Substanța care duce la cancer. Dr. Florin Bălănică: Nu face bine! Aici duce!

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2

Această substanță prezentă în sucuri, alimente, sosuri și nu numai poate duce la mari probleme de sănătate.

Această substanță este folosită în alimente, sosuri, sucuri și diverse băuturi, iar consecințele asupra sănătății sunt majore. Medicii lansează un avertisment despre riscurile la care ne supunem când consumăm alimente care conțin această substanță.

Îndulcitorii, asociați cu probleme intestinale

Îndulcitorii artificiali sunt produse controversate când vine vorba de sănătate. În timp ce unele studii sugerează că aceste substanțe sunt mai sigure decât consumul de zahăr, altele avertizează că acești compuși prezintă propriile lor riscuri pentru sănătate. Având acest lucru în vedere, neotame, unul dintre cei mai noi îndulcitori artificiali care au apărut pe piață în ultimii ani, este capabil să dăuneze intestinului uman și să provoace boli, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Anglia Ruskin.

Studiul, publicat în jurnalul Frontiers in Nutrition, este primul care arată că neotamele determină bacteriile intestinale sănătoase anterior să devină bolnave și să invadeze peretele intestinal. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate suplimentare, precum sindromul de intestin iritabil (IBS) și sepsis, precum și la o deteriorare a barierei epiteliale, care alcătuiește o parte a peretelui intestinal.

Cercetătorii spun că lucrarea lor relevă modul în care neotamele pot deteriora epiteliul intestinal în mod direct, provocând moartea celulelor epiteliale, și indirect, deteriorând bacteriile întâlnite în mod obișnuit în intestin.

Studiul în tuburile de testare a identificat numeroase răspunsuri patogene după expunerea la neotame a E. coli (Escherichia coli) și E. faecalis (Enterococcus faecalis), care se găsesc în prezent în multe băuturi, alimente și gumă de mestecat. Răspunsurile patogene includ formarea de biofilm și creșterea aderenței și invaziei celulelor de către bacteriile bolnave.

Vezi și: Vaccinul pentru cancerul de piele, în teste. Recunoaște și elimină toate celulele canceroase

Neotame, ce este

Îndulcitori artificiali - FOTO: Freepik@pvproduction

Dr. Florin Ioan Balanică, specializat în PsihoNutriție și Terapie Medicală Nutrițională, Fondator MetodaDrBalanica, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce trebuie să știm despre acest îndulcitor.

"Neotam este substanța. Este o formă de îndulcitor artificial care se folosește în diverse tipuri de băuturi, sosuri, de sucuri. Orice fel de îndulcitor, pe termen lung, dă niște manifestări nepotrivite.

Acesta, în mod particular, are câteva pe care trebuie să le punctăm. Este pro-inflamator și afectează microbiota de bună calitate, ceea ce într-un lanț de manifestări ulterioare duce la o afectare a imunității, chiar stare pretumorală, de multe ori poate duce la sepsis sau chiar, în timp, poate să ducă la rezistență periferică la insulină.

Asta înseamnă că persoana care consumă în mod constant o formă de îndulcitor va dezvolta o formă de grăsime la nivelul abdomenului și trunchiului, grăsime și țesut care sunt rezistente la insulină, și, implicit mai departe discutăm despre diabet și toate bolile metabolice", a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, dr. Florin Ioan Balanică, specializat în PsihoNutriție și Terapie Medicală Nutrițională, Fondator MetodaDrBalanica.

Vezi și: Semnul la care să fii atent când cumperi ouă. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Este mai ușor să ne dăm seama

Îndulcitorii artificiali, asociați cu probleme de sănătate

"În concluzie, indiferent că este acesta sau alt îndulcitor, aspartam, că este din aceeași familie, un consum constant pe termen lung, aici duce. Când discutăm despre îndulcitori sau înlocuitori de zahăr, trebuie să fim foarte atenți. Varianta xylitol și ștevia sunt net superioare și în formă combinată și în formă separată, pentru că discutăm despre o sursă naturală. Și aici trebuie să ne gândim la consumul pe termen lung.

Nimic în consum constant și pe termen lung nu va face bine dacă nu este adaptat fiziologiei individuale. Citesc eticheta produsului, văd dacă există și nu consum produsul respectiv",  a mai explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, dr. Florin Ioan Balanică, specializat în PsihoNutriție și Terapie Medicală Nutrițională, Fondator MetodaDrBalanica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel