Streinu-Cercel, premiere în România: Pacient cu COVID-19, tratat cu plasmă; un altul a primit Remdesivir

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Plasmă. Foto: Tom Hanks/Instagram
Plasmă. Foto: Tom Hanks/Instagram

Prof Dr Adrian Streinu-Cercel a anunțat că astăzi, în premieră, doi pacienți cu COVID-19 de la Terapie Intensivă au primit unul plasmă de la un bolnav vindecat, iar celălalt Remdesivir, medicamentul injectabil creat de americani. 

Prof dr Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș a anunțat că de astăzi în București s-a început tratamentul cu plasmă, primul pacient în stare gravă aflat la Terapie Intensivă fiindu-i făcută o astfel de transfuzie. 

„Informația este că am administrat plasmă convalescentă unui pacient. Pacient de la Terapie Intensivă, asta se practică clar în Terapie Intensivă, nu se practică pe secții obișnuite. Programul a demarat, a fost pus în practică. După cum bine știți MInisterul Sănătății a primit o donație în echipamente de plasmafereză, un echipament special care să facă această fracționare. Noi avem un protocol încheiat cu  Institutul de Transfuziologie, toate lucrurile funcționează în condormitate cu tot ce trebuie din pucnt de legal, avem cadru legislativ. Și am trecut la administrarea ei. În momentul în care vin cazuri severe, punem la bătaie toate mijloacele terapeutice de care dispunem. Și mai mult decât atâta, vă mai dau o veste, am tratat și primul pacient cu Remdesivir pe teritoriul țării”, a explicat prof dr Adrian Streinu-Cercel, la Digi24. 

Medicul a explicat că procedura cu palsmă este probabil cea mai sigură. 

„Utilizarea de plasmă la paienți este ultracunoscută, și pentru afecțiuni. Nu incumbă riscuri. Incumbă un beneficiu terapeutic, pentru că cel puțin teoretic, această plasmă ar trebui să îi aducăpacientului respectiv o cantitate de anticorpi care să-l ajute în bătălia cu virusul. Deci numai lucruri bune. Riscuri nu! El este izogrup, izoRH, adică sunt respectate întru totul procedurile de utilizare a unui produs biologic activ”, a completat specialistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel