Stresul ne încărunțește. De ce e bine și pentru păr să fim calmi. Studiu

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:

Un studiu oferă dovezi științifice că stresul ne încărunțește, dar și procesul ar putea fi inversat.

O cercetare susține că părul încărunțit de stres își poate reveni. Dovezile sunt încă timpurii. Cercetătorii susțin că părul își pierde culoarea, iar pletele devin gri când nivelul melaninei, un pigment găsit în piele, ochi și păr, scade. Înainte ca firele de păr să iasă din scalp, acestea cresc sub piele în foliculi care primesc semnale chimice și electrice, inclusiv hormoni ai stresului, din corp. Odată ce apar, firele de păr se întăresc, iar structura lor moleculară este păstrată și reflectată în pigmentul lor.

Cu scanere de înaltă rezoluție, oamenii de știință pot detecta acum mici modificări ale culorilor în firele de păr umane. Aceștia au măsurat pierderea culorii în firele de păr uman de la 14 voluntari care au ținut jurnale pentru a-și documenta nivelurile săptămânale de stres.

Rezultatele au fost izbitoare: pe măsură ce voluntarii au fost mai stresați, părul a pierdut pigment. Dar, pe măsură ce stresul s-a calmat, părul și-a recăpătat culoarea, spune Martin Picard, doctor și profesor asociat de Medicină comportamentală la Universitatea Columbia Vagelos Colegiul Medicilor și Chirurgilor din New York, totodată coordonatorul cercetării.

Când culoarea părului s-a schimbat, echipa a văzut variații în 300 de proteine. Cercetătorii au dezvoltat un model matematic care ar prezice ce s-ar putea întâmpla cu părul uman în timp și sugerează că există un punct în viața unei persoane în care stresul poate induce temporar pierderea culorii, dar care poate fi inversat când scăpăm de tensiuni și ne calmăm, arată webmd.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel