Diabet, disfuncție cardiacă. Cum transferul de gene le-ar ajuta

Florina Pop |
Data publicării:
Aparat de verificare a glicemiei
Aparat de verificare a glicemiei

O tehnică de transfer a genelor poate combate disfuncția cardiacă cauzată de diabet, susține un studiu. Diabetul afectează 9% dintre adulții de pe glob.

O tehnică de transfer a genei poate combate disfuncția cardiacă determinată de diabet, arată cercetătorii de la San Diego Healthcare System și Universitatea California din San Diego.

Aceștia speră ca munca lor să ducă la noi tratamente după ce, testând pe șoareci, au demonstrat că o singură injecție cu urocortina 2 – o proteină care, la oameni, se află în gena UCn2 - a dus la creșterea funcția ventriculului stâng și a îmbunătățit modul în care organismul procesează glucoza, potrivit sciencedaily.com.

Autorul studiului, Kirk Hammond, consideră că o singură administrare a unui agent care reduce atât glicemia, cât și crește funcția cardiacă ar fi atractivă pentru pacienții cu diabet zaharat. Aceștia sunt nevoiți să țină regimuri complicate și, adesea, se confruntă cu probleme în respectarea acestora.

Diabetul este o afecțiune ce atinge 9% dintre adulții de pe glob, mai arată sursa citată. Iar ratele de deces din cauza bolilor cardiace sunt de două până la patru ori mai mari la adulții cu diabet zaharat.

Studii anterioare

O problemă majoră cauzată de diabet este disfuncția ventriculului stâng prin îngroșarea pereților acestuia, ceea ce îl împiedică să pompeze corect.

Studiile anterioare au demonstrat că transferul de gene UCn2 crește funcția cardiacă la șoareci normali și crește funcția în inima care nu funcționează.

În experimentele făcute, cercetătorii au declanșat diabetul zaharat la șoareci prin hrănirea, timp de 30 de săptămâni, cu mâncare ce conține 45% grăsime, 35% carbohidrați și 20% proteine. Adică, cu o dietă similară cu cea a unui vestic. Rezultatele: o creștere a glicemiei și în greutate, împreună cu o reducere a funcției cardiace. Apoi, unui grup de șoareci le-a fost injectată gena UCn2, altuia – injecție salină.

Concluzii

„Rezultatele arată că injecția unică a transferului de gene UCn2 a condus la o mai bună funcționare a ventriculului stâng după 10 săptămâni, comparativ cu șoarecii cărora li s-a administrat placebo cu soluție salină.

Șoarecii din grupul UCn2 prezentau o eliminare mai bună a glucozei și o reducere a acumulării de grăsimi în ficat. La zece săptămâni după injectare, șoarecii cărora li s-a administrat transferul de gene au avut o creștere de 20 de ori a concentrației de UCn2 în sângele lor. Această creștere a fost legată de scăderea nivelului de glucoză din sânge și de o toleranță mai bună la glucoză, comparativ cu șoarecii cărora li s-a administrat sare.

Creșterea UCn2 a dus la creșteri de 38% pentru funcția sistolică și 33% pentru funcția ventriculului stâng diastolic", se explică pe sciencedaily.com.

Studiul a apărut în 11 martie 2019 și poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel