Cancer de sân triplu negativ: femeile tinere și cele de culoare, risc crescut

Florina Pop |
Data publicării:
Cancer de sân   FOTO: pexels.com
Cancer de sân FOTO: pexels.com

Femeile până-n 40 de ani și cele de culoare se pot confrunta cu un risc crescut de a avea cancer de sân triplu negativ, sugerează un studiu.

Cancer, sân, tripul negativ. Cercetători de la Școala de Sănătate Publică a Universității de Stat din Georgia, SUA, au descoperit că femeile până-n 40 de ani și cele de culoare au un risc crescut de a face cancer de sân triplu negativ față de restul. Aceste tip de cancer este agresiv și nu răspunde la terapia specifică, informează medicalxpress.

Studiul a fost publicat online în Cancer, jurnal revizuit de Societatea Americană pentru Cancer.

Cancer, sân, tripul negativ: diferențe rasiale în diagnostic

Cercetări anterioare au evidențiat că există disparități/diferențe rasiale în diagnosticul cancerului de sân triplu-negativ. Medicul Lia Scott de la Universitatea de Stat din Georgia si colegii ei au analizat toate cazurile de cancer de sân diagnosticate în perioada 2010-2014 din baza de date privind cancerul în SUA. Au identificat 1.151.724 de cazuri de cancer mamar, iar cazurile de cancer la sân triplu negativ au reprezentat circa 8.4% din toate cazurile.

Autorii studiului au descoperit o prezență semnificativă de cancer de sân triplu negativ pentru femeile de culoare, în special femei non-hispanice de culoare, dar și pentru femeile mai tinere.

Cancer, sân, tripul negativ: alte procente

Peste 21% de femei non-hispanice de culoare au fost diagnosticate cu acest tip de cancer comparativ cu mai putin de 11% pentru toate celelalte tipuri de cancer de sân. Femeile mai tinere de 40 de ani au avut de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu cancer de sân triplu negativ decât femeile în vârstă de 50-64 de ani. Iar printre femeile care au fost diagnosticate cu cancer de sân, cele diagnosticate în stadii tardive au avut cu 69% mai multe șanse de a avea cancer triplu negativ decât alte tipuri.

"Autorii au remarcat că, din cauza naturii agresive a cancerului de sân triplu-negativ și a lipsei opțiunilor terapeutice, este important să se știe care dintre persoane se confruntă cu un risc mai mare și ce factori pot influența acest risc", mai arată sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel