Testul simplu care îți arată dacă ai probleme serioase cu tiroida. Îl poți face acasă. Schimbarea la care să fii atent

Monika Baciu |
Data publicării:
tiroida - FOTO: Freepik
tiroida - FOTO: Freepik

Testul simplu care îți arată dacă ai probleme serioase cu tiroida îl poți face chiar acasă. 

Testul simplu care îți arată dacă ai probleme serioase cu tiroida. Medicii arată că un ”test simplu” care poate ajuta la detectarea unei probleme serioase a tiroidei.

Ce este tiroida hipoactivă

FOTO: Pexels@Paloma Gil

O tiroidă hipoactivă poate duce la oboseală, îngrășare și chiar depresie. Tiroida este o glandă mică situată în gât care produce hormoni necesari pentru diverse scopuri. Unii dintre acești hormoni afectează lucruri precum pulsul și temperatura corpului.

Prin urmare, orice problemă cu tiroida poate avea un efect enorm asupra organismului. Cele mai comune probleme ale tiroidei sunt tiroida hipoactivă (hipotiroidism) sau tiroida hiperactivă (hipertiroidism).

După cum sugerează și numele, o tiroidă hipoactivă apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni. Unele dintre cele mai comune simptome includ oboseala sau depresia și îngrășarea.

Tiroida hipoactivă, simptome

Cu toate acestea, conform NHS, aceste simptome sunt ”adesea similare cu cele ale altor afecțiuni” și se dezvoltă în mod tipic încet, ”așa că s-ar putea să nu le observați ani de zile”, potrivit Express.

Tiroida hipoactivă, cunoscută și sub denumirea de hipotiroidism, este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienti hormoni tiroidieni pentru a menține funcționarea normală a corpului. Simptomele pot varia în intensitate și pot apărea treptat. Iată câteva dintre simptomele comune ale tiroidiei hipoactive:

- Oboseală excesivă

- Îngrășare

- Intoleranță la frig

- Piele uscată și păr fragil

- Depresie și schimbări de dispoziție

- Slăbiciune musculară

- Creșterea nivelului de colesterol

- Dureri musculare și articulare

- Dificultăți de concentrare

- Creștere a mărimii glandei tiroide (gușă)

Testul simplu care îți arată dacă ai probleme cu tiroida

FOTO: Freepik@Sorapop

Dacă bănuiți că aveți o tiroidă hipoactivă, un expert a împărtășit o tehnică simplă pentru a fi sigur. Într-un videoclip postat pe canalul său de YouTube, expertul în sănătate Dr. Eric Berg a recomandat testul tendonului lui Ahile din acest motiv.

El a explicat cum oamenii cu hipotiroidism vor experimenta o reacție diferită atunci când tendonul lui Ahile este lovit, în comparație cu cei fără această afecțiune,

”Puteți lua un ciocan mic, cel cu care verificați reflexele, și loviți doar tendonul lui Ahile sau cereți cuiva să-l lovească”, a spus dr. Berg.

El a indicat că piciorul a sărit în sus și în jos foarte repede. În schimb, dacă aveți o tiroidă hipoactivă, piciorul va dura ceva timp să se întoarcă în jos.

”Deci, ce se întâmplă cu hipotiroidismul este că va face asta, dar nu va coborî atât de repede. Deci, este acea acțiune de revenire care va fi lentă. Și asta ar fi un test bun pentru a determina dacă aveți cu adevărat o problemă tiroidiană primară”, a spus Dr. Berg.

Sfatul său este susținut de un raport de caz, publicat în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene în 2008. Acesta a documentat cum o femeie în vârstă de 55 de ani cu hipotiroidism a prezentat ”relaxare întârziată a reflexelor tendinoase profunde la membrele superioare și inferioare”.

Conform raportului, 75 la sută dintre pacienții cu această condiție experimentează reflexe întârziate în acest fel. Dacă vă îngrijorați că ați putea avea o tiroidă hipoactivă, ar trebui să vorbiți cu medicul de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel