Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Detaliul scârbos care te va face să apelezi mai des la apă și săpun
Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Detaliul scârbos care te va pune pe gânduri.
Medicul nutriționist Roxana Pleșa a explicat tot ce trebuie să știm despre histamină și intoleranță, cum se manifestă și în ce alimente se găsește...
Expertul în boli metabolice și nutriție, dr. Ruxandra Pleșa, a explicat la Antena 3 ce este histamina, în ce alimente se găsește această substanță, dar și cum se manifestă intoleranța.
Medicul a arătat că este o afecțiune care se vindecă.
”Histamina este o moleculă, un neurotransmițător, care poate fi și partea răspunsului imunitar atunci când ne rănim, intervine și în digestie, influențând digestia gastrică și eliberarea sucului gastric.
Intoleranța la histamină se referă de fapt la situația în care avem așa de multă histamină în organism, încât declanșăm o anumită simptomatologie, care poate fi asemănătoare cu o alergie. (...) Când mâncăm prea multe alimente cu histamină sau când avem alte organisme care împiedică degradarea histaminei în organism, lucru de care se ocupă o anumită enzimă, atunci înseamnă că avem o cantitate crescută de histamină în corp.
Există și alimente care declanșează eliberarea de histamină de către propriul corp, histamina endogenă, și există 3 scenarii în care noi putem să avem această histamină în cantitate mare și să declanșăm simptomatologia”, a spus medicul.
„Se manifestă cu nas înfundat, cu ochi roșii și iritați, congestie a sinusurilor, pot apărea fenomene la nivelul pielii, cum ar fi o înroșire bruscă. Putem să avem dureri de cap cărora nu le știm cauza, putem să avem edeme, să ne trezim cu membrele mai umflate sau putem să avem manifestări digestive. De la greață, crampe, până la vărsături.
Sigur că nu toate aceste simptome se manifestă la toată lumea, putem să avem doar câteva, iar diagnosticul se pune la medicul alergolog.
O metodă foarte bună de a controla simptomatologia, cel puțin până ne reglăm tot flora intestinală, pentru că și în acest caz de disbioză intestinală avem parte de fenomenele mai sus enunțate. Până în 3 luni când facem această echilibrare este bine să urmăm o dietă cu alimente scăzute în histamină sau cu alimente care nu ne declanșează eliberarea de histamină.
În primul rând, prospețimea este foarte importantă. Cu cât un aliment de degradează în timp, el va elimina histamină. O carne care nu este consumată în aceeași zi și care e ținută mai multe zile în frigider, poate să fie o problemă. Toate preparatele din carne, salamurile, mezelurile, peștele afumat, crustaceele conservate pun probleme.
Dacă o carne este congelată imediat după ce animalul a murit, poate să fie potrivită. Carnea foarte proaspătă, mâncată imediat, este și ea foarte sigură, la fel și peștele. Toate alimentele care au fermentat, deci care au produs histamină sunt și ele pe lista neagră, precum: brânza foarte veche, chefirul, murăturile, alimentele marinate.
Anumite fructe sunt și ele de evitat, spre exemplu avocado, roșiile, bananele, citricele, spanacul. Nu ar trebui să fie consumate sau, cel puțin, nu în cantități mari. Alcoolul este o mare problemă, el fiind fermentat, dar fiind și un declanșator de histamine endogene. Ceaiul verde, ceaiul negru blochează activitatea acestei enzime și sunt și ele de evitat.
Ideal este să se urmeze timp de 2-4 săptămâni această dietă de eliminare, scăzută în histamină, iar reintroducerea alimentelor să se facă treptat, încât să se observe dacă ar fi diferențe”, a spus dr. Ruxandra Pleșa la Antena 3.
Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Detaliul scârbos care te va pune pe gânduri.
Animalele de companie, benefice pentru educarea sistemului imunitar uman.
Alergiile pot varia de la simptome ușoare la reacții severe, incluzând dificultăți de respirație și anafilaxie.
O boală alergică și autoimună a fost identificată pentru prima dată de cercetători. De vină ar fi mutația unei gene.
Boala celiacă reprezintă, de fapt, intoleranța autoimună pe care unele persoane o au la gluten.
Există numeroase soluții simple și eficiente care pot grăbi procesul de recuperare și ameliora disconfortul provocat de răceala comună.
Alergiile și intoleranța alimentară, cum se manifestă fiecare și cum se pot trata.
Umiditatea aerului și rolul pe care îl are în cazul răcelilor. Cum se poate îmbunătăți calitatea aerului cu ajutorul uleiurilor esențiale
Un bărbat a primit șansa la o viață normală după un dublu transplant de mână, o operație de pionierat.
Un bol cu sare plasat pe pervazul ferestrei te scapă de o problemă enervantă care, de altfel, îți poate afecta sănătatea.
Balonarea frecventă poate fi semnul acestei afecțiuni extrem de răspândite care nu are tratament, ci poate fi doar ameliorată.
Un tratament revoluționar împotriva alergiei la alune va fi administrat, în premieră, în Europa, copiilor din Marea Britanie.
Alcoolul poate provoca o alergie ciudată la anumite alimente.
Descoperă legătura complexă dintre factorii de mediu, precum detergenții și microplasticele, și creșterea riscului de alergii alimentare.
UE interzice siropurile de tuse care conțin folcodină. Substanța este factor de risc pentru apariția unei reacții anafilactice.
Vopseaua de păr este asociată cu riscuri semnificative. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Alergiile la frig pot fi o problemă majoră în timpul iernii. Simptomele pot fi accentuate și de vremea rece.
Tatuajele nu doar că înfrumusețează corpul, dar au și beneficii la care nici nu te-ai fi așteptat.
Alergia la detergent poate cauza anumite neplăceri. Află ce poți face în cazul în care te confrunți cu o alergie la detergent.