Tramadol, risc crescut de fractură de șold

Dana Lascu / 05 feb 2020 / 20:08
Durere
Durere

Utilizarea medicamentului pentru durere Tramadol a fost legată de un risc mai mare de fracturi de șold, comparativ cu utilizarea altor medicamente pentru durere, într-o analiză a unei baze de date a pacienților din Regatul Unit.

O analiză publicată în Journal of Bone and Mineral Research relevă faptul că utilizarea medicamentului pentru durere tramadol a fost legată de un risc mai mare de fracturi de șold, comparativ cu utilizarea altor medicamente pentru durere într-o analiză a unei baze de date a pacienților din Regatul Unit.

Analiza a comparat utilizarea tramadolului cu codeina, naproxen, ibuprofen, celecoxib și etoricoxib în rândul adulților cu vârsta de peste 50 de ani.

Pe parcursul unui an de urmărire, 518 fracturi de șold au fost înregistrate în rândul celor 146.956 de pacienți care au luat tramadol, corespunzând la aproximativ o nouă fractură suplimentară de șold la 1.000 de persoane-an, în raport cu administrarea de codeină (respectiv 3,7 față de 2,9).

Citește și: Tramadolul, risc de 10 ori mai mare de hipoglicemie decât alte analgezice

De asemenea, până la 1,5 noi fracturi suplimentare la 1.000 de persoane-ani au fost înregistrate la cei care au luat tramadol față de persoanele care au luat naproxen, ibuprofen, celecoxib și etoricoxib.

„Având în vedere impactul semnificativ al fracturii de șold asupra morbidității, mortalității și costurilor de asistență medicală, rezultatele noastre indică necesitatea luării în considerare a riscului asociat tramadol de fractură, în practica clinică și ghidurile de tratament", a declarat autorul coresondent dr Guanghua Lei, de la Xiangya Spital și Universitatea Centrală de Sud.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy