STUDIU: Decesele cauzate de cancer au crescut la 10 milioane la nivel mondial în 2019

Dana Lascu |
Data publicării:
Cancer
Cancer

STUDIU: Tendințele recente evidențiază, de asemenea, disparitățile globale în ceea ce privește povara cancerului. E vorba de accesibilitate la tratament și supraviețuire

STUDIU: Decesele cauzate de cancer au ajuns la 10 milioane, iar cazurile noi despitate au ajuns la peste 23 de milioane la nivel global, în anul 2019, potrivit unui nou studiu științific de la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Școala de Medicină a Universității din Washington.

La începutul deceniului, în 2010, decesele totale cauzate de cancer erau de 8,29 milioane la nivel mondial, iar cazurile noi de cancer erau de 18,7 milioane; Evoluția număruluide cazuri până la sfârșitul deceniului în 2019 reprezintă creșteri de 20,9% la decese, respectiv 26,3% la numărul de cazuri noi.

Raportul a fost publicat pe decembrie 2021 în JAMA Oncology (link direct studiu) și face parte din Studiul Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study 2019 (GBD 2019).

Cercetătorii au estimat povara și tendințele cancerului la nivel global pentru 204 de țări și teritorii. Ei au descoperit că, în 2019, cancerul a fost al doilea după numai bolile cardiovasculare în ceea ce privește numărul de decese, ani de viață ajustați în funcție de dizabilități (DALY) și ani de viață pierduți (YLL) printre 22 de grupuri de boli și leziuni la nivel global. În povara totală a cancerului, cele cinci cauze principale ale DALY legate de cancer pentru ambele sexe combinate au fost cancerul traheal, bronșic și pulmonar (TBL); cancer de colon și rect; cancer la stomac; cancer mamar; și cancer la ficat. Cancerul TBL a fost cauza principală de deces prin cancer în 119 țări și teritorii pentru bărbați și 27 de țări și teritorii pentru femei.

Deși povara absolută a cancerului a crescut atât în ceea ce privește decesele, cât și cazurile noi, din 2010 până în 2019, ratele globale de mortalitate și incidență standardizate în funcție de vârstă au scăzut cu 5,9%, respectiv 1,1%. Dintr-o perspectivă de țară, rata mortalității standardizate în funcție de vârstă a scăzut în 131 de țări și teritorii, iar rata de incidență standardizată de vârstă a scăzut în 75 de țări și teritorii. Scăderile procentuale mici la nivel global sunt promițătoare, dar cercetătorii avertizează că pot exista eșecuri în îngrijirea și rezultatele cancerului din cauza COVID-19. Efectele pandemiei asupra morbidității, mortalității prin cancer și eforturilor de prevenire și control nu au fost luate în considerare în acest studiu GBD, care a analizat povara globală a cancerului până în 2019.

Autorii au analizat, de asemenea, povara cancerului pe baza indicelui socio-demografic (IDS), o măsură compozită a venitului pe cap de locuitor, a anilor medii de educație și a ratei totale de fertilitate pentru persoanele cu vârsta sub 25 de ani.

„Asigurarea faptului că progresul global împotriva poverii cancerului este echitabil este crucială”, a spus dr. Jonathan Kocarnik, autorul principal al studiului și cercetător de știință la IHME. „Acest lucru va necesita eforturi pentru a reduce disparitățile în prevenirea, tratamentul și supraviețuirea cancerului, precum și încorporarea nevoilor și cunoștințelor locale în planurile naționale adaptate de control al cancerului”.

Câteva constatări suplimentare din studiu:

- Cancerul de sân a fost principala cauză a deceselor cauzate de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, inclusiv în 119 țări.

- La scară globală, 96,9% dintre DALY legate de cancer, care este suma YLL și anii trăiți cu dizabilități, pot fi atribuite YLL sau morții premature.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel