Problemele tiroidei. Care sunt simptomele hiper și hipotiroidiei

Angela Sabău |
Data publicării:
Hipotiroidismul     Foto/Video: Simtics
Hipotiroidismul Foto/Video: Simtics

Problemele tiroidei se pot instala fără semne majore și po fi confundate cu niște „stări”. Până să devină serioase, boala se poate agrava.

Ați putea avea o problemă tiroidiană și să nu o știți? Posibil, pentru că simptomele unei tiroide ușor hiperactive sau subactive nu sunt întotdeauna evidente. Sunt câteva simptome, însă, care ar trebui să vă trimită la medic. Oboseala și lipsa de concentrare sunt ctva dintre ele, de asemenea, lipsa sa câștigarea în greutate, fără vreun motiv anume.

Femeile, mai predispuse decât bărbații la afecțiuni tiroidiene

Specialiștii spun că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să aibă probleme cu tiroida, glanda în formă de fluture în gât care produce hormonii (T3 și T4) care reglează metabolismul. Tiroida poate fi hiperactivă (hipertiroidism), ceea ce înseamnă că produce prea mulți hormoni, sau poate fi subactiv (hipotiroidism), ceea ce înseamnă că produce prea puțini hormoni.

Mai des, la femeile mai în vârstă, tiroida este doar puțin hiperactivă sau subactivă - dar nu este suficient pentru a se califica pentru un diagnostic de hiper- sau hipotiroidism. Aceasta se numește o problemă subclinică a tiroidei. Are aceleași cauze ca și hipertiroidismul sau hipotiroidismul, dar pentru că simptomele pot fi subtile și imită celelalte afecțiuni, este adesea dificil de știut dacă aveți o problemă subclinică a tiroidei - și, dacă este așa, dacă trebuie tratată. 

Simptome ale unor probleme tiroidiene 

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome și nu dispar, consultați-vă medicul pentru un test de hormon tiroidian.

În cazul hiperactivității tiroidiane apar: oboseală, bătăi rapide ale inimii, lipsa concentrării, apetit crescut, transpirații, nervozitate, neliniște, scăderea neintenționată în greutate.

În cazul tiroidei subactive, apar simptomele: oboseală, sensibilitate crescută la frig, slăbiciune musculară, unghiile și părul fragile, voce răgușită, luare în greutate neintenționată. 

Semne ale unei tiroide normale

Hormonii produși de glanda tiroidă mai au și funcția de a regla ritmul cardiac, temperatura corpului și transformarea alimentelor în energie.

Hormonul care eliberează Thyrotropin (TRH) din hipotalamus indică glandei hipofize să elibereze hormonul stimulator al tiroidei (TSH), care, la rândul său, determină eliberarea hormonilor de către tiroidă.

Pe măsură ce concentrațiile sanguine ale T4 și T3 cresc, hipotalamusul și hipofiza își închid producția de hormoni, menținând constant nivelul hormonilor tiroidieni în sânge. 

Testarea problemelor tiroidiene 

Persoanelor cu vârste de peste 60 de ai, indiferent dacă au sau nu simptome, li se recomandă analize pentru depistarea hipotiroidismului subclinic. Un test simplu de sânge poate dezvălui problemele tiroidiene prin măsurarea nivelurilor de hormon de stimulare a tiroidei (TSH, care vă dirijează hormonul tiroidian) și T4. 

Dacă nivelul TSH este ridicat, dar nivelul T4 este normal, aveți hipotiroidism subclinic.

Dacă nivelul TSH este scăzut și nivelul T4 este normal, aveți hipertiroidism subclinic.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel