Terapia care ucide toate tumorile. Protejează celulele sănătoase. Cum funcționează

Monika Baciu |
Data publicării:
tumorile - FOTO: Freepik@vecstock
tumorile - FOTO: Freepik@vecstock

Această terapie țintește o proteină specifică, esențială pentru creșterea și repararea celulelor canceroase, fără a afecta celulele sănătoase.

Oamenii de știință dezvoltă o chimioterapie țintită capabilă să ucidă toate tumorile solide în cadrul cercetărilor preclinice. Cercetătorii de la City of Hope, una dintre cele mai mari organizații de cercetare și tratare a cancerului din Statele Unite, au publicat un nou studiu în care explică modul în care au luat o proteină despre care se credea cândva că este prea dificilă pentru o terapie țintită, antigenul nuclear al celulelor proliferante (PCNA), și au dezvoltat o chimioterapie țintită care pare să anihileze toate tumorile solide în cercetarea preclinică.

Studii clinice

În timp ce oamenii de știință continuă să investigheze mecanismele fundamentale care fac ca această pastilă care oprește cancerul să funcționeze pe modele animale, ei notează că există un studiu clinic de fază I în curs de desfășurare care testează la oameni terapia dezvoltată de City of Hope.

Cele mai multe terapii țintite se concentrează pe o singură cale, ceea ce permite cancerului să sufere mutații și, în cele din urmă, să devină rezistent, a declarat Linda Malkas, Ph.D., profesor în cadrul Departamentului de Diagnostic Molecular și Terapie Experimentală de la City of Hope și profesor M.T. & B.A. Ahmadinia în oncologie moleculară.

Vezi și: Îmbunătățirea somnului pe vremea caniculară. Sfaturi pentru a dormi mai bine în nopțile calde. De ce temperatura îți afectează somnul

Cu toate acestea, pilula care distruge cancerul pe care Malkas a dezvoltat-o în ultimele două decenii, AOH1996, vizează o variantă canceroasă a PCNA, o proteină care, în forma sa mutantă, este esențială în replicarea și repararea ADN-ului tuturor tumorilor în expansiune.

"PCNA este ca un hub de terminal al unei mari companii aeriene care conține mai multe porți de avion. Datele sugerează că PCNA este alterată în mod unic în celulele canceroase, iar acest fapt ne-a permis să concepem un medicament care să vizeze doar forma de PCNA din celulele canceroase.

Pilula noastră care distruge cancerul este ca o furtună de zăpadă care închide un hub important al unei companii aeriene, oprind toate zborurile de intrare și de ieșire doar în cazul avioanelor care transportă celule canceroase.

Rezultatele au fost promițătoare. AOH1996 poate suprima creșterea tumorală ca monoterapie sau tratament combinat în modele celulare și animale, fără a determina toxicitate. Tratamentul experimental se află în prezent într-un studiu clinic de fază I la oameni la City of Hope", a declarat Malkas, autorul principal al noului studiu publicat în Cell Chemical Biology, potrivit Medical Xpress.

Vezi și: Schimbarea care duce la cancer. Avertisment sumbru: Una din două persoane va dezvolta o formă de cancer

Ce tipuri de cancer vizează

Chimioterapie țintită - FOTO: Freepik@vecstock

AOH1996 a fost eficient în cercetările preclinice, tratând celule derivate din cancere de sân, de prostată, de creier, de ovar, de col uterin, de piele și de plămâni.

Cercetătorii au testat AOH1996, un inhibitor PCNA cu moleculă mică, pe mai mult de 70 de linii celulare canceroase și pe mai multe celule de control normale. Ei au descoperit că AOH1996 ucide selectiv celulele canceroase prin întreruperea ciclului normal de reproducere celulară. Acesta țintește ceva numit conflicte de replicare a transcripției, care apar atunci când mecanismele responsabile de expresia genelor și de duplicarea genomului se ciocnesc.

Terapia experimentală a împiedicat celulele cu ADN deteriorat să se dividă în faza G2/M și să facă o copie a ADN-ului defectuos în faza S. Ca urmare, AOH1996 a provocat moartea celulelor canceroase (apoptoză), dar nu a întrerupt ciclul de reproducere a celulelor stem sănătoase.

"Nimeni nu a țintit vreodată PCNA ca terapie, deoarece era considerată "imposibil de combătut", dar este clar că City of Hope a reușit să dezvolte un medicament experimental pentru o țintă proteică dificilă.

Vezi și: Stresul și riscul de demență: cum afectează nivelurile de cortizol rezervele cognitive. Efectele stresului asupra funcțiilor cognitive

Am descoperit că PCNA este una dintre cauzele potențiale ale creșterii erorilor de replicare a acizilor nucleici în celulele canceroase. Acum că știm care este zona cu probleme și o putem inhiba, vom săpa mai adânc pentru a înțelege procesul pentru a dezvolta medicamente mai personalizate și mai bine direcționate împotriva cancerului.

În mod interesant, experimentele au arătat că pilula experimentală a făcut celulele canceroase mai sensibile la agenții chimici care cauzează deteriorarea ADN-ului sau a cromozomilor, cum ar fi cisplatinul, un medicament chimioterapic, ceea ce sugerează că AOH1996 ar putea deveni un instrument util în terapiile combinate, precum și pentru dezvoltarea de noi tratamente", a declarat Long Gu, Ph.D., autorul principal al studiului și profesor asociat de cercetare în cadrul Departamentului de Diagnostic Molecular și Terapie Experimentală de la Beckman Research Institute of City of Hope.

Ca pas următor, cercetătorii vor căuta să înțeleagă mai bine mecanismul de acțiune pentru a îmbunătăți și mai mult studiul clinic în curs de desfășurare la om.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel