Oul, alimentul aproape perfect. Nutriționist: Are efect protector pentru anumite tipuri de afecțiuni cardiovasculare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
oul alimentul perfect. FOTO: Freepik
oul alimentul perfect. FOTO: Freepik

Oul este alimentul aproape perfect ce are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Important este să îl preparați corect.

Oul este alimentul aproape perfect, cu un aport important de minerale, vitamine și nutrienți, singura vitamină care îi lipsește din gestiune fiind vitamina C.

Cristian Mărgărit, specialist în nutriție a afirmat că poveștile legate de colesterolul din ouă și asocierea cu bolile cardiovasculare sunt de domeniul trecutului.

”Studiile științifice arată că peste un ou pe zi, adică peste 6-7 pe săptămână, chiar au un efect protector pentru anumite tipuri de afecțiuni cardiovasculare.

Din fericire, acest colesterol care este mult nu influențează negativ colesterolul din sânge, ba chiar crește colesterolul bun, adică își poate crește colesterolul total, dar proporția este în favoarea celui bun”, a declarat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Oul, conținut nutrițional

Un ou mare conține:

- 78 de calorii

- grăsimi 5 grame

- carbohidrați sub 1 gram

- proteine 6 grame

- sodiu 62 mg

- zaharuri 0,5 g

- vitamina A, compelxul de vitamine B, vitamina D, vitamina , vitamina K

- fosfor

- seleniu

- calciu

- colina 147 de micrograme. Colina este un macronutrient esențial pentru ficat, nervi, activitatea musculară, dezvoltarea normală a creierului, susținerea unui nivel bun de energie și menținerea unui metabolism sănătos.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci varză crudă. Nutriționist: Sunt păstrați perfect și chiar cresc în cantitate

Ouăle, beneficii pentru sănătate

Consumul de ouă are o serie de beneficii pentru sănătate, printre care:

-Reducerea riscului de boli cardiovasculare

- Îmbunătățirea vederii

- Gălbenușul, boost pentru metabolism

- Sursă importantă de vitamina D, cea responsabilă printre altele cu sistemul imunitar

- Sursă de proteine

- Sursă de grăsime sănătoasă

- Ajută creierul și corpul, prin conținutul de colină

- Îmbunătățește funcția glandei tiroide

- Reduce stresul și conferă o stare de bine, aspecte care ajută în procesul de slăbire.

Oul, modul sănătos de preparare

”Oul, la fel ca și cartoful, poate fi un aliment sănătos dacă îl gătim corect, un aliment nesănătos dacă îl ardem”, a spus nutriționistul, care a prezentat câteva modul în care se pot prepara ouăle, astfel încât acestea să aducă beneficii sănătății.

Astfel, Mărgărit a explicat că oul prăjit, cu arsură, este cel mai nesănătos mod în care poate fi consumat oul.

”Acea arsură este dăunătoare, nici nu știi ce ai mâncat. Este gust, într-adevăr, o culoare aurie poate să dea gust, dar deja când este arsă nu mai este bun”, a spus nutriționistul, care a prezentat un alt ou, făcut tot în ulei, la tigaie, dar oprit la timp, cât să își păstreze culoarea albă. ”Am folosit mai mult ulei, oul a fost practic copt, ca un ou poșat, dar în ulei, prinde și gustul specific, iar gălbenușul trebuie să curgă puțin”.

O altă variantă de gătire a ouălor este cea sub formă de omletă. ”Omleta clasică românească pe care o vedem că lucește, plină de ulei, de multe ori este și arsă”, spune nutriționistul, subliniind că nu este o variantă de dorit a se mânca în această formă.

Iar pentru a ne putea totuși bucura de o omletă, spune Mărgărit, putem să îi adăugăm legume și eventual să o facem la cuptor.

”Este o omletă sărată, nicidecum un desert, iar în interior am legume. Am folosit un mix de salată, am mai pus niște ardei roșu, ceapă roșie, le-am amestecat și apoi le-am pus la cuptor. Este mult mai sănătoasă decât omleta noastră”, a explicat specialistul în nutriție.

Legat de ouăle fierte, un alt mod de a consuma acest produs, Mărgărit afirmă că ouăle fierte tari, fiind foarte greu digerabile sunt preferate în regimurile de slăbire. ”Dacă mănânci două astfel de ouă nu îți mai este foame”, a mai spus nutriționistul, care a prezentat și două ouă fierte mai puțin.

”La 3 minute se observă că avem un gălbenuș mai moale, care poate să și curgă”, a adăugat acesta, precizând totodată că dacă avem nevoie de mai multă energie putem să punem alături de ouă, pe lângă fibrele din legume, și niște brânză.

Vezi și: Suplimentul alimentar ce reduce riscul de cancere intestinale. Nutriționist: Rezultatele sunt incitante

Ouăle de prepeliță, 16 beneficii pentru sănătate. Au impact asupra colesterolului și diabetului, ajută în prevenirea cancerului

Ouăle de prepeliță sunt mici, în comparație cu cele de găină, însă sunt foarte bogate în substanțe nutritive. Adesea sunt consumate în medicina chineză pentru tratarea multor probleme de sănătate, iar culturiștii le folosesc ca suplimente alimentare.

Ouăle de prepeliță pot fi consumate crude, ca atare sau în componența unor shake-uri, ori fierte, mai tare sau moi, după preferința fiecăruia.

Ouăle de prepeliță, conținut nutrițional

Ouăle de prepeliță au un conținut nutrițional foarte bogat,  la 100 de grame (aproximativ 11 bucăți) sunt:

- calorii 158,

- grăsimi totale 11 g,

- grăsimi saturate 3,6 g,

- colesterol 844 mg,

- sodiu 141 mg,

- proteine 13 g,

- vitamina D 55 mcg,

- calciu 64 mg,

- fier 3,65 mg

- potasiu 132 mg, notează  FoodData Central din cadrul Departametului de Agricultură USDA.

De asemenea, sunt bogate în antioxidanți, seleniu, lecitină, iod și colină. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Lecitina, esențială pentru celule. Care sunt beneficiile sale și unde o regăsim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel