Strugurii pot îmbunătăți vederea la adulții în vârstă și reduc stresul oxidativ

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Strugurii pot imbunatati vederea Foto: Freepik @maniacvector
Strugurii pot imbunatati vederea Foto: Freepik @maniacvector

Strugurii pot îmbunătăți vederea la adulții în vârstă. Reglează echilibrul dintre antioxidanți și radicalii liberi din organism.

Un studiu recent a constatat că o cană și jumătate de struguri pe zi poate îmbunătăți problemele de vedere legate de vârstă.

Descoperirile sugerează că un consum zilnic de struguri ar putea îmbunătăți un biomarker al degenerării maculare la adulții în vârstă.

Strugurii conțin antioxidanți care pot reduce stresul oxidativ, care contribuie la sănătatea slabă a ochilor.

Vezi și: 5 motive să consumi mai des ananas. Beneficiile sunt uimitoare

Morcovii nu sunt singurele alimente care sunt bune pentru sănătatea ochilor. Un studiu recent a constatat că o porție zilnică de struguri a îmbunătățit problemele de vedere legate de vârstă la adulții în vârstă.

Studiul este primul studiu uman randomizat, controlat, privind beneficiile potențiale ale strugurilor pentru vederea umană la populația îmbătrânită.

Potrivit autorilor studiului, consumul de struguri reduce stresul oxidativ și aduce beneficii anumitor biomarkeri legați de vârstă și de degenerarea maculară.

Degenerescența maculară apare în macula ochiului, partea centrală a retinei, și apare în general la persoanele de peste 50 de ani. Afecțiunea face ca oamenii să aibă dificultăți în a vedea lucrurile direct în fața lor - deși pot vedea lucruri care nu sunt situate central.

Vezi și: Leguma care poate controla glicemia. Poate reduce riscul de cancer gastric cu 50%

Sunt strugurii buni pentru sănătatea ochilor?

Studiul a implicat 34 de participanți împărțiți în două grupuri.

Pe parcursul a 16 săptămâni, un grup a consumat echivalentul a 1,5 cești în fiecare zi de struguri de masă sub formă de pulbere de struguri de masă liofilizată. (Utilizarea pulberii de struguri a permis un control mai precis al porțiilor).

Celelalte persoane au servit drept grup de control, consumând în schimb o pulbere placebo.

La fiecare patru săptămâni, cercetătorii au măsurat densitatea optică a pigmentului macular (MPOD) a participanților - o densitate mai mică în maculă crește riscul de degenerare maculară.

Cercetătorii au observat, de asemenea, modul în care strugurii au avut un impact asupra acumulării de AGE, un acronim pentru "produse finale avansate de glicare", măsurate în piele.

La 16 săptămâni, cercetătorii au observat o îmbunătățire semnificativă a MPOD pentru grupul care consumă struguri și au constatat că grupul de control a avut o creștere semnificativă a AGEs pe parcursul perioadei de testare în comparație cu grupul care a consumat struguri.

Strugurii ajută la combaterea stresului oxidativ

Stresul oxidativ apare atunci când organismul are un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanți.

O moleculă de radical liber are un număr inegal de electroni, iar o moleculă de antioxidant poate dona un electron radicalului liber pentru a rămâne stabil.

Prea mulți radicali liberi instabili pot deteriora ADN-ul, țesutul adipos și proteinele, cauzând diverse probleme în tot corpul. Una dintre acestea este degenerescența maculară.

Cercetătorii au măsurat capacitatea antioxidantă totală a participanților și conținutul global de fenoli la fiecare opt săptămâni.

La sfârșitul studiului, cercetătorii au observat o îmbunătățire a capacității antioxidante totale și a conținutului de fenoli, în comparație cu grupul de control.

Unul dintre autorii studiului, Dr. Jung Eun Kim, profesor asistent la Departamentul de Știință și Tehnologie Alimentară a explicat:

"Strugurii sunt bogați în antioxidanți, cum ar fi compușii fenolici (catehină, quercetină, resveratrol și antocianină), anumiți carotenoizi (luteină și β-caroten) și vitamine. Acești antioxidanți în ansamblu pot explica efectele de protecție a ochilor împotriva stresului oxidativ cu ajutorul strugurilor."

Câți struguri ar trebui să mâncați pe zi?

Deși nu există orientări oficiale cu privire la numărul de struguri pe care ar trebui să îl consumați, Dr. Kim a sugerat: "Din studiul nostru, putem spune că un consum de 1,5 cești pe zi va fi benefic pentru sănătatea ochilor."

Cu toate acestea, consumul unor cantități excesive de struguri întregi ar putea crește glicemia, în special la persoanele cu prediabet și diabet.

"Este important să ne amintim că strugurii, la fel ca multe fructe, au un conținut ridicat de zaharuri naturale. Este esențial să consumați struguri și alte fructe bogate în zahăr cu moderație, mai ales dacă aveți diabet sau riscați să dezvoltați această afecțiune", a declarat Dr. Julia Giyaur, un oftalmolog care nu a fost implicată în studiu.

"În general, este recomandabil să consumați o dietă echilibrată cu o varietate de fructe și legume pentru a susține sănătatea generală a ochilor", a adăugat Dr. Giyuar.

Alte legume și fructe care conțin substanțe nutritive care susțin sănătatea ochilor includ:

- Morcovii, cartofii dulci și caisele sunt surse excelente de β-caroten.

- Spanacul și varza sunt bogate în pigmenți carotenoizi, luteină și zeaxantină

- Portocalele sunt bogate în vitamina C

Care sunt mecanismele pierderii vederii legate de vârstă?

Studiul actual indică faptul că consumul de struguri a ajutat la reducerea acumulării de AGE.

Dr. Giyaur a explicat că AGE "sunt un grup de compuși dăunători care se formează atunci când zaharurile reacționează cu proteinele sau grăsimile din organism printr-un proces numit "glicare","

Glicarea poate apărea în organism în urma unui consum ridicat de zahăr sau prin consumul de alimente gătite la temperaturi ridicate.

"AGE sunt asociate cu diverse probleme de sănătate, inclusiv inflamația, stresul oxidativ și deteriorarea țesuturilor și a celulelor care provoacă îmbătrânirea și afecțiunile legate de vârstă, inclusiv degenerescența maculară, și joacă un rol în boli precum diabetul", a declarat Dr. Giyaur.

Dr. Giyaur a subliniat că, dintre diferențele raportate de studiu în ceea ce privește AGE pe parcursul unui studiu de 16 săptămâni, "acumularea de AGE în organism are loc, de obicei, treptat, pe parcursul mai multor ani".

Prin urmare, detectarea modificărilor nivelurilor AGE după un studiu scurt "ar putea fi o provocare, deoarece ar putea necesita tehnici de laborator specializate și ar putea să nu producă rezultate dramatice sau ușor de observat în acest interval de timp relativ scurt", a remarcat ea.

Sunt necesare mai multe cercetări privind strugurii pentru sănătatea ochilor

Ar putea mânca mai mulți struguri să îmbunătățească vederea la persoanele cu degenerare maculară? Răspunsul este neclar.

Dr. Kim a spus că aceasta este o posibilitate, dar în niciun caz garantată. Ea a menționat că studiul arată o asociere între struguri și mai puțină degenerare maculară, dar nu stabilește o cauză pentru această asociere.

În timp ce studiul a măsurat MPOD ca biomarker al sănătății optice, "alți parametri vizuali nu au fost luați în considerare, iar aceasta este o limitare a acestei lucrări", a spus Dr. Kim.

Cercetătorii spun că au primit finanțare pentru un studiu de urmărire anul viitor, în cadrul căruia intenționează să măsoare mai mulți parametri înrudiți, cum ar fi acuitatea vizuală, sensibilitatea la contrast/orbire și timpul de recuperare a fotostresei.

"Ne așteptăm ca acești parametri vizuali să fie îmbunătățiți după consumul de struguri pe baza constatărilor actuale", a spus Dr. Kim.

Dr. Giyaur și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mic de participanți la studiu, la perioada scurtă de urmărire și la utilizarea pulberii de struguri, care ar putea avea un efect și mai mare asupra glicemiei decât strugurii întregi.

Ea a spus că prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă este "o problemă complexă, influențată de mai mulți factori, inclusiv genetica, stilul de viață și dieta generală".

Cu toate acestea, Dr. Giyuar a spus că studiul a ridicat puncte valide cu privire la necesitatea unor cercetări suplimentare care să investigheze efectul dietei asupra bolilor legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel