Tusea fumătorului, cauze și tratament. Se poate ajunge la incontinență urinară

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
tusea fumatorului - FOTO: Freepik@dimonka
tusea fumatorului - FOTO: Freepik@dimonka

Tusea fumătorului poate deveni cronică. Aceasta poate fi tratată.

Tusea fumătorului apare atunci când tusea durează perioade lungi. Când fumezi orice, cum ar fi țigări, trabucuri și vaporizatoare, inhalezi multe ingrediente chimice. Aceste substanțe chimice se blochează în gâtul și plămânii corpului. Tusea este modul natural al organismului de a curăța aceste căi respiratorii. Când tusea durează mult timp după perioade lungi de fumat, este cunoscută sub numele de tusea fumătorului.

Tusea fumătorului, diferită față de tusea obișnuită

Tusea fumătorului tinde să sune diferit de tusea obișnuită. Aceasta implică respirație șuierătoare și zgomote asociate cu sputa din gât. Tusea fumătorului tinde, de asemenea, să fie umedă sau productivă. Asta înseamnă că poartă o mulțime de mucus, potrivit Healthline.

Vezi și: Sindromul intestinului scurt, afecțiunea cu impact major asupra sănătății. Care sunt cauzele, simptomele și complicațiile bolii

Tusea fumătorului, când devine cronică

Tusea fumătorului poate deveni cronică dacă ești fumător zilnic. Vă poate face gâtul și plămânii să vă doară. Multe tratamente vă pot ajuta să gestionați iritația și să vă calmați gâtul.

Tusea fumătorului, cauze

Ciliile sunt micile structuri asemănătoare părului de-a lungul căilor respiratorii. Când fumezi, cilii își pierd o parte din capacitatea de a împinge substanțe chimice și alte materiale străine din plămâni. Din acest motiv, toxinele rămân în plămâni mult mai mult decât în mod normal. Ca răspuns, corpul tău trebuie să lupte mai mult pentru a elimina substanțele chimice din plămâni.

Tusea fumătorului poate fi deosebit de iritantă dimineața. Acest lucru se datorează faptului că cilii își recapătă capacitatea de a elimina substanțele chimice din plămâni atunci când nu ați fumat timp de câteva ore. Acest lucru poate face tusea mult mai neplăcută atunci când te trezești.

Tusea unui fumător poate implica, de asemenea, picurare postnazală. Acest lucru este atunci când mucusul se scurge în gât. Te face să tușești sau să-ți cureți frecvent gâtul și îți poate agrava tusea.

Vezi și: Intoxicația cu monoxid de carbon, cauze și complicații. Se poate ajunge la amnezii sau chiar deces

Tusea fumătorului, opțiuni de tratament

O varietate de tratamente sunt disponibile pentru tusea fumătorului. Acestea variază de la tratamente tradiționale la remedii alternative și acasă.

Tratamente tradiționale

Cel mai bun mod de a trata tusea fumătorului este de a reduce cantitatea pe care o fumezi sau renunți cu totul la fumat. Renunțarea la fumat elimină cauza tusei.

Vezi și: Strănutul și sughițul, de ce apar. Codruț Sarafoleanu: Sunt deseori ignorate, dar sunt extrem de deranjate pentru pacienți. Avem o paletă foarte largă de alte circumstanțe, inclusiv, emoționale

Tratarea tusei fumătorului

- Calmează-ți gâtul cu picături de tuse, pastile sau o gargară cu apă sărată.

- Bea 6-8 pahare de apă pe zi pentru a menține mucusul din plămâni și gât subțire.

- Ridică-ți capul deasupra restului corpului în timp ce dormiți pentru a vă asigura că mucusul nu se adune în gât.

- Faceți exerciții fizice 30 de minute pe zi în mod regulat. Exercițiile slăbesc mucusul și face mai ușoară eliminarea sputei.

- Evitați cafeaua sau alcoolul pentru a reduce severitatea tusei. Cafeaua și alcoolul te pot deshidrata și pot provoca iritații.

- Dacă aceste tratamente nu vă ajută, adresați-vă medicului dumneavoastră despre medicamente care ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor. Medicamentele comune pentru afecțiuni legate de tusea fumătorului includ bronhodilatatoare și corticosteroizi.

Bronhodilatatoarele ajută mușchii din jurul căilor respiratorii să se relaxeze. Acestea sunt de obicei luate cu ajutorul unui inhalator. Un bronhodilatator cu acțiune scurtă funcționează timp de câteva ore și este utilizat numai atunci când este necesar.

Unul cu acțiune îndelungată funcționează cel puțin 12 ore și îl luați în fiecare zi. Medicul dumneavoastră va decide dacă unul este potrivit pentru tine. Corticosteroizii ajută la ameliorarea inflamației în căile respiratorii. Sunt folosiți alături de bronhodilatatoare.

Vezi și: Infecțiile cu HPV, riscuri majore. Codruț Sarafoleanu: Avem foarte multe cancere. Felul în care se prezintă tumorile este spectaculos. Impun operații de mare amploare

Tratamente naturale și alternative

Vaporii anumitor uleiuri esențiale pot fi utili în ameliorarea unor simptome ale tusei fumătorului. De exemplu, un studiu publicat în BMC Complementary Alternative Medicine a sugerat că substanțele chimice din uleiurile de eucalipt au fost eficiente. Ei au tratat alte afecțiuni dureroase care adesea merg împreună cu tusea fumătorului, inclusiv bronșita și faringita.

Încercați să utilizați un umidificator sau un difuzor cu aceste uleiuri esențiale. Vaporii vă pot calma gâtul și pot ameliora simptomele, cum ar fi inflamația, mai notează Healthline. 

Suplimentele pe bază de plante pot ajuta, de asemenea, în a trata tusea, durerea în gât, și alte simptome. Aceste suplimente pot include:

- ghimbir

- oregano

- rozmarin

Vezi și: Botulismul, ce este și cum se transmite. Simptomele pot apărea și la o săptămână după intoxicare. Dorobăț: Se ajunge la intubare

Tusea fumătorului, ce puteți face acasă

Puteți face unele tratamente la domiciliu pentru a ușura și trata disconfortul tusei. Încercați următoarele remedii:

- Bea ceai verde, care conține antioxidanți, sau ceai de mușețel, care conține ingrediente care au un efect relaxant asupra corpului tău.

- Folosește miere în ceaiul sau apa fierbinte sau înghite o linguriță din ea în fiecare zi. Mierea vă va acoperi gâtul și va reduce iritarea gâtului.

- Luați suplimente de vitamina C sau beți lichide cu cantități mari de vitamina C, cum ar fi sucul de portocale.

Tusea fumătorului, cât durează

Tusea fumătorului poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni până la nesfârșit, în funcție de cât de mult fumezi. Dacă fumezi o țigară sau două din când în când, tusea ta va dispărea probabil la câteva zile după ce renunți la fumat.

Dacă fumezi în mod regulat, probabil vei avea simptome atât timp cât fumezi. De asemenea, este posibil să nu puteți scăpa de tuse cu ușurință, chiar și cu multe dintre tratamentele și remediile la domiciliu care pot calma simptomele.

Dacă fumezi foarte mult, tusea ta poate dura luni de zile, chiar și după ce renunți la fumat. În unele cazuri, este posibil să aveți tusea unui fumător ani de zile după ce ați renunțat.

Vezi și: Oul, alimentul aproape perfect. Nutriționist: Are efect protector pentru anumite tipuri de afecțiuni cardiovasculare

Tusea fumătorului, când să consultați medicul

Discutați cu medicul dumneavoastră despre modalitățile de a renunța, mai ales dacă observați efecte asupra sănătății dumneavoastră, cum ar fi tusea fumătorului.

Dacă aveți simptome care interferează cu viața de zi cu zi, consultați-vă medicul pentru a afla dacă aveți o afecțiune care vă provoacă tusea. Aceste simptome pot include:

- durere constantă împreună cu tusea

- pierdere anormală în greutate

- durere de oase

- tuse cu mucus verde sau galben

Vezi și: Băutura care reduce tensiunea. Conține două ingrediente din frigider

Consultați imediat medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre următoarele simptome:

- incapacitatea de a-ți controla vezica urinară atunci când tușești

- durere în coaste de la rănire sau fracturare

- tuse cu sânge

Toate aceste simptome pot indica afecțiuni, cum ar fi:

- infecție în căile respiratorii

- BPOC

- boala de reflux gastroesofagian

- cancer pulmonar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel