Tratamentul care distruge cancerul de gât. Relațiile intime, responsabile de apariția bolii. Care legătura și la ce să fii atent

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul de gat - FOTO: Freepik@kjpargeter
cancerul de gat - FOTO: Freepik@kjpargeter

Cancerul de gât poate să apară chiar și din cauza relațiilor intime. Simptomele sunt mai mult decât comune.

Cancerul de gât poate fi prevenit prin vaccinare. Acesta poate să apară chiar și din cauza relațiilor sexuale. Cancerul de gât se poate transforma într-o epidemie, atrag atenția medicii.

În ultimele două decenii, s-a înregistrat o creștere rapidă a numărului de cazuri de cancer la gât în Occident, până la punctul în care unii au numit-o epidemie. Acest lucru s-a datorat unei creșteri mari a unui tip specific de cancer de gât numit cancer orofaringian (zona amigdalelor și a părții din spate a gâtului).

Vezi și: Cum știi dacă ai stenoză mitrală. Semnul dat de perna pe care dormi. Rurac: Apare o tuse. Mulți se gândesc la o boală pulmonară

Cancerul la gât și legătura cu viața sexuală

Principala cauză a acestui cancer este virusul papiloma uman (HPV), care este, de asemenea, principala cauză a cancerului de col uterin. Cancerul orofaringian a devenit în prezent mai frecvent decât cancerul de col uterin în SUA și în Regatul Unit.

HPV se transmite pe cale sexuală. Pentru cancerul orofaringian, principalul factor de risc este numărul de parteneri sexuali de-a lungul vieții, în special sexul oral. Cei care au șase sau mai mulți parteneri de sex oral de-a lungul vieții au un risc de 8,5 ori mai mare de a dezvolta cancer orofaringian decât cei care nu practică sexul oral.

Studiile privind tendințele comportamentale arată că sexul oral este foarte răspândit în unele țări.

”Într-un studiu pe care colegii mei și cu mine l-am efectuat pe aproape 1.000 de persoane care au suferit o amigdalectomie din motive necanceroase în Marea Britanie, 80% dintre adulți au declarat că au practicat sexul oral la un moment dat în viața lor. Cu toate acestea, din fericire, doar un număr mic dintre aceste persoane dezvoltă cancer orofaringian. De ce se întâmplă acest lucru, nu este clar.

Teoria predominantă este că cei mai mulți dintre noi contractează infecții cu HPV și sunt capabili să le elimine complet. Cu toate acestea, un număr mic de persoane nu reușesc să scape de infecție, poate din cauza unui defect al unui anumit aspect al sistemului lor imunitar”, notează Hisham Mehanna, Professor, Institute of Cancer and Genomic Sciences, University of Birmingham, potrivit Science Alert.

La acești pacienți, virusul este capabil să se reproducă în mod continuu și, în timp, se integrează în poziții aleatorii în ADN-ul gazdei, unele dintre acestea putând face ca celulele gazdei să devină canceroase.

Vezi și: Lăcrămioarele, florile cu efect tonic cardiac. Au efecte diuretice, mențin elasticitatea pielii. Cum se pot folosi

Vaccinarea HPV ar putea preveni cancerul la gât

Vaccinarea împotriva HPV a fetelor tinere a fost implementată în multe țări pentru a preveni cancerul de col uterin. În prezent, există tot mai multe dovezi, deși încă indirecte, că aceasta ar putea fi eficientă și în prevenirea infecției cu HPV în gură.

Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că băieții sunt, de asemenea, protejați de ”imunitatea de turmă” în țările în care există o acoperire vaccinală ridicată în cazul fetelor (peste 85 %). Luate împreună, se speră că aceste măsuri ar putea duce, în câteva decenii, la reducerea cancerului orofaringian.

Acest lucru este bine din punct de vedere al sănătății publice, dar numai dacă acoperirea în rândul fetelor este ridicată - peste 85 % și numai dacă rămâne în cadrul "turmei" acoperite. Cu toate acestea, nu garantează protecția la nivel individual - și mai ales în această epocă a călătoriilor internaționale - dacă, de exemplu, cineva întreține relații sexuale cu cineva dintr-o țară cu o acoperire scăzută.

Cu siguranță nu asigură protecție în țările în care acoperirea vaccinală a fetelor este scăzută, de exemplu, în SUA, unde doar 54,3 % dintre adolescentele cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani au primit două sau trei doze de vaccinare împotriva HPV în 2020.

Vezi și: Există cancer la inimă: simptome, tratament. Rurac, informație în premieră: Pericol de embolie. Se rup bucățele, intră în circulație și faci AVC

Și băieții ar trebui să se vaccineze împotriva HPV

Acest lucru a determinat mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Australia și SUA, să își extindă recomandările naționale pentru vaccinarea împotriva HPV pentru a include băieții tineri - ceea ce se numește o politică de vaccinare neutră din punct de vedere al sexului.

Cancerul la gât, ce este

Cancerul de gât se referă la cancerul care se dezvoltă în gât (faringe) sau în laringe (laringe). Gâtul este un tub muscular care începe în spatele nasului și se termină în gât. Cancerul de gât începe cel mai adesea în celulele plate care căptușesc interiorul gâtului dumneavoastră.

Cutia vocală se află chiar sub gât și este, de asemenea, susceptibilă la cancerul de gât. Cutia vocală este alcătuită din cartilaj și conține corzile vocale care vibrează pentru a produce sunete atunci când vorbiți.

Tipuri de cancer de gât

Cancerul de gât este un termen general care se aplică la cancerul care se dezvoltă în gât (cancer faringian) sau în cutia vocală (cancer laringian).

Deși majoritatea cancerelor de gât implică aceleași tipuri de celule, se folosesc termeni specifici pentru a diferenția partea din gât în care a apărut cancerul.

Cancerul nazofaringian începe în nazofaringe - partea din gât aflată chiar în spatele nasului.

Cancerul orofaringian începe în orofaringe - partea din gât aflată chiar în spatele gurii, care include amigdalele.

Cancerul hipofaringian (cancerul laringofaringian) începe în hipofaringe (laringofaringe) - partea inferioară a gâtului, chiar deasupra esofagului și a traheei.

Cancerul glotic începe în corzile vocale.

Cancerul supraglotic începe în porțiunea superioară a laringelui și include cancerul care afectează epiglota, care este o bucată de cartilaj care blochează intrarea alimentelor în trahee.

Cancerul subglotic începe în porțiunea inferioară a cutiei vocale, sub corzile vocale, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Stenoza aortică: simptome și testul pe care trebuie să îl faci la 40 de ani. Sunetul din stetoscop care arată boala. Stanislav Rurac: Apare angina pectorală sau durerea toracică

Cancerul la gât, simptome

Semnele și simptomele cancerului de gât pot include:

- Tuse

- Modificări ale vocii, cum ar fi răgușeală sau imposibilitatea de a vorbi clar

- Dificultate la înghițire

- Dureri de ureche

- O umflătură sau o rană care nu se vindecă

- Dureri în gât

- Pierdere în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel