Testul de sânge care ar prezice ciroza

Florina Pop / 03 iul 2020 / 07:31
Grupă sanguină
Grupă sanguină

Un test de sânge ar prezice apariția bolilor hepatice, susține un studiu al cercetătorilor de la Institutul suedez Karolinksa.

Cercetătorii suedezi au observat că măsurarea repetată a biomarkerului FIB-4 în sânge ar prezice riscul apariției bolilor hepatice severe. Specialiști de la Institutul Karolinska din Suedia susțin că eșantionarea repetată și măsurătorile scorului FIB-4, mai degrabă decât măsurarea FIB-4 cu o singură ocazie, pot crește predicția unei posibile ciroze. Au ajuns la această concluzie în urma analizării a numeroase date – peste 40.000 de analize de sânge a tot atâtor persoane – din intervalul 1985 și 1996. S-a făcut o monitorizare vreme de 27 de ani.

Au sesizat că riscul de boli hepatice crește la persoanele în care scorul FIB-4 crește între două testări și că aproape jumătate dintre cei care au fost ulterior afectați de ciroză ar fi putut fi identificați. ”Arătăm că acest biomarker este util pentru identificarea persoanelor aflate în îngrijire primară cu un risc crescut de ciroză, care ar putea fi nevoie să fie cercetate mai atent și să excludă persoanele care nu au nevoie de acest lucru. (...) Dar metoda trebuie dezvoltată în continuare pentru a reduce riscul constatărilor false pozitive, ceea ce poate duce la examinări inutile la persoanele sănătoase”, potrivit unui comunicat al Institutului citat.

Detalii despre metodele de studiu și cum au ajuns suedezii la aceste concluzii puteți vedea în cercetarea propriu-zisă, publicată în Journal of Hepatology -  AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy