Tulpinile mutante de COVID-19 din Africa de Sud și Brazilia, cât de periculoase sunt

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Covid, coronavirus. Foto: Pixabay
Covid, coronavirus. Foto: Pixabay

Ministrul Sănătății din Marea Britanie a confirmat că în țara sa se înregistrează 77 de cazuri de infecție cu tulpina mutantă din Africa de Sud și 9 cu cea din Brazilia. Tulpina din Brazilia a ajuns și în Germania, unde este un caz confirmat. Iată ce se  știe despre cele două tulpini: 

Secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat că în Marea Britanie sunt confirmate 77 de cazuri ale variantei sud-africane a COVID-19, toate fiind conectate pentru a călători din Africa de Sud și sub supraveghere atentă.

Hancock a mai spus că a existat un număr foarte scăzut de cazuri ale variantei braziliene de COVID-19, mai precis 9 confirmate, iar acestea au fost, de asemenea, monitorizate îndeaproape.

„Există 77 de cazuri cunoscute ale variantei sud-africane aici în Marea Britanie”, a spus Hancock la BBC.

„Sunt sub o observație foarte atentă și am îmbunătățit urmărirea contactelor pentru a face tot ce putem pentru a opri răspândirea”, a spus el, adăugând că toate cazurile cunoscute erau persoane care au călătorit din Africa de Sud sau au avut contact cu altcineva care făcuse acest lucru.

Tulpina din Africa de Sud

Pe 18 decembrie 2020, Africa de Sud a anunțat detectarea mutației care se răspândea rapid în trei provincii, devenind tulpina dominantă în provinciile Eastern Cape, Western Cape și KwaZulu-Natal. 

Este normal ca virușii să facă mutații, iar majoritatea variantelor observate până acum la coronavirusul care străbate globul nu au afectat notabil modul în care acesta funcționează. Varianta sud-africană, însă, cunoscută sub numele de  501Y.V2 din cauza mutației N501Y pe care au găsit-o în proteina spike pe care virusul o folosește pentru a intra în celulele din corp, i-a îngrijorat pe oamenii de știință. Asta pentru că în afară d emutația care i-a dat numele, mai are încă cel puțin două, în special în proteina spike, pe care virusul o folosește pentru a se atașa și a infecta celulele umane.

Cât de periculoasă este această nouă tulpină?

Descoperirea și răspândirea variantei sud-africane a coincis cu o creștere puternică a infecțiilor în țara de origine. Noile cazuri zilnice și decesele le-au depășit cele observate în primul val, care a atins punctul culminant în iulie. Cercetătorii sud-africani cred că noua variantă este cu 50% mai contagioasă, pe baza ratei de transmisie mult mai rapidă de la apariția sa și a studiilor biologice ale modificărilor structurii virusului, modificări care par să faciliteze atașarea acestuia la și infectează celulele umane. 

Noua tulpină a eliminat rapid alte versiuni ale virusului care circulau în țară. Totuși, cercetătorii spun că - cu mii de sud-africani care se înghesuie în baruri, restaurante și plaje în timpul sărbătorilor - comportamentul uman este probabil un motiv cheie pentru creșterea recentă a numărului de persoane infectate, notează Wall Street Journal. 

Partea proastă e că anticorpii de la tulpina inițială de SARS CoV-2 par să nu aibă niciun efect asupra noii tulpini. Jumătate din probele de sânge prelevate de la un grup mic de persoane care s-au recuperat după COVID-19 cu noua tulpină nu aveau anticorpii necesari pentru a proteja împotriva 501Y.V2 identificată luna trecută, potrivit unui lucrări a Institutului Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud. În cealaltă jumătate din cazuri, nivelurile de anticorpi au fost reduse și riscul de reinfecție nu a putut fi determinat, notează Bloomberg

Tulpina din Brazilia

Tulpina identificată recent în Brazilia are, de asemenea, modificări la pozițiile, au spus oamenii de știință.  În Germania a fost confirmat deja un caz, la o persoana infectată care s-a întors recent dintr-o călătorie în Brazilia, a declarat reporterilor ministrul afacerilor sociale din Hessa, Kai Klose.

Experții de la Institutul german Robert Koch (RKI) spun că mutația braziliană este similară cu varianta sud-africană, care este văzută ca fiind mai contagioasă decât virusul original, notează TheLocal.de.

Expertul brazilian Felipe Naveca a declarat recent AFP că tulpina braziliană detectată în statul Amazonas este „foarte probabil” mai contagioasă, la fel ca noile tulpini găsite în Marea Britanie și Africa de Sud.

Naveca a spus că varianta, pe care Organizația Mondială a Sănătății a descris-o ca fiind „îngrijorătoare”, s-ar fi putut răspândi în toată Brazilia și ar putea fi deja tulpina dominantă în Amazon.

Într-o lucrare preliminară publicată online săptămâna trecută (link direct), cercetătorii de la Universitatea din Sao Paulo au declarat că au detectat noua variantă în Manaus, un oraș din regiunea Amazon din nordul Braziliei, pentru prima dată în decembrie.

Varianta, deocamdată denumită P.1, a fost găsită în 42% din 31 de cazuri pozitive de coronavirus testate în perioada 15-23 decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel