Statistica cruntă a româncelor care-și fac screening pentru cancer de sân

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cancer de sân
Cancer de sân

Peste 80% dintre femeile peste 50 de ani din Danemarca fac teste periodice pentru cancerul la sân. În România, procentul nu depășește 5%.

Majoritatea femeilor între 50 și 69 de ani din Danemarca au făcut screening pentru cancerul de sân. Cifrele din România nu depășesc nici 1%. O spune medicul cardiolog Vasi Rădulescu într-o postare pe Facebook.

”Peste 80% din femeile 50-69 ani din Danemarca au făcut screening pentru cancerul de sân. Vedeți situația din România? 0.2%! Mi se pare că asta e fresca perfectă a societății noastre”, notează medicul pe rețelele sociale.

Cancerul, cuvântul în sine, din toate motivele întemeiate, este suficient pentru a vă trimite fiori pe coloana vertebrală. Acesta este motivul pentru care mulți resping faptul că și ei pot fi o victimă a acesteia. Dr. Mandeep S Malhotra, specialist în cancerul cap-gât-sân, la Fortis Flt. Spitalul Lt. Rajan Dhall, enumeră trei semne de avertizare ale cancerului de sân pe care nu trebuie să le ignorați. Nodul sau secreție la sân - există o modalitate simplă de a verifica nodul sau secreția de la sân prin simțirea acestuia. Trebuie să-ți miști mâna pe sân de jos în sus pentru a simți orice nod. Secreția putea fi observată cu ușurință, substanța asemănătoare apei curgând din mamelon.

Modificări ale pielii sânilor - orice schimbare de culoare sau gropiță în pielea sânului poate fi semne de avertizare ale cancerului de sân. Trebuie să-ți cunoști mai bine corpul și să ai grijă de el. Petele albe mici sau decolorarea sau culoarea închisă a sânului trebuie luate în serios. O dată pe lună, trebuie să fii atent la sănătatea sânilor tăi și să-l verifici în mod regulat. Dacă sunt antecedente de cancer de sân în familia dumneavoastră, trebuie să aveți grijă de sân în mod corespunzător pentru a evita să aveți probleme.

Inversarea mamelonului - un mamelon inversat nu trebuie ignorat. Cancerul de sân în India este diferit de Occident. Aici afectează femeile mai tinere și mai mult de jumătate dintre ele sunt prezente în stadii avansate. Vârsta mijlocie este una dintre cele mai importante faze ale vieții unei femei, atât ca partener de viață, cât și ca mamă. 

Cercetătorii au început testele pe oameni ale primului vaccin care ar putea preveni cancerul de sân triplu negativ, care se răspândește rapid și e dificil de tratat. Studiul de fază 1 va include supraviețuitori ai cancerului de sân triplu negativ în stadiu incipient, care prezintă un risc ridicat de recidivă. Se va încheia în septembrie 2022.

Vaccinul-prototip vizează o proteină numită α-lactalbumină și alertează sistemul imunitar să oprească creșterea tumorii. Deși este prea devreme pentru a numi această descoperire un progres, dacă studiul avansează și rezultatele sunt pe măsura speranțelor, atunci există mari șanse să se dezvolte injecții similare pentru alte tipuri de cancer. După autorizarea de la FDA – Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente - pentru testarea noului medicament experimental, Clinica Cleveland și un partener farma au lansat studiul la începutul lunii octombrie pentru a determina doza corectă pentru vaccin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel