Un acid gras din uleiul de palmier, asociat cu răspândirea cancerului
Cercetători spanioli susțin că un acid gras din uleiul de palmier ar contribui la răspândirea cancerului.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat că un acid gras care se găseşte în uleiul de palmier poate încuraja răspândirea cancerului, în urma unui studiu care ar putea deschide calea pentru noi tratamente, relatează The Guardian miercuri. Studiul, efectuat pe şoareci, a constatat că acidul palmitic a promovat metastaze în cancerele bucale şi de piele.
Acest proces ar putea fi contracarat în viitor cu ajutorul medicamentelor sau al unor regimuri alimentare atent concepute, însă echipa din spatele cercetării a avertizat că pacienţii nu trebuie să urmeze diete în absenţa studiilor clinice, pe subiecţi umani.
''Există ceva foarte special la acidul palmitic care îl face un promotor extrem de puternic al metastazelor'', a declarat profesorul Salvador Aznar-Benitah, de la Institutul de Cercetare în Biomedicină (IRB) din Barcelona. ''Cred că este prea devreme pentru a determina ce tip de dietă care ar încetini procesul de metastază ar putea fi urmat de pacienţii cu cancer metastatic'', a adăugat cercetătorul.
Studiul se adaugă dovezilor emergente conform cărora dieta poate fi utilizată pentru îmbunătăţirea tratamentelor existente pentru cancer, în condiţiile în care celulele tumorale se bazează în mod disproporţionat pe anumite substanţe nutritive, sau acestea din urmă sunt necesare în stadii critice, cum ar fi în metastază. Cercetarea, care se bazează pe studii anterioare efectuate de aceeaşi echipă, a arătat că în cadrul unei tumori doar celulele dintr-un mic subgrup au capacitatea de a se răspândi, părăsind tumoarea, ajungând la alte organe şi colonizându-le. Aceste celule canceroase specializate par să se bazeze cu precădere pe acizii graşi, iar cele mai recente cercetări au restrâns aria la acidul palmitic, care se găseşte în uleiul de palmier, dar şi într-o mare varietate de alimente.
Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific Nature, a constatat că atunci când cantitatea de acid palmitic din alimentaţia şoarecilor a fost suplimentată, cancerele bucale şi de piele au prezentat un risc mai mare de răspândire. Alţi acizi graşi numiţi acid oleic şi acid linoleic - grăsimile omega-9 şi omega-6, găsite în alimente precum uleiul de măsline şi seminţele de in - nu au prezentat acelaşi efect. În plus, niciunul dintre aceşti doi acizi graşi testaţi nu a amplificat riscul de a dezvolta cancer.
Studiul a sugerat că expunerea la acidul palmitic a provocat modificări ale funcţiei genelor din celulele canceroase care le-au permis să detecteze acizii graşi şi să-i consume în mod mai eficient. Prezenţa acidului palmitic a părut, de asemenea, să declanşeze o ''stare regenerativă'' la celulele canceroase, permiţându-le să formeze reţele de semnalizare dincolo de tumoare, despre care se ştie că reprezintă un pas crucial către răspândire.
Metastaza rămâne principala cauză de deces la pacienţii cu cancer şi marea majoritate a persoanelor cu cancer metastatic pot fi doar tratate, dar nu vindecate. Înţelegând de ce au nevoie celulele canceroase pentru a realiza acest salt, oamenii de ştiinţă au identificat, de asemenea, modalităţi pentru blocarea acestui proces şi plănuiesc un studiu clinic asupra proteinelor care interferează cu răspunsul tumorii la acidul palmitic.
''Aceasta este o abordare mult mai realistă în ceea ce priveşte o terapie reală, în cazul căreia nu contează dacă unui pacient îi place Nutella sau pizza'', a spus Aznar-Benitah, cercetătorul adăugând că ''joaca cu dietele este foarte complicată''.
Profesorul Greg Hannon, director al Institutului de Cercetare a Cancerului din Cambridge, Marea Britanie, a declarat: ''Acesta este un studiu riguros şi exhaustiv care sugerează că expunerea la un component important al uleiului de palmier schimbă în mod durabil comportamentul celulelor canceroase, făcându-le mai predispuse la progresie de la nivel local la boală metastatică potenţial letală. Având în vedere prevalenţa uleiului de palmier ca ingredient în alimentele procesate, acest studiu oferă o motivaţie puternică pentru studii suplimentare asupra modului în care alegerile din alimentaţie influenţează riscul de progresie a tumorii''.
Helen Rippon, director executiv în cadrul organizaţiei Worldwide Cancer Research, a declarat la rândul său: ''Această descoperire este o reuşită majoră în ceea ce priveşte înţelegerea modului în care dieta şi cancerul sunt asociate şi, poate mai important, modul în care putem folosi aceste cunoştinţe pentru noi remedii pentru cancer. Se estimează că metastazele sunt responsabile pentru 90% din toate decesele cauzate de cancer - adică aproximativ 9 milioane de decese pe an la nivel global. A afla mai multe despre ceea ce determină răspândirea cancerului şi - important - modul în care aceasta poate fi stopată reprezintă calea de urmat pentru a reduce aceste cifre'', arată Agerpres.
-
-
-
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?11.12.2025, 18:13
-
-
Femeile cu studii superioare, risc crescut de cancer la sân cu până la 40%
Femeile care sunt cele mai predispose la cancer. Vezi dacă ești în situația asta.
Cancer pulmonar: cele 4 stadii. Stadiul care NU dă simptome, dar ucide rapid
Află care sunt cele mai periculoase stadii ale cancerului pulmonar și de ce majoritatea pacienților ajung prea târziu la medic.
Gordon Ramsay, operat de cancer de piele. Mesajul pentru fani: Nu uitaţi să vă daţi cu cremă de protecţie solară
Balonarea, semnul ignorat al unui cancer devastator. Povestea cutremurătoare a unei mame care a trăit ultimele săptămâni în dureri crunte
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
EXCLUSIV Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Dr. Monica Pop, mesaj puternic despre cancer: Boală grea! Nu m-am vindecat
EXCLUSIV Leziunile premaligne, tratamente post-excizie. Dr. Beatrice Anghel: Se alarmează
De ce persoanele trecute de o anumită vârstă nu mai fac cancer
Dieta care alimentează cancerul. Duce și la formarea rapidă a metastazelor. Plachetele sanguine formează o armură
Terapia care omoară celulele canceroase. E o nouă armă care elimină cele mai mici celule bolnave
Această terapie omoară celulele canceroase. E văzută ca o armă care elimină și cele mai mici celule bolnave.
Cancerul de col uterin, boala care poate fi prevenită
"Am fost diagnosticată cu cancer intestinal metastatic stadiul 4, cu 9 tumori în ficat". Simptomul care a dus-o în operație de urgență
AI poate depista cancerul de sân în faze greu de observat
O genă poate face imunoterapia pentru cancer mai puternică. Atacă direct celulele canceroase
Ce înseamnă cancerul in situ și de ce este cel mai tratabil
Terapia cu celule CAR-T GD2, pas pentru combaterea cancerului pediatric. Are efect în cazul neuroblastomului
Terapia care vindecă cel mai agresiv tip de cancer. Oferă o supraviețuire de peste 18 ani.
Testul care îți spune cu 3 ani înainte că vei face cancer
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Acest obicei poate opri recidiva cancerului de colon!
Un nou studiu revoluționar arată că un obicei banal poate reduce semnificativ riscul de recidivă a cancerului de colon.
Un nou test de urină detectează 92% dintre cancerele agresive de prostată
Testul simplu care detectează cancerul. Depistează 92% din cancerele agresive și nu mai sunt necesare biopsiile.
Simptom al cancerului, confundat cu menopauza. Diagnostic în stadiul 4
Un simptom al cancerului a fost confundat cu menopauza. Diagnosticul a arătat un cancer agresiv în stadiul 4.
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
