Terapia în două etape, eficientă în cancerul ovarian. Șanse mai mari pentru paciente

Angela Sabău |
Data publicării:
Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic

Terapia combinată în două etape care s-a dovedit eficientă în cancerul ovarian ar putea fi o promisiune pentru îmbunătățirea șanselor de supraviețuire a femeilor care suferă de această boală.

Cercetătorii de la University of Montreal Hospital Research Centre (CRCHUM) au dezvoltat o terapie combinată în două etape pentru a distruge celulele canceroase.

Într-un studiu publicat în revista Nature Communications, acestea arată eficacitatea terapeutică superioară al terapiei (pe care au denumit-o "one-two punch" – dublă lovitură) asupra celulelor canceroase ale pacientelor cu cancer ovarian, pe baza manipulării stării de îmbătrânire celulară, potrivit medicalxpress.com.

Cu timpul, celulele noastre îmbătrânesc și intră într-o fază numită senescență celulară. Aceste celule senescente se opresc din proliferare, se acumulează în organism și provoacă dezvoltarea unor boli cum ar fi cancerul. În ultimii ani, comunitatea științifică a încercat să vindece aceste patologii legate de îmbătrânire prin vizarea și distrugerea celulelor senescente.

"În cazul cancerului ovarian epitelial (EOC) - cel mai frecvent și letal cancer ovarian - acționăm în două etape: în primul rând, forțăm celulele canceroase să îmbătrânească prematur, adică le forțăm să ajungă în senescență. Asta e prima lovitură.  Apoi lansăm cea de-a doua „lovitură”, folosind senoliza, prin care le distrugem și le eliminăm. Această strategie necesită o coordonare excelentă a celor doi pași", a explicat Francis Rodier, cercetător la CRCHUM și profesor la Université de Montréal.

Echipa de cercetători, condusă de Rodier și colega sa, Anne-Marie Mes-Masson, a descoperit că celulele EOC intră în senescență după chimioterapie în asociere cu inhibitori PARP. PARP-urile sunt enzime care ajută la repararea daunelor la ADN. Prin blocarea PARP, inhibitorii PARP împiedică celulele canceroase să-și repare ADN-ul, să le oprească din proliferare și să le determine să îmbătrânească prematur.

"Datorită abordării noastre cu "dubla lovitură", am reușit să distrugem celulele EOC senescente în modelele preclinice de cancer ovarian. Abordarea noastră ar putea îmbunătăți eficacitatea chimioterapiei în combinație cu inhibitorii PARP și va contracara rezistența sistemică ce se dezvoltă cu acest tratament”, a declarat Mes-Masson, cercetător la CRCHUM și profesor la Université de Montréal.

Studii clinice

Studiul nostru a fost realizat utilizând celule prelevate din biobankul nostru de probe de la CHUM, de la pacientele cu cancer ovarian. Aceste paciente au fost de acord să participe la studiul de cercetare și să ne permită să depozităm mostrele lor biologice. Strategia noastră prin „dubla lovitură” a fost, de asemenea, testată în stadii preclinice ale cancerului ovarian și de sân, ceea ce ne-a permis să-i validăm eficiența”, a comentat Mes-Masson.

Cu toate că rezultatele acestui studiu vor fi folosite pentru a propune studii clinice pentru cancerul de sân, ovarian și triplu-negativ, Rodier spune că este important faptul că au folosit modele preclinice, în care nu exisă nici un sistem imunitar. „Având în vedere importanța răspunsului imun la om, trebuie să continuăm să evaluîm strategia noastră într-un context mai aproape de realitatea biologica”, a mai spus ea.

Potrivit Canadian Cancer Society, 2.800 de femei canadiene au fost diagnosticate cu cancer ovarian în 2017, iar  1.800 au murit din cauza bolii. Aceasta este a cincea cauză principală de deces în America de Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel