Mai mulți acizi grași reduc riscul de deces. Ce să mâncați
Cercetările arată că un aport alimentar de acid alfa-linoleic – găsit în nuci, semințe de in, ulei de rapiță, soia - poate scădea riscul de mortalitate.
Oamenii de știință susțin, în baza unui studiu, că aportul de acid alfa-linolenic (ALA) - care este un acid gras omega-3 de care organismul are nevoie - poate reduce riscul de mortalitate. ALA este principalul acid gras omega-3 care provine din surse vegetale.
Potrivit American Heart Association, acizii grași omega-3 provin din surse de grăsimi polinesaturate: inclusiv uleiuri pe bază de plante, nuci și semințe, ulei de rapiță, nuci, semințe de in.
Cercetătorii au inclus 41 de studii diferite în analiza lor. S-a analizat asocierea de risc între ALA și deces - mortalitatea prin toate cauzele, mortalitatea prin boli cardiovasculare, mortalitatea prin boli coronariene și mortalitatea prin cancer. Cercetătorii au analizat atât aportul alimentar pentru ALA, cât și nivelul de ALA din sânge. În analiza rezultatelor studiului, cercetătorii au analizat și niveurile de acid alfa-linoleic din sânge, ser și țesut adipos, dar și doză-răspuns între aportul de ALA și riscul de mortalitate.
În general, aportul ridicat de ALA a fost asociat cu un risc mai mic de deces din toate cauzele. De asemenea, a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate prin boli cardiovasculare și boli coronariene. Cercetătorii susțin: ”Fiecare creștere de 1 gram pe zi a aportului de ALA a fost asociată cu un risc cu 5% mai mic de mortalitate prin boală cardiovasculară”, arată Medical News Today.
Studiul științific poate fi consultat AICI.
După un studiu de 2 ani, participanții care au consumat aproximativ o jumătate de cană de nuci în fiecare zi au avut niveluri mai scăzute de colesterol ”rău”. Studiul s-a concentrat pe vârstnici. Autorii acestuia au sesizat că includerea nucilor în dietă a scăzut colesterolul total și a scăzut modest nivelurile de colesterol LDL, la care oamenii se referă adesea drept colesterol ”rău”.
”Am obținut întotdeauna rezultate bune în ceea ce privește scăderea colesterolului (profil lipidic standard), funcția endotelială îmbunătățită, tensiunea arterială redusă și efectele antiinflamatorii. (...) Nucile au o compoziție optimă de nutrienți și bioactivi, inclusiv cantități considerabile de acid alfa-linolenic, acid gras vegetal omega-3, cel mai mare conținut de polifenoli din toate nucile și fitomelatonină”, a spus medicul Emilio Ros, autor principal al studiului, și director al Clinicii de lipide de la Serviciul de endocrinologie și nutriție al Spitalului Clinic din Barcelona din Spania.
-
Reducerea riscurilor asociate tutunului. Modele de succes10.12.2025, 12:32
-
Virusul copilăriei care poate provoca cancer de vezică după zeci de ani10.12.2025, 12:06
-
Intervenția care îți poate salva viața în urma unui AVC10.12.2025, 10:28
-
Alexandru Rogobete continuă reforma în sănătate: Continuăm reașezarea10.12.2025, 08:38
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
