Tehnica ce elimină depozitele de calciu de pe vasele de sânge. Dr. Rodica Niculescu: Le sparge, absoarbe și lărgește. Te scutește de amputație

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
calciu - FOTO: Freepik@luka9257
calciu - FOTO: Freepik@luka9257

Tehnica ce elimină depozitele de calciu de pe vasele de sânge este una eficientă. Într-o ședință se îndepărtează depozitele de calciu și circulația sanguină este restabilită.

Boala arterială periferică este o afecțiune în care arterele care alimentează sângele la nivelul extremităților, cum ar fi picioarele, devin îngustate sau blocată de plăci de aterom, ceea ce poate duce la scăderea fluxului sanguin către aceste zone. Aceasta poate cauza simptome precum durere la mers, amorțeală sau senzație de rece la nivelul membrelor inferioare.

Boala arterială periferică, tehnica modernă care îndepărtează depozitele de calciu

Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL ce presupune tehnica Jet Stream, cea care aspiră depozitele de calciu de pe vasele de sânge.

"Un mare număr de pacienți care au suferințe la nivelul membrelor inferioare, până la răni la nivelul degetelor nu ajung în timp util la medic, sunt diagnosticați tardiv. Evoluția aterosclerozei atinge niște nivele de calcificări deosebite și această adăugare de calciu face mai puțin posibilă circulația sângelui. 

Sanador

Aceste procese se produc, mai ales, la pacienții diabetici. Ei sunt undeva cam 30-40% din pacienții cu boli arteriale periferice care ajung să aibă astfel de tulburări trofice majore. De-a lungul anilor, tratamentul medicamentos a fost inițial, apoi a fost tratamentul chirurgical. Astăzi există forme de tratament intervențional nu numai cu balonaș și cu stent, ci chiar cu ajutorul unor device-uri care reușesc să reducă, să distrugă și să aspire fragmente din aceste bucăți de calciu care se adaugă colesterolului din vasele periferice și fac imposibilă utilizarea balonului și a stenturilor. 

Boală arterială periferică - FOTO: Freepik@EyeEM

Pe "stalactite și stalagmite" nu poți să pui un stent. Din această cauză, acest device pe care îl folosim ca și aterectomie este Jet Streamul, este un dispozitiv care este o sondă pe care o introducem printr-un orificiu prin aplica inghinală și ne servește în a face un canal. Sunt pacienți care au ocluzii cronice și atunci nu mai avem cum să îi ajutăm. 

Dar pacienții care au un canal cât de cât minim, prin care reușim să trecem, atunci putem utiliza această sondă care sparge calciul, îl absoarbe și sunt, pe anumite diametre de vase, niște aripioare suplimentare care lărgesc acest spațiu. Și aspiră. Este un lucru foarte important, pentru că altfel toate fragmentele ar merge în vasele mici și ar agrava ischemia.

Cu această ocazia se reia foarte bine calitatea fluxului sanguin, mai ales la nivelul vaselor mai mari, cum ar fi cele de la nivelul coapsei, genunchiului și în treimea superioară a gambei, nu mai jos de atât",  a explicat dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Jet Stream, tehnica ce elimină by-pass-ul

Tehnica jet stream (sau jetstream) poate fi utilizată în tratamentul bolii arteriale periferice. Aceasta este o procedură minim invazivă, care poate fi efectuată sub anestezie locală și poate implica introducerea unor dispozitive speciale, cum ar fi cateterele, în artera afectată. Tehnica Jet Stream utilizează un jet de lichid sub presiune pentru a sparge și îndepărta depozitele de plăci aterosclerotice de pe pereții arterelor.

"În unele situații, categoric (elimin[ by-pass-ul). Măcar le amână, în cel mai rău caz. Pot fi amânate printr-o calitate net superioară în ceea ce privește timpul de vindecare a rănilor pacientului. Îl scutește de amputație.

Există și proceduri hibride pe care le practicăm în clinica noastră, pe care chirurgul reușește și le realizează o denodare la nivelul trepiedului, a arterei femurale comune care se împarte în superficială și profundă, iar noi reușim cu ajutorul acestui dispozitiv să deschidem artera femurală superficială până în treimea superioară a gambei. 

E un lucru foarte bun. Ulterior, chirurgul reușește să facă endarerectomie la nivelul acestui trepied și astfel este deschis fluxul pacientului de sus până jos. Într-o singură intervenție, rezolvăm două puncte de tratament pentru pacient", a mai explicat medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel