Sugar cu leucemie mortală, salvat cu sorafenib - medicament pentru cancer de ficat la adulți

Dana Lascu |
Data publicării:
Sugar cu leucemie mortală, tratat cu un inovativ pentru adulți. Raport de caz. Foto: printscreen UCSF
Sugar cu leucemie mortală, tratat cu un inovativ pentru adulți. Raport de caz. Foto: printscreen UCSF

Un sugar care avea o formă de leucemie mortală a fost salvat cu Sorafenib, un medicament aprobat de FDA pentru cancerul de ficat la adulți, după ce medicii au indetificat la el o anume mutație genetică. Raport de caz

Medicii de la Spitalul de copii Benioff din lanțul care ține de Universitatea California din San Francisco (UCSF) au tratat cu succes un copil de doar câteva luni care avea o leucemie rară, utilizând o terapie vizată aprobată de FDA pentru adulți cu cancer de ficat inoperabil și cancer la rinichi avansat, notează sciencedaily.com.

Decizia de a utiliza medicamentul sorafenib a fost luată după ce patologii au identificat o mutație genetică unică sub forma a două gene care s-au contopit în loc să se separe pe cromozomi - potrivit unui studiu de caz publicat în jurnalul Leukemia, din 11 septembrie 2019.

Pacientul, acum un copil sănătos, este considerat un caz care poate contribui la o schimbare de abordare în tratamentul cancerului: adică stabilirea tratamentului în funcșie de genele care alimentează cancerul, mai degrabă decât de tipul de cancer în sine, ceea ce poate duce la o terapia optimă, spun cercetătorii, conduși de autorul principal dr. Elliot Stieglitz, un om de știință medic în divizia UCSF de hematologie pediatrică / oncologie și de la Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center.

Autorii raportează că sugarul a prezentat caracteristicile leucemiei, inclusiv mărirea ficatului și a splinei, precum și valori crescute ale hematiilor.
Copilul se credea că are JMML, sau leucemie mielomonocitară juvenilă, un tip agresiv de cancer de sânge care afectează cel mai frecvent sugarii și copiii mici, și care apare la aproximativ 1,2 copii pe milion, pe an. JMML este tratat cu un transplant de celule stem, în care se administrează chimioterapie intensă pentru a șterge celulele JMML, urmat de un transplant de celule stem prelevate de la un donator strâns asociat cu măduva osoasă a receptorului (rude de gradul I), care produc celule sanguine sănătoase. Cu toate acestea, până la 50 la sută dintre pacienții cu JMML recidivează după transplant.

Chimioterapia, oprită atunci când starea sugarului s-a agravat

Chimioterapia a fost inițiată în încercarea de a reduce sarcina bolii înainte de transplantul de celule stem, a spus dr Stieglitz. Din păcate, pacientul nu a răspuns la chimioterapie și simptomele sale s-au agravat. Transplantul de celule stem nu a mamai erai o optiune.

Confruntându-se cu din ce în ce mai puține opțiuni de tratament, echipa lui Stieglitz a realizat profiluri moleculare ale celulelor canceroase ale copilului, în speranța că mutațiile ar putea fi identificate și că s-ar putea găsi terapii țintite pentru ele. Ei au utilizat atât UCSF 500, un panou genic pentru cancer care secvențiază ADN-ul din celulele canceroase ale pacientului și le compară cu țesutul normal, și un al doilea instrument care analizează ARN, care oferă o măsurare mai sensibilă a expresiei genice și poate identifica caracteristici noi, inclusiv fuziunea genelor. Niciuna dintre mutațiile asociate cu JMML nu a fost găsită. Cu toate acestea, patologii au fost surprinși să descopere o mutație cunoscută sub numele de fuziune FLT3 - ceva care nu a fost niciodată raportat într-o malignitate pediatrică, au notat autorii raportului de caz.

„Știm că fuziunile sunt mai susceptibile să răspundă la terapii țintite decât alte tipuri de mutații", a declarat dr Mignon Loh, coautor și președinte al Oncologiei Moleculare Pediatrice, care a fost implicat în îngrijirea pacientului.

„Sorafenib, care a fost dezvoltat la UCSF, și este un tip de terapie vizată cunoscută sub numele de inhibitor al kinazei, care funcționează prin blocarea acțiunii unei proteine anormale care semnalează celulelor canceroase să se înmulțească."

Ameliorare după 2 săptămâni, renunțare la tratament după 2 ani

După două săptămâni pe sorafenib, numărul globulelor albe ale pacientului au scăzut în limita normală. După 10 săptămâni de tratament, sugarul a fost suficient de bine pentru a putea suporta un transplant de celule stem. Sorafenib a fost oprit după aproape doi ani de tratament. Pacientul era în remisie și luni mai târziu după tratament.

„Istoricul pacientului dezvăluie că abordarea unică de măsuri de tratament nu funcționează bine pentru toți copiii cu JMML", a spus Stieglitz. „Cursul JMML este extrem de variabil. În cazuri rare, copiii trec în mod spontan la remisiune cu un tratament minim, în timp ce jumătate dintre toți pacienții suferă de o formă extrem de agresivă a bolii care nu răspunde la transplantul de celule stem."

Majoritatea pacienților cu JMML prezintă gene care hiperactivizează calea Ras, a spus Stieglitz, referindu-se la un lanț de proteine din celule care comunică un semnal de la un receptor la ADN-ul din nucleu.

„Recent au existat rapoarte despre pacienții cu JMML la care au lipsit aceste mutații Ras, dar care aveau fuziuni ca pacientul nostru", a spus el. "Recomandam ca toți pacienții fără mutații Ras să fie supuși secvențierii ARN pentru a identifica orice fuziuni care ar putea fi tratate cu terapii vizate", a mai spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel