Unghiile și sănătatea, simptome pe care să nu le ignori

Dana Lascu |
Data publicării:

Știați că unghiile pot dezvălui indicii despte starea generală de sănătate? O linie albă aici, o nuanță roșiatică acolo sau marginile răsfirate ori umflături pe margine alor, toate acestea pot fi simptome ale unor boli. Probleme de ficat, plămâni și inimă pot fi smenalate în unghiile tale. Iată ce vă pot dezvălui ele.

Unghiile foarte decolorate pot, câteodată, fi simptome ale unor boli precum anemia, insuficiența cardiacă congestivă, boală de ficat sau subnutriție.

Unghii albe

Dacă unghiile sunt în mare parte albe cu margini mai întunecate, aceasta poate indica probleme la ficat, cum ar fi hepatita.

Unghii galbene

Una dintre cele mai frecvente cauze ale îngălbenirii unghiilor este o infecție fungică. Pe măsură ce se înrăutățește infecția, unghiile se pot îngroșa și se pot rupe. În cazuri rare, unghiile galbene pot indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi boala tiroidiană severă, boala pulmonară, diabetul sau psoriazisul.

Unghii albăstrui

Unghiile cu o nuanță albăstruie pot însemna că organismul nu primește suficient oxigen. Aceasta ar putea indica o problemă pulmonară, cum ar fi emfizemul. Unele probleme cu inima pot fi asociate cu unghiile albastre.

Îndoite sau neregulate (în valuri)

Dacă suprafața unghiilor este îndoită sau neregulate (în valuri), acest lucru poate fi un semn precoce al psoriazisului sau al artritei inflamatorii, cazuri în care apare și decolorarea unghiei, pielea sub ea păutând părea roșiatic-maronie.

Crăpate și despicate

Unghiile uscate, fragile, care se crapă frecvent sau se despică pot fi simptom de boală tiroidiană. Crăparea sau despicarea combinată cu o nuanță gălbuie este mai probabil datorată unei infecții fungice, arată dermatologii de la WebMd.com.

Pielea umflată în jurul unghiei

Dacă pielea din jurul unghiei este roșie și umflată, aceasta denotă o inflamație a unghiei. Acesta poate fi rezultatul lupusului sau al unei alte tulburări de țesut conjunctiv. Infecția poate provoca, de asemenea, înroșirea și inflamarea pliurilor unghiei.

Linii întunecate sub unghii

Liniile întunecate sub unghii trebuie investigate cât mai curând posibil. Ele sunt uneori cauzate de melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele.

Unghiile roase

Mușcarea unghiilor poate fi doar un obicei prost, dar în unele cazuri este un semn de anxietate persistentă care ar trebui tratată. Mușcarea unghiilor sau ruperea pielițelor au fost, de asemenea, asociate cu tulburarea obsesiv-compulsivă. Dacă nu vă puteți opri, merită să discutați cu medicul dumneavoastră.

Sunt doar o parte din puzzle

Deși modificările unghiilor însoțesc multe condiții medicale, aceste schimbări sunt rareori primul semn. Și multe anomalii ale unghiilor sunt inofensive - nu toți cei cu unghii albe au hepatită. Dacă sunteți îngrijorat de forma și culoarea unghiilor, consultați-vă medicul de familie sau un dermatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel