Progresele în chirurgia toracică aduc schimbări semnificative în tratamentul cancerului pulmonar. Dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București, a explicat, în exclusivitate la DC MEDICAL care sunt noile tehnici ce permit intervenții mai puțin invazive și mai eficiente în managementul leziunilor pulmonare.
"Tehnic vorbind, în cazul acestor leziuni se va face o toracorscopie, se va scoate nodulul respectiv, se va da la un examen extemporaneu care se face în timpul operației și în funcție de rezultatele acestui examen, dacă vorbim de un cancer bronhopulmonar, intervenția va continua și se va face o rezecție radicală.
Indicațiile de intervenție s-au modificat. Până acum, intervenția acceptată pentru cancerele pulmonare era lobectomia. Acum, din ce în ce mai mult, se vorbește de rezecții sublobare, de segmentectomii, ceea ce înseamnă pentru pacienții cu patologie pulmonară asociată, înseamnă o pierdere de parenchim pulmonar mai mică decât în cazul unei lobectomii", a explicat dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.
Vezi și: Antibioticele, pericole ascunse. Vârstnicii, vulnerabili
Depistarea precoce, esențială
Depistarea precoce a nodulilor pulmonari este esențială în faze incipiente pentru ca intervențiile să fie realizate cu succes.
"Vorbim de intervenții mai reduse, intervenții care înseamnă o agresiune chirugicală mai mică asupra organismului cu condiția ca aceste leziuni să fie depistate precoce" , a explicat dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Toracoscopie - FOTO: Freepik@lashkhidzetim
Ce facem când suntem depistați cu o leziune pulmonară
Nodulii pulmonari, mici formațiuni de până la 3 cm în dimensiune, sunt adesea descoperiți în urma radiografiilor toracice sau tomografiilor computerizate efectuate din alte motive. Acești noduli sunt întâlniți frecvent, având o incidență de până la 50% în rândul adulților care suferă astfel de investigații.
De regulă, nodulii pulmonari nu cauzează simptome, dar în cazurile în care acestea se manifestă, pacienții pot experimenta tuse, sânge în spută, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare sau infecții respiratorii. În cele mai multe cazuri, nodulii de dimensiuni mici sunt benigni, dar există și posibilitatea ca aceștia să fie cancer pulmonar în stadiu incipient, potrivit Radiology Info.
Cauzele comune ale nodulilor pulmonari includ infecții, cicatrici sau ganglioni limfatici, însă există și riscuri mai grave. Nodulii pulmonari pot fi, de asemenea, rezultatul cancerului pulmonar sau al metastazării altor tipuri de cancer la plămâni. Riscurile pentru malignitate sunt amplificate de factori precum vârsta peste 50 de ani, fumatul, antecedentele familiale de cancer pulmonar, simptomele specifice ale cancerului pulmonar, dimensiunea și forma nodulului (de exemplu, margini neregulate).
Vezi și: Îmbătrânirea, accelerată brusc la vârsta de 44 și 60 de ani. Schimbările hormonale, factor major
"Odată ce un pacient este diagnosticat cu o leziune pulmonară pe tomografie, este absolut necesar ca medicul de familie să îl trimită la un consult toracic care este singurul care poate pune o indicație chirurgicală", a mai explicat dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Identificarea și evaluarea corectă a nodulilor pulmonari sunt esențiale pentru un diagnostic precis și pentru stabilirea unui tratament adecvat. Este important ca pacienții să discute cu medicii lor pentru a determina necesitatea unor investigații suplimentare, mai ales în prezența factorilor de risc menționați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.