Tremorul, semn al unei afecțiuni comune. Nu este Parkinson. Cum faci diferența

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
tremorul - FOTO: Freepik@jcomp
tremorul - FOTO: Freepik@jcomp

Tremurul pot fi semn al unei afecțiuni comune. Și nu este vorba de boala Parkinson.

Tremorul poate indica și alte afecțiuni, nu doar Parkinson. Aceste tremurături pot afecta orice parte a corpului, făcând dificilă mișcarea voluntară.

Mulți oameni sunt conștienți de cele mai comune simptome ale bolii Parkinson - cu scuturări involuntare, sau tremurături, un semn revelator. Cauzată de pierderea anumitor celule nervoase din creier, această afecțiune neurologică poate provoca, de asemenea, mișcări lente și rigiditate musculară.

Cu toate acestea, faptul că suferiți de tremurături nu înseamnă neapărat că aveți această afecțiune.

Vezi și: EG.5, noua variantă de COVID, în România. Marinescu: Transmiterea se face cu ușurință

Tremorul, afecțiune comună

Tremorul esențial este o afecțiune relativ comună, despre care se crede că afectează aproximativ unu la sută din populație, care poate fi ușor confundată cu Parkinson.

Un expert a vorbit despre cum se face distincția între cele două. Doctorul William Wong, medic generalist consultant la Fitzrovia Medical Clinic din Londra, a explicat despre modul în care putem face diferența.

”Boala Parkinson și tremorul esențial sunt două afecțiuni neurologice distincte care pot provoca tremurături la persoanele afectate.

Deși ambele afecțiuni pot implica tremurături, există câteva diferențe cheie care ajută la distingerea celor două. Atât boala Parkinson, cât și tremorul esențial afectează în principal mâinile, deși tremurăturile pot apărea și în alte părți ale corpului, cum ar fi capul, vocea, picioarele sau trunchiul.

În ambele afecțiuni, tremurăturile se pot agrava în cazul stresului sau al anxietății și se pot ameliora sau dispărea temporar în timpul somnului. Cu toate acestea, aceste asemănări sunt acolo unde se termină suprapunerea”, a spus dr. William Wong, potrivit Express.

Ce este boala Parkinson

Potrivit doctorului Wong, boala Parkinson este o afecțiune neurologică progresivă cauzată de degenerarea celulelor producătoare de dopamină din creier.

Este mai frecventă la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, dar poate apărea la orice vârstă.

”Tremurăturile asociate cu boala Parkinson sunt deseori descrise ca un tremor de ”rostogolire a pastiluțelor. Pe lângă tremurături, persoanele cu Parkinson pot prezenta și alte simptome motorii, cum ar fi rigiditatea, bradikinezia (lentoarea mișcărilor) și instabilitatea posturală”, caracterizat printr-o mișcare ritmică înainte și înapoi a degetului mare și a degetelor”, a declarat Dr. Wong.

NHS enumeră, de asemenea, depresia și anxietatea, pierderea simțului mirosului, insomnia și problemele de memorie ca simptome ale bolii Parkinson.

Vezi și: West Nile, alertă în România. 3 decese într-o săptămână din cauza înțepăturii de țânțari. Cum recunoști semnele

Tremor esențial, ce este

Tremorul esențial este o tulburare de mișcare care provoacă tremurul incontrolabil al mâinilor, brațelor și al altor părți ale corpului. Simptomele tremorului esențial apar de obicei între 40 și 60 de ani, deși poate afecta persoane de toate vârstele.

”Tremorul esențial se caracterizează de obicei printr-un tremor postural sau de acțiune, ceea ce înseamnă că tremuratul apare atunci când persoana afectată încearcă să mențină o anumită postură sau să efectueze o mișcare voluntară. Aceste tremurături pot implica mâinile, capul, vocea sau alte părți ale corpului și pot varia ca severitate de la ușoară la debilitantă”, a mai spus dr. Wong.

Vezi și: Propolisul, elixirul natural cu proprietăți de vindecare. Scade tensiunea și colesterolul, menține funcționarea rinichilor și curăță plămânii. Cum trebuie să îl consumi

Cum se face diferența

Pentru a fi sigur dacă simptomele dvs. sunt legate de Parkinson sau de tremorul esențial, Dr. Wong a recomandat să vă consultați cu un expert medical.

”Pe lângă luarea în considerare a vârstei de debut, prezența altor simptome motorii asociate cu boala Parkinson, cum ar fi rigiditatea și lentoarea mișcărilor, poate ajuta la distincția dintre cele două afecțiuni.

În plus, răspunsul la medicamente poate oferi, de asemenea, informații valoroase, deoarece tremorul în boala Parkinson tinde să se amelioreze cu medicamente dopaminergice, în timp ce tremorul esențial poate răspunde mai bine la medicamente care vizează alți neurotransmițători, cum ar fi beta-blocantele sau medicamentele anticonvulsivante.

Este important de reținut că, deși boala Parkinson și tremorul esențial au unele asemănări, acestea sunt afecțiuni distincte, cu cauze de bază, evoluție și abordări terapeutice diferite.

Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți se confruntă cu tremurături sau alte simptome motorii, este esențial să vă consultați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru un diagnostic precis și un management adecvat”, a mai spus dr. Wong.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel