Cancerul de sân triplu negativ: încep testele pe oameni pentru primul vaccin

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Au început deja în State testele pe oameni pentru un vaccin împotriva celei mai agresive și mortale forme de cancer de sân: cancerul de sân triplu negativ.

Cercetătorii au început testele pe oameni ale primului vaccin care ar putea preveni cancerul de sân triplu negativ, care se răspândește rapid și e dificil de tratat. Studiul de fază 1 va include supraviețuitori ai cancerului de sân triplu negativ în stadiu incipient, care prezintă un risc ridicat de recidivă. Se va încheia în septembrie 2022.

Vaccinul-prototip vizează o proteină numită α-lactalbumină și alertează sistemul imunitar să oprească creșterea tumorii. Deși este prea devreme pentru a numi această descoperire un progres, dacă studiul avansează și rezultatele sunt pe măsura speranțelor, atunci există mari șanse să se dezvolte injecții similare pentru alte tipuri de cancer.

După autorizarea de la FDA – Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente - pentru testarea noului medicament experimental, Clinica Cleveland și un partener farma au lansat studiul la începutul lunii octombrie pentru a determina doza corectă pentru vaccin.

Studiul va include 18-24 de participanți, toți dintre care au primit tratament pentru cancer de sân triplu negativ în stadiu incipient în ultimii 3 ani. Deși medicii au declarat că fiecare persoană este liberă de tumoră, aceștia prezintă un risc ridicat de recidivă. Voluntarelor li se vor administra vaccinul ca trei injecții cu 2 săptămâni între fiecare doză. Dacă doza se dovedește sigură și eficientă, numărul de voluntari va crește.

Vaccinul vizează α-lactalbumina, o proteină care joacă un rol important în producția de lapte. În circumstanțe normale, organismul îl produce numai în timpul sarcinii târzii și alăptării. Cu toate acestea, cercetările au descoperit că proteina este supraexprimată în tumorile emergente.

Vincent Tuohy, creatorul vaccinului și liderul echipei de cercetare, a obținut rezultate excelente pe șoareci: ”Acest lucru ne-a indicat că am putea vaccina împotriva α-lactalbuminei fără a induce vreo lezare tisulară. Când am descoperit că vaccinarea cu α-lactalbumină a inhibat apariția tumorilor mamare la șoareci, am fost încântați”, arată Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel