Tudor Ciuhodaru despre coronavirus și prevenție: ”Trebuie să trecem la testarea largă a populației”

Adisa Codruț |
Data publicării:
Tudor Ciuhodaru
Tudor Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru susține că în privința coronavirusului trebuie să înceapă testarea rapidă a populației.

Tudor Ciuhodaru. ”Suntem în plin război pentru păstrarea sănătății. E nevoie urgent de un plan B. Trebuie să trecem la testarea largă a populației. Testele rapide pot face diferența. #Testați, testați, testați.( și izolați!). Și asta până nu e prea târziu. În doar 3 zile am ajuns în scenariul 3 iar cazurile de la ATI au trecut de 15 în doar 1 săptămână. Acum e singura opțiune sănătoasă. Nimic nu e mai simplu ca asta! Ce mai așteptați?! Alo, Guvernul, ne aude cineva?!”, notează medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

În postarea sa, acesta subliniază că ”testele rapide pot face diferența” și oferă câteva motive. Acestea sunt:

1. Nici un infectat (simptomatic sau nu) nu va scapa nedetectat.

2. Putem folosi experiența altora. Sunt autorizate în UE, SUA, folosite cu succes în China iar UK cumpără sute de mii. Biomerica distribuie deja aceste teste în Europa. Asta face UK acum! Cu sutele de mii! Soluția sănătoasă e la un avion distanță
3. !!! Pot fi făcute în Romania 1000000 pe zi (nu doar cel mult câteva sute ca la PCR cu multe fals negative), nimeni nu va scăpa nedectectat- până în aprilie avem evidența exactă și golim și carantinele.
4. România nu are și nu va avea niciodată capacitatea de a face PCR la toți cei care au nevoie.
5. Soluția sănătoasă e la un avion distanță! Activați ambasadele și reprezentanțele României. Fac din nou apel către ministerul sanatatii, comandați acum testele rapide serologice. Biomerica distribuie deja aceste teste în Europa. Asta face UK acum!

Vreau ca măcar acum (de peste 2 luni trag semnale de alarmă dar nu aude nimeni) toate personele suspecte (așa cum recomandă clar OMS!!!) sau expuse să beneficieze de acest test.

Propun (din nou!) introducerea urgentă a unui Program național de testare largă a populației și ca acest proiect să demareze rapid la Iași. Eu zic că se poate! E ca la resuscitare. Aplici un ABC!”.

Medicul Ciuhodaru evidențiază avantajele testelor rapide:

”!!! Pot fi făcute în România 1000000 pe zi (nu doar cel mult câteva sute ca la PCR cu multe fals negative), nimeni nu va scăpa nedectat- până în aprilie avem evidența exactă și golim și carantinele (Dacă la cei din carantină apar IgG mai sunt ținuti 7 zile și scoși din carantină, sunt vindecați și nu mai transmit virusul)
1. Ușor de efectuat (ca un test de sarcină).
2. E nevoie doar de o picătură de sânge (recolatată din deget ca la glicemie).
3. Rapid – durează doar 15 minute
4. Ușor de interpretat (vizual, intuitiv).
5. Se pot utiliza oriunde (!!!nu trebuie marele centru /spital privat?!)- spitale, vamă (! Atenție la șoferii pe coridorul verde), ,,drive thru" (din mașină, ca în Corea aeroporturi, gări, salvare, SMURD, prespital, în triaje, UPU, medici de familie, ! clinici mobile) în toate orașele și comunele din țară.
6. Nu presupune aparate speciale sau personal specializat (poți instrui studenți, rezidenți, polițiști, jandarmi, administrația locală, personal din hipermarket)
7. Niciun suspect nu va scapa nedetectat. Orice suspect face testul azi, peste 10-12 zile și peste 21 de zile și nimeni nu va scăpa nedetectat. Nimic nu e mai simplu ca asta!
8. Poți lua imediat măsuri stricte (pe principiul testează-izolează) pe care îi responsabilizezi și îi duci în carantină strictă în spital) înainte ca focarele să devină prea mari.
9. (!) Precizează și stadiul bolii (acut sau vindecat) sau recrudescența.
10. E ieftin și fiabil. La PCR trebuie 3 detectări făcute, 2 din spută și 1 din fecale, poti să nu nimerești bine perioada sau ai mari erori la recoltare (din nas, gât). Durează multe ore, presupune personal specializat și spitale, e scump și necesită aparate speciale. România nu are și nu va avea niciodată capacitatea de a face astfel de teste.

Testarea largă presupune ca:
1. În prima fază se poate testa măcar o persoana din fiecare familie (persoana cea mai expusă-de exemplu parintele care merge la muncă sau iese la cumpărături), toți cei care vin acum în țară, cei aflați acum în izolare, orice pacient ajuns la spital și personalul medical (ca să nu ajungem să transmitem boala-ca la spitalul ,,prof.univ.dr.Dimitrie Gerota", polițiștii, vameșii, cei din hipermarket și vârstnicii și grupele de risc.
2.. Statul Roman ar putea cere tuturor firmelor și cetățenilor să vireze acum cei 2% din impozitul pe profit/venit pentru achizionarea testelor iar până la intrarea banilor în cont se poate face un împrumut cu dobandă "0" care să fie plătit din banii donați. Nimeni nu dă niciun leu din buzunar și mai și supraviețuim pe deasupra. Mulțumesc domnului Eduard Sersea pentru soluția sănătoasă.
3. În plus fiecare primărie ar putea cumpăra teste din banii încasați tot de la cetățeni. Se pot adăuga ONG urile care dispun de fonduri și firmele/cetățenii care pot sponsoriza fără niciun beneficiu sau pe baza unor facilități fiscale”.

Tudor Ciuhodaru explică și de ce e adeptul testelor rapide:

”1. Testele rapide au fost deja utilizate cu succes și eficient în China pentru combaterea infecției cu coronarivius și sunt accesibile la nivel mondial (lansate de BioMedomics).

2. Sunt aprobate acum și în USA de cea mai dură agenție de control a medicamentelor (FDA) și în UE.
3. Boris Johnson a anunțat ieri că UK va achiziționa sute de mii de teste de acest tip pentru că ele vor schimba regulile jocului în combaterea pandemiei.
4. Descoperirea unui vaccin care să poată fi distribuit în toată lumea în 18 luni ar fi cu adevărat o realizare istorică-Ana María Henao-Restrepo-team leader al Inițiativei pentru Cercetare în domeniul Vaccinurilor în cadrul programului de urgențe medicale al Organizației Mondiale a Sănătății. OMS va recomanda un astfel de vaccin DOAR după ce va fi considerat sigur, în urma testelor efectuate atât pe oameni, cât și pe animale.
5. Sunt tot mai mulți tineri afectați.
6. Datele din multe țări arată clar că persoanele sub 50 de ani reprezintă o proporție semnificativă a pacienților care necesită spitalizare- o spune chiar Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.
7. Pandemia NU se tratează ca o boală obișnuită. E nevoie urgent de un plan B. Cine aduce testele rapide va câștiga lupta, cine nu va scormoni doar și va ajunge ca în Italia.

Testarea largă a populației e soluția sănătoasă. Pe scurt, ca la resuscitare ABC: Vă rog să mă susțineți în acest demers. Și nu uitați că noi, doar împreună, facem România bine”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel