Tumoră tiroidiană gigantă, rezolvată la SUUB. Intervenția a durat nouă ore

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
O tumoră a fost extirpată într-o intervenție chirurgicală
O tumoră a fost extirpată într-o intervenție chirurgicală

Un caz grav al unei paciente cu o tumoră tiroidiană gigantă a fost rezolvat cu succes de către medicii de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB). Intervenția a durat nouă ore.

Femeia de 57 de ani, fumătoare, cu gușă polinodulară voluminoasă și hipertiroidie severă s-a prezentat recent la Spitalului Universitar de Urgență București. Ea se afla în evidența unui serviciu de endocrinologie, de unde a fost îndrumată către Secția de Chirurgie Toracică de la SUUB.

Pacienta urma un tratament endocrinologic din septembrie 2018, iar în ultimele 3 luni a prezentat creșterea accentuată în volum a gușii, cu apariția răgușelii, a dificultății la înghițit și apariția senzației de sufocare.

O echipă multidisciplinară formată din medici specializați în ORL, chirurgie toracică, endocrinologie, ATI, a formulat diagnosticul: tumoră tiroidiană gigantă probabil malignă, cu invazie intertraheo-esofagiana. Adenopatie spinală stângă. Sindrom Gerhardt. Hipertiroidism sever (în limbaj simplificat – cancer tiroidian cu invazia căilor respiratorii și digestive).

Intervenție dificilă

„Echipa chirurgicală mixtă ORL- Chirurgie toracică a practicat ablația radicală a tumorii tiroidiene gigante, evidare ganglionară spinală stângă, traheotomie de necesitate (adică s-a îndepărtat toată tumora și s-a montat tub traheal pentru respirat, având în vedere paralizia corzilor vocale prin invazia tumorală a nervilor recurenți). Intervenția chirurgicală a durat aproximativ nouă ore.

Pacienta este cu evoluție lent favorabilă, conștientă, cooperabilă, în parametrii așteptați. Pacienta are indicație de tratament oncologic adjuvant – radioterapie și chimioterapie concomitente, la 6-8 săptămâni de la intervenția chirurgicală”, arată un comunicat de presă al SUUB.

Echipa multisciplinară a fost formată din: dr. Daniela Vrînceanu, medic coordonator Compartiment ORL, dr. Adrian Ștefan (Compartiment ORL), dr. Mihai Rădulescu și dr. Andrei Dobrea (Compartiment Chirurgie toracică), dr. Ileana Popescu (Cardiologie), dr. Geta Stănescu, medic primar hematolog, dr. Oana Dumitrașcu (ATI), dr. Dan Stan (ATI), dr Sevim Baubec (ATI), dr. Anca Pascal (ATI), dr. Laura Manda (Chirurgie I).

”Malignizarea (transformarea în cancer a gușii) este o complicație care apare la gușile vechi neglijate, de unde rezultă concluzia că orice mărire a glandei tiroide necesită consult și investigații, ca primă etapă prin medicul endocrinolog care stabilește tratamentul și, la nevoie, îndrumă pacientul către chirurg”, spune dr. Daniela Vrînceanu, medic coordonator Compartiment ORL din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.

Medicii atrag atenția, încă o dată, asupra faptului că la apariția primelor semn de boală, este necesară prezentarea la medic. Diagnosticul pus de la apariția primelor semne de boală, într-un stadiu incipient face ca întreg tratamentul să poată avea rezultate mult mai bune pentru pacient, iar șansele sale de supraviețuire și vindecare în diversele tipuri de cancer să crească considerabil.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel