Un analog al vitaminei A, posibil tratament pentru retinopatie diabetică

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ochi
Ochi

Cercetătorii au constatat că doar o singură doză dintr-un analog al vitaminei A îmbunătățește semnificativ vederea în cazuri de retinopatie diabetică.

Retinopatia diabetică este o complicație frecventă a diabetului și o cauză principală a orbirii în rândul populației active. 

Un nou studiu (link direct) publicat în American Journal of Pathology raportează că funcția vizuală la șoarecii diabetici a fost îmbunătățită semnificativ după tratamentul cu o singură doză de cromofor vizual 9-cis-retinal, un analog de vitamina A care poate forma un pigment vizual în celulele retinei, producând astfel un element sensibil la lumină pe retină.

„Într-un studiu anterior am descoperit că diabetul cauzează deficiență de vitamina A la retină, ceea ce duce la deteriorarea vederii, chiar înainte de a putea fi observate orice modificări vasculare. Această constatare a dus la presupunerea că modificările timpurii ale vederii în diabet sunt probabil cauzate de deficiență de vitamina A la retină ", a explicat cercetătorul principal dr Gennadiy Moiseyev, Departamentul de Fiziologie, Universitatea din Oklahoma și de la Centrul de Științe ale Sănătății, Oklahoma City, SUA.

Îmbunătățește funcția vizuală

În plus, cercetătorii au constatat că tratamentul a redus stresul oxidativ la retină, a redus data de deces a celulelor retinei și degenerarea acesteia, și a îmbunătățit funcția vizuală.

„Această lucrare susține noua noastră ipoteză că tulburarea indusă de diabet a metabolismului vitaminei A la ochi este responsabilă pentru funcția vizuală redusă în stadiile incipiente ale retinopatiei diabetice”, a comentat dr. Moiseyev. 

"În prezent, nu există o terapie disponibilă pentru a preveni dezvoltarea complicației retiniene la pacienții care suferă de diabet. Acest studiu sugerează că administrarea de cromofor vizual la ochiul diabetic poate reprezenta o strategie terapeutică potențială pentru etapele incipiente ale retinopatiei diabetice, cu scopul de a preveni pierderea vederii la pacienții cu diabet”, a mai arătat cercetătorul. 

Tradițional, retinopatia diabetică a fost considerată o boală cauzată de patologia vaselor de sânge din retină, prin care țesutul sensibil la lumină din spatele ochiului se deteriorează. Pacienții cu diabet zaharat adesea prezintă deficiențe funcționale în adaptarea la întuneric, sensibilitatea la contrast și percepția culorii înainte de detectarea oricărei patologii microvasculare pe fundul ochiului. Cu toate acestea, datele recente subliniază importanța vitaminei A pentru funcția vizuală normală. Acesta servește ca un precursor pentru 11-cis-retinal sensibil la lumină, cromoforul pigmenților vizuali care pot produce o proteină sensibilă la lumină în retină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel