Mai mulți acizi grași reduc riscul de deces. Ce să mâncați

Cercetările arată că un aport alimentar de acid alfa-linoleic – găsit în nuci, semințe de in, ulei de rapiță, soia - poate scădea riscul de mortalitate.
Oamenii de știință susțin, în baza unui studiu, că aportul de acid alfa-linolenic (ALA) - care este un acid gras omega-3 de care organismul are nevoie - poate reduce riscul de mortalitate. ALA este principalul acid gras omega-3 care provine din surse vegetale.
Potrivit American Heart Association, acizii grași omega-3 provin din surse de grăsimi polinesaturate: inclusiv uleiuri pe bază de plante, nuci și semințe, ulei de rapiță, nuci, semințe de in.
Cercetătorii au inclus 41 de studii diferite în analiza lor. S-a analizat asocierea de risc între ALA și deces - mortalitatea prin toate cauzele, mortalitatea prin boli cardiovasculare, mortalitatea prin boli coronariene și mortalitatea prin cancer. Cercetătorii au analizat atât aportul alimentar pentru ALA, cât și nivelul de ALA din sânge. În analiza rezultatelor studiului, cercetătorii au analizat și niveurile de acid alfa-linoleic din sânge, ser și țesut adipos, dar și doză-răspuns între aportul de ALA și riscul de mortalitate.
În general, aportul ridicat de ALA a fost asociat cu un risc mai mic de deces din toate cauzele. De asemenea, a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate prin boli cardiovasculare și boli coronariene. Cercetătorii susțin: ”Fiecare creștere de 1 gram pe zi a aportului de ALA a fost asociată cu un risc cu 5% mai mic de mortalitate prin boală cardiovasculară”, arată Medical News Today.
Studiul științific poate fi consultat AICI.
După un studiu de 2 ani, participanții care au consumat aproximativ o jumătate de cană de nuci în fiecare zi au avut niveluri mai scăzute de colesterol ”rău”. Studiul s-a concentrat pe vârstnici. Autorii acestuia au sesizat că includerea nucilor în dietă a scăzut colesterolul total și a scăzut modest nivelurile de colesterol LDL, la care oamenii se referă adesea drept colesterol ”rău”.
”Am obținut întotdeauna rezultate bune în ceea ce privește scăderea colesterolului (profil lipidic standard), funcția endotelială îmbunătățită, tensiunea arterială redusă și efectele antiinflamatorii. (...) Nucile au o compoziție optimă de nutrienți și bioactivi, inclusiv cantități considerabile de acid alfa-linolenic, acid gras vegetal omega-3, cel mai mare conținut de polifenoli din toate nucile și fitomelatonină”, a spus medicul Emilio Ros, autor principal al studiului, și director al Clinicii de lipide de la Serviciul de endocrinologie și nutriție al Spitalului Clinic din Barcelona din Spania.
-
De ce amețesc fără să amețesc, de fapt?14.09.2025, 20:36
-
-
-
-
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.