Diabetul și stresul. Femeile, mai afectate decât bărbații

Angela Sabău |
Data publicării:
Oboseala psihică poate duce la diabet, iar femeile sunt mai afectate decât bărbații
Oboseala psihică poate duce la diabet, iar femeile sunt mai afectate decât bărbații

Diabetul s-ar putea să aibă o legătură cu munca stresantă, asta susțin cercetătorii după ultimul studiu în domeniu. Mai mult, se pare că femeile sunt mai afectate decât bărbații.

O nouă revizuire prezentată în Jurnalul European de Endocrinologie sugerează că un mediu de lucru stresant poate crește riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 la femei.

Mai mult de 100 de milioane de persoane din Statele Unite au diabet sau prediabete, potrivit ultimelor statistici, scrie Medical News Today.

Peste 9% din populația din S.U.A. trăiește cu diabet zaharat și peste 84 de milioane de persoane trăiesc cu prediabet - o afecțiune care se dezvoltă în diabet zaharat tip 2, fără tratament.

Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ lipsa activității fizice, excesul de greutate sau obezitatea, vârsta (după 45 de ani crește riscul), colesterolul ridicat și tensiunea arterială crescută sau antecedente familiale de diabet, boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Factori psihologici, rol în declanșarea diabetului

Factorii psihologici pot, de asemenea, să joace un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2. Persoanele care trăiesc cu depresie pot crește riscul, iar un nou studiu sugerează acum că stresul asociat muncii poate crește probabilitatea dezvoltării diabetului, cel puțin pentru femei.

Guy Fagherazzi, cercetător științific la the Centre for Research in Epidemiology and Population Health al cntrul de cercetare  Inserm din Paris, France, a condus noul studiu.

Munca obositoare din punct de vedere mental, riscu cu 21% mai mare

Fagherazzi și colegii săi au propus să examineze dacă există o legătură între "munca obositoare din punct de vedere mental" și incidența diabetului de tip 2 la mai mult de 70.000 de femei pe o perioadă de 22 de ani între 1992 și 2014.

Aproximativ 75% din femeile din studiu au fost profesori, iar 24% dintre ei au spus la începutul studiului că munca lor a fost "foarte obositoare din punct de vedere psihic".

De-a lungul perioadei de studiu, 4.187 de femei au dezvoltat diabet de tip 2. Analiza a arătat că prevalența diabetului zaharat a fost considerabil mai mare în rândul femeilor care și-au considerat locul de muncă mai drastic.

Mai exact, cei care au afirmat că slujba lor era "foarte" obositoare mental la începutul studiului au avut cu 21% mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune decât femeile cu muncă obositoare „puțină” sau „deloc” din punct de vedere mental.

Ceilalți factori, irelevanți, în fața stresului

Când cercetătorii au adaptat rezultatul studiului în legătură cu alți factori, incluzând obiceiurile nesănătoase ale stilului de viață și factorii de risc cardiometabolici, cum ar fi hipertensiunea arterială sau un indice de masă corporală mare, asocierea dintre riscul de muncă și riscul diabetului a rămas aceeași. Fagherazzi și colegii încheie: „Aceste rezultate observaționale sugerează importanța luării în considerare a potențialului impact metabolic pe termen lung al stresului legat de locul de muncă pentru femeile care lucrează într-un mediu exigent.”

Femeile, mai afectate decât bărbații

„Desi nu putem determina în mod direct cât de mare este riscul de diabet zaharat la aceste femei, rezultatele noastre indică faptul că nu se datorează factorilor tipici de diabet zaharat tip 2. Această constatare subliniază importanța considerării oboselii mentale ca factor de risc pentru diabet printre femei”, au mai comentat autrii studiului. „Atât munca obositoare din punct de vedere mental, cât și diabetul de tip 2, sunt fenomene din ce în ce mai răspândite. Ce știm este că sprijinul la locul de muncă are un impact mai puternic asupra stresului legat de muncă la femei decât la bărbați".

Prin urmare, un sprijin mai mare pentru femei in medii de lucru stresante ar putea ajuta la prevenirea afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, conchide cercetatorul.

În viitorul apropiat, el și echipa sa intenționează să examineze efectul muncii obositoare din punct de vedere mental asupra persoanelor care deja trăiesc cu diabet zaharat tip 2. Cercetătorii speră ca rezultatele lor să ajute la dezvoltarea de noi modalități de a gestiona afecțiunea.

 

Articolul integral poate fi găsit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel