Tatuaj nou, complicații periculoase? Iată ce puteți păți

Dana Lascu |
Data publicării:
După un tatuaj și la ani buni pot să apară complicații periculoase
După un tatuaj și la ani buni pot să apară complicații periculoase

Cea mai mare grijă a unei persoane atunci când își face un tatuaj este legată de cum va arăta acesta. Dar, uneori, să îți faci un tatuaj poate duce la complicații periculoase pentru sănătate, avertizează un expert.

Dacă suferiți de reacții adverse pe piele după ce ați făcut un tatuaj, consultați de urgență un dermatolog și anunțați artistul care v-a făcut tatuajul, atrage atenția Dr. Marie Leger, dermatolog din New York City.

Tatuaj, complicații periculoase

Aproximativ 10% dintre oamenii care aleg să-și picteze permanent corpul au o complicație după un tatuaj. Cele frecvente complicații includ infecții, reacții alergice și agravarea unei stări a pielii, cum ar fi psoriazisul sau eczema, potrivit lui Leger.

O altă posibilă complicație periculoasă este sarcoidoza, o boală autoimună care poate afecta pielea și alte organe. Primul semn poate fi de apariția unor umflături la locul tatuajului.

Infecțiile sunt cele mai frecvente în primele zile sau săptămâni de la tatuare. Ele pot provoca roșeață și durere în jurul tatuajului (nu numai în locul tatuat), precum și drenaj, cruste și puroi, a spus Leger.

„Dacă aveți aceste simptome după ce ați făcut un tatuaj, consultați imediat un medic, deoarece infecțiile pot fi destul de grave", a spus ea, într-un material dat publicității de Academia Americană de Dermatologie.

Infecțiile pot fi cauzate de cerneală de tatuaj contaminată, de aplicarea cu ustensile care nu erau sterile sau din cauza îngrijirii post tatuaj necorespunzătoare, a explicat Leger.

Pot să apară și ani mai târziu

Alergiile și sarcoidoza se pot produce și la luni sau ani mai târziu. Semnele includ mâncărime, umflături, descuamare, umflare periodică sau elevarea tatuajului. Dacă dezvoltați aceste simptome, consultați un dermatolog, a recomandat ea.
Dacă aveți astfel de probleme, este o idee bună să anunțați și artistul care v-a făcut tatuajul, a adăugat Leger.

„Este important ca artiștii să știe dacă anumiți pacienți au complicații, astfel încât aceștia să poată face parte din evaluarea a ceea ce se întâmplă", a spus ea.

Leger a arătat, de asemenea, că persoanele cu afecțiuni cronice ale pielii sau cu antecedente de cancer de piele ar trebui să discute cu un dermatolog înainte de a face un tatuaj. Persoanele cu psoriazis ar trebui să fie conștiente că pot dezvolta o zonă de psoriazis pe tatuajul lor, iar cei cu alunițe ar trebui să evite tatuarea peste acestea.

„Nu există suficiente dovezi că tatuajele ar crește cresc riscul de apariție a cancerului de piele, dar pot face mai grea detectarea acestuia", a punctat Leger.

Se estimează că aproape 40% dintre persoanele născute după 1980 în Statele Unite au tatuaje.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel