Tumoră, operată într-un maraton chirurgical de peste 18 ore. Cum se simte pacienta

Adisa Codruț |
Data publicării:
Imagine din timpul intervenției   FOTO: Daniel Iancu/Spitalul Militar Central București
Imagine din timpul intervenției FOTO: Daniel Iancu/Spitalul Militar Central București

Medicii de la Spitalul Militar Central din București au operat peste 18 ore o pacientă de 49 de ani ca să-i extirpe o tumoră. Diagnosticul medical se numește carcinom mucoepidermoid de glandă salivară accesorie ectopică în mandibulă cu grad redus de malignitate.

Tumoră, maraton chirurgical. O femeie în vârstă de 49 de ani, diagnosticată cu carcinom mucoepidermoid de glandă salivară accesorie ectopică în mandibulă cu grad redus de malignitate cT4AN1Mx - stadiul IVB, a fost operată pe 12 septembrie pe baza evaluării clinice şi paraclinice care au reliefat un prognostic promiţător postoperator (având şi evaluarea Comisiei oncologice – Tumor board).

Intervenția chirurgicală a durat mai bine de 18 ore și, așa cum reprezentanții Spitalului Militar Central din București, a constat în derularea simultană a intervenţiilor de: rezecţie subtotală a mandibulei, evidare ganglionară cervicală bilaterală radical modificată tip III, traheostomă tactică, respectiv reconstrucţie cu lambou osteo-facio-cutanat liber vascularizat fibular conformat anatomic şi microanastomozat la vasele recipiente faciale, cu inserare de implanturi dentare endoosoase osteointegrate.

Tumoră, maraton chirurgical. Echipa de intervenție

Operația a fost realizată de o echipă medicală multidisciplinără, coordonată de maior medic dr. Adrian Gabără, medic primar Chirurgie Orală şi maxilo-facială (BMF) – medic curant; dr. Dragoş Muraru, medic specialist Chirurgie plastică plastică şi microchirurgie reconstructivă şi colonel medic dr. Narcis Tănase, medic primar ATI, alături de col medic dr. Liliana Moraru, şef Secţie Clinică BMF, col. medic Cătălin Dumitru, medic primar BMF, au asigurat pregătirea şi susţinerea perioperatorie atât în ceea ce priveşte statusul general al pacientei (care era unul extrem de afectat din cauza defectelor de dentiţie, aceasta generând pe lângă dificultatea alimentaţiei, apariţia sindromului anemic, scădere ponderală importantă, deficit de proteine, aminoacizi esenţiali, vitamine şi săruri minerale), cât şi în ceea ce priveşte desfăşurarea, în condiţii optime a actului chirurgical (investigaţii imagistice de înaltă rezoluţie pe baza carora s-au efectuat ghiduri chirugicale).

Din echipă au mai făcut parte: dr. Tecla Apalaghiei şi dr. Anca Isaroiu, medici rezidenţi ATI; dr. Ionuţ Guzganu şi dr. Paul Ionescu, medici rezidenţi Chirurgie Plastică şi microchirurgie reconstructivă; asistent medical Nicoleta Nastase şi asistent medical Catalina Stanescu – din cadrul Secţiei Chirurgie Plastică şi microchirurgie reconstructivă şi, nu în ultimul rând, asistenţii medicali ai Secţiei Chirurgie BMF: Camelia Preda, Stefaniţă Ciobanu şi Dumitru Dorina.

Tumoră, maraton chirurgical. Pregătirea

"Cazul în sine a prezentat un risc anestezic major, în contextul intervenţiei extensive complexe, de lungă durată, potenţial cauzatoare de mari dezechilibre ale homeostaziei. În acest sens, pregătirea preoperatorie s-a derulat pe timpul a două săptămâni, durată care a permis realizarea unei nutriţii orale suplimentare, formulată, administrarea de fier, managementul transfuzional preoperator - predonare şi asigurarea de sânge heterolog. Protocolul anestezic, pe toată durata intervenţiei chirurgicale, a fost adaptat fiecărui timp operator, a fost unul de tip anestezie generală, balansată (pe o durată de aproximativ 19 ore), monitorizare complexă intra şi postoperatorie, reechilibrare atentă a constantelor fiziologice şi a parametrilor biologici", precizează reprezentanții Spitalului Militar Central din București.

Aceștia subliniază că în aceste cazuri chirurgicale extrem de complexe, rolul Terapiei Intensive perioperatorii şi al abordării anestezice este unul esenţial.

Tumoră, maraton chirurgical. Starea pacientei

Femeia operată "are o evoluţie favorabilă în sensul că şi-a reluat funcţiile de vorbire, masticaţie şi înghiţire, are sensibilitate prezentă la nivelul zonelor anatomice supuse stresului chirurgical, este afebrilă şi se mobilizează singură, factori care au condus la creşterea calităţii vieţii şi a conturării unui profil pozitiv psiho-emoţional şi comportamental".

Medicii mai spun că lupta ei nu se opreşte aici, ci urmează un tratament multimodal oncologic, examen imunohistochimie şi evaluările imagistice de înaltă fidelitate (RMN şi PET CT) care vor fi realizate periodic.

"Şi pentru că experienţa ne arată că nimic nu este întâmplător, intervenţia chirurgicală s-a încheiat, cu mare succes, la data la care, în urmă cu 188 de ani, se semna certificatul de naştere al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila", respectiv, 13 septembrie", mai adaugă cei de la Spitalul Militar București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel