Sucul de dovleac, beneficii pentru sănătate. Creșterea imunității, efectul sedativ și inhibarea formării pietrelor la rinichi, pe lista scurtă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sucul de dovleac. FOTO: Freepik
sucul de dovleac. FOTO: Freepik

Sucul de dovleac ar trebui să fie cel mai consumat suc în sezonul de toamnă. Are beneficii pentru sănătatea generală, dar și pentru cea a pielii și a părului.  Se recomandă în cure de 10 zile.

Sucul de dovleac, la fel ca și dovleacul în sine, are o mulțime de beneficii pentru organism. Plin de vitamine și minerale, o jumătate de cană din acest suc este recomandat în fiecare zi, mai ales acum în plin sezon, pentru proprietățile medicale și terapeutice pe care le are ”aurul” portocaliu al toamnei.

Dovleacul, valori nutriționale

O sută de grame de dovleac proaspăt conține:

- calorii 26

- carbohidrați 6,5 grame

- proteine 1 gram

- grăsimi totale 0,1 gram

- fibre 0,5 g

- folați 4% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- niacină (vitamina B3)  4% DZR

-  acid pantotenic (vitamina B5) 6% DZR

- piridoxină (vitamina B6) 5% DZR

- riboflavina (vitamina B2) 8,5% DZR

- tiamina (vitamina B1) 4% DZR

- vitamina A 246% DZR

- vitamina C 15% DZR

- vitamina E 7% DZR

- vitamina K 1% DZR

- sodiu 2% DZR

- potasiu 7% DZR

- calciu 2% DZR

- cupru 14% DZR

- fier 10% DZR

- magneziu 3% DZR

- mangan 0,5% DZR

- fosfor 5% DZR

- seleniu sub 0,5% DZR

- zinc 3% DZR

- alfa și beta-caroten, beta-crypto-xantină și luetină-zeaxantină.

Sucul de dovleac, beneficii pentru sănătate

Ajută ficatul și rinichii. Studiile arată că dovleacul poate inhiba formarea pietrelor la rinichi. Astfel că persoanele care suferă de pietre la rinichi, dar și de probleme ale vezicii biliare își pot îmbunătăți condiția medicală dacă beau o jumătate de pahar de suc de dovleac, de trei ori pe zi, într-o cură de 10 zile.

Previne ateroscleroza. Sucul de dovleac ajută la eliminarea depozitelor de grăsime din interiorul arterelor, reducând astfel riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Conținutul ridicat de antioxidanți ajută la prevenirea aterosclerozei.

Vezi și: Boala arterială periferică, factori de risc și complicații. Poate duce la amputarea picioarelor

Ajută digestia, benefic în curele împotriva constipației. Sucul de dovleac este benefic pentru sistemul digestiv, având efect laxativ, deci este eficient în tratarea naturală a constipației.

Îmbunătățește funcționalitatea rinichilor și a sistemului urinar. Sucul de dovleac este eficient în tratata ulcerului și a acidității gastrice, având capacitatea de a îmbunătății funcționarea rinichilor și a sistemului urinar.

Înlătură insomnia. Datorită proprietățile sedative, sucul de dovleac este eficient în vindecarea insomniei. Se recomandă consumul unui pahar cu suc îndulcit cu miere de albine, înainte de ora de culcare.

Scade riscul de hipertensiune și reduce colesterolul. Sucul de dovleac reduce riscul de apariție a hipertensiunii, ajutând în același timp și la reducerea colesterolului.

Reduce temperatura corporală. Un amestec de suc de dovleac și miere poate ajuta la scăderea temperaturii corporale.

Ameliorează răul de dimineață. Sucul de dovleac este recomandat femeilor însărcinate ca remediu al grețurilor matinale.

Ajută funcția hepatică. De asemenea, sucul de dovleac poate trata hepatita A, a mâinilor murdare, prin introducere în dieta obișnuită a celor care suferă de această afecțiune. Vitamina A, dar și ceilalți nutrienți din dovleac pot ajuta la reactivarea funcțiilor hepatice.

Crește imunitatea. Conținutul mare de vitamine și minerale din această legumă de toamnă acționează pentru creșterea imunității, iar acest lucru se vede prin protejarea organismului în fața diverselor afecțiuni, arată Style Craze.

Sucul de dovleac, beneficii pentru frumusețe

Sucul de dovleac acționează benefic și asupra pielii, tenului și părului.

Astfel, sucul de dovleac poate fi folosit ca remediu pentru pișcăturile de insecte, arsuri minore și vindecarea inflamațiilor de la nivelul pielii.

Cantitatea mare de antioxidanți (vitamina A, C, E și zinc) acționează ca agent de reparare a pielii.

Mască. Sucul proaspăt de dovleac conține vitamina C, vitamina E și beta-caroten cu acțiune benefică asupra tenului.

Cremă antirid și hidratare. Prin conținutul de vitamina E, care are proprietăți antiîmbătrânire, sucul de dovleac, în amestec cu miere, iaurt, suc de lămâie sau vitamina E uleioasă, se poate aplica pe față pentru a obține efectul de cremă antirid, dar și de hidratare.

Sucul de dovleac este eficient și pentru sănătatea părului, cu beneficii asupra scalpului, stimulând creșterea părului. De altfel, conținutul ridicat de potasiu favorizează regenerarea firului de păr, ceea ce îl face eficient în tratarea căderii părului.

Dovleacul are beneficii emoliente, astfel că sucul este eficient în hidratarea părului uscat și deteriorat, putând fi folosit ca balsam pentru păr.

Vezi și: Semințele de dovleac, o doză importantă de minerale și calorii. Nutriționist: Avem factor de protecție împotriva cancerului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel