Tache (ATR), despre pacienții cu dializă și transplantați, cei mai vulnerabili: Au fost pe locul trei la mortalitate în pandemie

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
tache atr despre pacientii cu dializa. FOTO Pexels @ Ivan Samkov
tache atr despre pacientii cu dializa. FOTO Pexels @ Ivan Samkov

Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România (ATR), a explicat ce soluții preventive există pentru categoriile de pacienți vulnerabili, dar și care au fost cei mai afectați de pandemie.

Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România, a vorbit despre categoria pe care o consideră cea mai vulnerabilă de pacienți, în contextul pandemiei din ultimii doi ani. De asemenea, Tache a subliniat că disciplina pacienților transplantați i-a ajutat să facă față virusului.

"Pentru că eu reprezint o asociaţie de pacienţi cronici, aş vrea să mă refer la categoria aceasta de pacienţi care, pe lângă boala de bază, mai au şi alte afecţiuni, afecțiuni complexe şi care au fost cei mai expuşi acestui virus.

Din păcate, mai ales la începutul pandemiei, numărul de pacienți care au suferit şi au fost afectaţi cel mai mult de acest virus au fost din rândul pacienţilor cu imunodeficienţă, și aș vrea să mă refer strict la patologia pe care o reprezint: pacienți în dializă și transplant, și care din păcate, mulți colegi n-au putut face faţă acestui virus, care a fost mult mai puternic decât puterea organismului lor.

Dat fiind că luăm și medicație imunosupresoare, medicație care are ca scop să reducă imunitatea corpului pentru a nu fi respinsă grefa. Noi am fost categoria celor mai vulnerabili pacienţi în faţa acestei pandemii.

Totuşi, prin măsurile organizatorice care s-au luat şi la nivel de asociaţie, dar şi cu medicii noştri de profil care ne monitorizează, s-a asigurat, treptat, o anumită siguranță și protecţie a pacienţilor”, a declarat Gheorghe Tache, Președinte Asociația Transplantaților din România, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii ”Pandemia COVID-19, 2022: ”Nimic nu va mai fi la fel” vs. "Luați din nou prin surprindere””.

Pacienții transplantați, convinși de protecția dată de vaccinul anti-Covid

”Datorită recomandărilor primite, dar mai ales pentru faptul că am fost convinși că vaccinul este un factor benefic de protecție, iată că un număr foarte mare de colegi au pus în practică și au reușit să protejeze.

Dar, din păcate, au fost şi unii cu multe afecţiuni deosebit de grave, în stadiu avansat, care nu au putut să facă față acestui virus. Într-adevăr, vaccinul ne-a protejat şi ne-a ajutat foarte mult.

Faptul că noi, deja avem o indicație, chiar şi-n afara acestui virus, de a nu sta în locuri aglomerate, de a știi să ne protejăm, deja  aveam o conduită adaptată de protecţie, ne-a făcut ca, într-un fel, să trecem mai uşor, să purtăm mască, chiar și măsurile de protecție individuală. Iar acest lucru, corelat și cu vaccinul ne-a dat o anumită siguranță și garanție și am putut să facem față acestui val pandemic”, a mai spus Gheorghe Tache.

Dr. Radu Zamfir, despre impactul pandemiei asupra transplantului. Care sunt măsurile necesare înaintea noului val

Ce soluții sunt pentru pacienții cu imunodeficiență

Întrebat dacă există soluții în privința prevenției în cazul acestei categorii de pacienți, Gheorghe Tache a afirmat că există, mai mult, că împreună cu alte asociații de pacienți vulnerabili a făcut demersuri pentru aducerea acestui tratament și în România.

”Da, există soluții. De fapt, toată categoria de pacienți pe care o reprezint a primit o astfel de recomandare. Recomandările medicilor noștri, de pe profil, dializă și transplant, au fost în multe cazuri, mai ales în acelea care au fost mai vulnerabile de s-au corelat recomandările medicale cu cele ale medicului infecționist. Iar această comunicare a făcut ca pacientul să beneficieze de cele mai sigure măsuri de protecție pentru a putea să facă față acestui virus.

Și chiar ne-am dori ca această colaborare să fie extinsă la nivelul tuturor categoriilor, pe cât posibil, de pacienți imunocompromiși. Mă refer și la pacienții cu cancer, și la pacienții cu diabet, dar mai ales la categoria de pacienți pe care o reprezint, suntem cei mai expuși.

De altfel, într-o evidență la nivel național, categoria de pacienți cei mai expuși și care, din păcate, au pierdut lupta cu viața, pe locul trei ne-am situat noi, cei cu afecțiunile renale. Am făcut împreună cu alte asociații mă refer aici la cancer, asociațiile pe boli autoimune, la COPAC, la cei de pe HIV/SIDA, și împreună am făcut un front comun de solicitare către autoritățile abilitate pentru a aduce și în țara noastră o combinație de anticorpi monoclonali cu acțiune prelungită pentru prevenție.

Știm din datele pe care le avem și a relațiilor de cooperare pe care le avem cu asociațiile de profil, din străinătate, francezii au beneficiat de o astfel de combinație de tratament, iar siguranța lor și atitudinea lor, boala lor, în fapt, nu a fost așa de afectată ca urmare a tratamentului.

Din fericire, am înțeles că UE a aprobat această combinație de anticorpi monoclonali care sperăm noi să fie cât mai bine pusă în practică și să beneficieze, din timp, toate categoriile de pacienți cronici. Vaccinul este și el bun, dar pentru un om sănătos are o anumită valență terapeutică, dar pentru noi, cei cu imunodeficiență riscurile sunt foarte, foarte mari.

Am vrea ca odată ce este pus pe piață un astfel de medicament să avem și o informare adecvată în rândul, mai ales a acestor categorii de pacienți vulnerabili pentru a se cunoaște eficiența terapeutică și prevenția față de acest virus ca ei să poată lua decizia adecvată și să se protejeze prin măsurile terapeutice pe care medicii noștri de profil o să ni le recomande”, a mai spus Gheorghe Tache.

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel