Tensiunea arterială mărită, fără legătură cu vârsta. Ce o cauzează

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Tensiune arterială: vizită la medic  FOTO: pexels.com
Tensiune arterială: vizită la medic FOTO: pexels.com

Tensiunea arterială mărită nu are legătură cu vârsta, ci cu alimentația. Asta pare să fie rezultatul unui studiu realizat anul trecut, pe mai mulți membri ai unor triburi care au intrat, mai mult sau mai puțin, în contact cu lumea occidentală.

Este cunoscut faptul că tensiunea arterială începe să crească odată cu înaintarea în vârstă. Asta este valabil cel puțin în țările occidentale și în Statele Unite ale Americii, arată Harvard Healthy Publishing.

Dar un nou studiu arată că asta nu are legăură cu vârsta, după cum au dovedit studiie făcute pe membrii tribului Yanomami, trib de grădinari, culegători și vânători ce trăiește într-o pădure tropicală venezueleană.

Cercetătorii au măsurat tensiunea arterială în 72 de persoane Yanomami și 83 de persoane dintr-un trib din apropiere, Yekwana.

Populația avea vârste de la 1 până la 60 de ani. Dar cei din tribul Yekwana au fost ușor „occidentalizați”, datorită misionarilor și a unui punct de acces care permite livrările ocazionale de alimente procesate și sărate.

Membrii tribului Yanomami nu au avut nici o creștere a tensiunii arteriale, nici chiar legate de vârstă. Dar la membrii celui de-al doilea trib, Yekwana, valorile tensiunii artriale au început să crească încă din timpul copilariei, cu aproximativ un sfert de punct pe an, în medie.

După cum sugerează autorii, o creștere a tensiunii arteriale poate să nu fie naturală, ci mai degrabă o consecință a expunerii la obiceiurile occidentale nenaturale. Studiul a fost publicat în noiembrie 2018 de către JAMA Cardiology.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel