Tot ce trebuie să știm despre intoleranța la histamină. Medic: atenție la alimentele care o declanșează

Medicul nutriționist Roxana Pleșa a explicat tot ce trebuie să știm despre histamină și intoleranță, cum se manifestă și în ce alimente se găsește...
Expertul în boli metabolice și nutriție, dr. Ruxandra Pleșa, a explicat la Antena 3 ce este histamina, în ce alimente se găsește această substanță, dar și cum se manifestă intoleranța.
Medicul a arătat că este o afecțiune care se vindecă.
”Histamina este o moleculă, un neurotransmițător, care poate fi și partea răspunsului imunitar atunci când ne rănim, intervine și în digestie, influențând digestia gastrică și eliberarea sucului gastric.
Intoleranța la histamină se referă de fapt la situația în care avem așa de multă histamină în organism, încât declanșăm o anumită simptomatologie, care poate fi asemănătoare cu o alergie. (...) Când mâncăm prea multe alimente cu histamină sau când avem alte organisme care împiedică degradarea histaminei în organism, lucru de care se ocupă o anumită enzimă, atunci înseamnă că avem o cantitate crescută de histamină în corp.
Există și alimente care declanșează eliberarea de histamină de către propriul corp, histamina endogenă, și există 3 scenarii în care noi putem să avem această histamină în cantitate mare și să declanșăm simptomatologia”, a spus medicul.
Simptomele intoleranței la histamină
„Se manifestă cu nas înfundat, cu ochi roșii și iritați, congestie a sinusurilor, pot apărea fenomene la nivelul pielii, cum ar fi o înroșire bruscă. Putem să avem dureri de cap cărora nu le știm cauza, putem să avem edeme, să ne trezim cu membrele mai umflate sau putem să avem manifestări digestive. De la greață, crampe, până la vărsături.
Sigur că nu toate aceste simptome se manifestă la toată lumea, putem să avem doar câteva, iar diagnosticul se pune la medicul alergolog.
Cu cât un aliment este mai vechi, cu atât elimină mai multă histamină
O metodă foarte bună de a controla simptomatologia, cel puțin până ne reglăm tot flora intestinală, pentru că și în acest caz de disbioză intestinală avem parte de fenomenele mai sus enunțate. Până în 3 luni când facem această echilibrare este bine să urmăm o dietă cu alimente scăzute în histamină sau cu alimente care nu ne declanșează eliberarea de histamină.
În primul rând, prospețimea este foarte importantă. Cu cât un aliment de degradează în timp, el va elimina histamină. O carne care nu este consumată în aceeași zi și care e ținută mai multe zile în frigider, poate să fie o problemă. Toate preparatele din carne, salamurile, mezelurile, peștele afumat, crustaceele conservate pun probleme.
Dacă o carne este congelată imediat după ce animalul a murit, poate să fie potrivită. Carnea foarte proaspătă, mâncată imediat, este și ea foarte sigură, la fel și peștele. Toate alimentele care au fermentat, deci care au produs histamină sunt și ele pe lista neagră, precum: brânza foarte veche, chefirul, murăturile, alimentele marinate.
Anumite fructe sunt și ele de evitat, spre exemplu avocado, roșiile, bananele, citricele, spanacul. Nu ar trebui să fie consumate sau, cel puțin, nu în cantități mari. Alcoolul este o mare problemă, el fiind fermentat, dar fiind și un declanșator de histamine endogene. Ceaiul verde, ceaiul negru blochează activitatea acestei enzime și sunt și ele de evitat.
Ideal este să se urmeze timp de 2-4 săptămâni această dietă de eliminare, scăzută în histamină, iar reintroducerea alimentelor să se facă treptat, încât să se observe dacă ar fi diferențe”, a spus dr. Ruxandra Pleșa la Antena 3.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
De ce ești alergic: cauzele alergiilor, simptome, tratament, prevenție
De ce ești alergic - cauzele alergiilor, simptome, tratament, prevenție.
Alimentele toxice, ce sunt. Cum recunoaștem alergiile alimentare. Cum te poate omorî shaorma. Leru: Produc o reacție severă
Alimentele toxice sunt cele care în cazul unor persoane pot provoca alergii alimentare.
Geamurile murdare, pericol pentru sănătate. Ce se întâmplă dacă nu ștergi geamurile în mod regulat
Rinita alergică: primul simptom care apare. Răzvan Hainăroșie: Problema apare cu polipoză nazală. Dacă NU trece după o săptămână, mergi la medic
Care e primul simptom al rinitei alergice, când apar alergiile de obicei și ce este polipoza nazală, complicația alergiilor.
Mihai Craiu, despre testul paharului: Dacă nu vă iese, e o mare URGENȚĂ. Face diferența dintre viață și moarte!
Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre testul paharului în cazul unei erupții pe piele, în contextul în care spitalele sunt arhipline.
Aerul condiționat, asociat cu bolile de piele și alergiile. La ce trebuie să fiți atenți când folosiți aparatul
Cum se poate trata alergia la ambrozie. Medic: Efectele se văd încă din primul sezon
Ruptura de MENISC, comparație cu pietricica din pantof. Dr. Dragomir: După 5-7 zile simptomele se diminuează, dar nu se vindecă
Răzvan Dragomir, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre ruptura de menisc.
Alergiile și tratamentul de desensibilizare. Când se începe și în ce constă. Cămulescu: Este de lungă durată, duce la ameliorarea calității vieții
Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Detaliul scârbos care te va face să apelezi mai des la apă și săpun
Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Detaliul scârbos care te va pune pe gânduri.
Cât de des trebuie să ștergi praful. Detaliul pe care nu l-ai știut până acum
Andreea Mantea suferă de o boală gravă: iau 10 pastile pe zi!
Vedeta TV Andreea Mantea a declarat că suferă de o boală gravă care a determinat-o să ia în greutate.
Intoleranța la Histamină: Totul despre boala rară cu care a fost diagnosticată ADDA. Interviurile Spectacola, DC News și DC Medical
Simptomul care face diferența între RINITA alergică și VIROZĂ: Avem soluții! Devine o problemă când sunt supărătoare
Rinita alergică, ce trebuie să știi despre ea și cum faci diferența între ea și viroza respiratorie.
ADDA, în lacrimi! Cea mai mare bucurie din penultima zi a anului: N-am mai putut să mănânc pizza de când am dezvoltat intoleranță la histamină
Bolile din copilărie cu impact la maturitate. Medic: Scad riscul de a suferi de alergii
Legătura surprinzătoare dintre sensibilitatea alimentară și bolile cardiovasculare. Diferența dintre sensibilitatea alimentară și alergia alimentară
Manichiura cu gel, alergie severă: M-am temut că aș putea chiar să-mi pierd un deget. S-a făcut mov. Se desprindeau unghiile. Nici acum nu îmi pot folosi mâinile
Manichiura cu gel poate provoca alergii severe. O femeie a fost la un pas de a-și pierde degetele din cauza manichiurii.
Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor. Cum recunoști simptomele
Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor poate fi ușor confundată.
Educarea sistemului imunitar cu pisici și câini. Medic: Încă din primul an de viață
Animalele de companie, benefice pentru educarea sistemului imunitar uman.
Statistică îngrijorătoare: un sfert dintre români suferă de o formă de alergie
Reprezentanții Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică atrag atenția că incidența bolilor alergice este în creștere.
Şocul anafilactic, riscuri majore. Poate să apară și din cauza alimentelor
Șocul anafilactic poate să apară din cauza unor substanțe alergice. Poate pune în pericol viața.
Fitofotodermatita, boala grădinarilor. Care sunt simptomele și când este necesar să mergeți la medic
Fitofotodermatita apare cel mai frecvent în sezonul cald. Care sunt simptomele și când este cazul să vă prezentați la medic.