Urechile clăpăuge, cauze și tratament. Cum se poate corecta afecțiunea

Monika Baciu |
Data publicării:
urechile clapauge - FOTO: Freepick
urechile clapauge - FOTO: Freepick

Urechile clăpăuge reprezintă o anomalie congenitală neereditară.

Urechile clăpăuge sau decolate au unghiul dintre ureche şi partea capului din spatele urechii (mastoida) mai mare. Acestea pot fi corectate prin intervenție chirurgicală. Aproximativ 5% dintre oameni au urechile proeminente, deformate sau clăpăuge, așa cum li se spune în termini populari.

Otoplastia, intervenția de corectare

De obicei, urechile clăpăuge pot fi observate la câteva săptămâni după naştere şi sunt considerate a fi o malformaţie congenitală. Otoplastia este operaţia care poate corecta defectele congenitale şi estetice de la nivelul urechilor.

”Otoplastia este operaţia de corectare chirurgicală a urechilor mari, îndepărtate de cap, situaţie denumită medical urechi decolate, iar popular, urechi clăpăuge. Este o malformaţie congenitală uşoară, ce nu se transmite obligatoriu la descendenţi; între cele două urechi exista aproape întotdeauna asimetrie de forma şi mărime, mai mult sau mai puţin sesizabilă.

De otoplastie - corectarea urechilor clăpăuge (decolate) - pot beneficia toţi pacienţii copii peste 5 ani precum şi adulţii ce nu au fost operaţi la vârsta copilăriei. Ideal este ca operaţia să se efectueze între 4 - 14 ani”, arată Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Victor Babeș.

Vezi și: Adela Cojan: Am fost țara din Europa cu cele mai mari controverse legate de vaccinul anti-COVID

Riscurile otoplastiei

Nu exista nici o operaţie fără nici un risc. În cazul otoplastiei - corectarea urechilor clăpăuge (decolate), riscurile intervenţiei sunt minore, dar ceea ce este imprevizibil este calitatea cicatricii, deoarece fiecare persoană are o anumită capacitate de cicatrizare. În rare cazuri pot apărea acumulări de sânge (hematoame) sau infecţii localizate la nivelul tegumentului, care se tratează cu antibiotic.

Indicaţii preoperatorii în cazul otoplastiei - corectarea urechilor clăpăuge (decolate) :

- nu mâncaţi şi nu beţi nimic în noaptea dinaintea operaţiei

- cu 2 săptămâni înaintea operaţiei, întrerupeţi consumul de aspirină sau alte medicamente ce pot influenţa coagularea sângelui;

- de asemenea, anticoncepţionalele trebuie întrerupte cu 1 lună înainte intervenţia chirurgicală se efectuează în afara zilelor de menstra dacă aveţi probleme medicale (tensiune, afecţiuni vasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente, etc.) anunţaţi medicul chirurug

- evitaţi expunerea la soare înainte de operaţie cu câteva zile, precum şi după operaţie câteva luni nu ţineţi cura de slăbire înainte de operaţie, deoarece vindecarea poate fi întârziată, mai arată Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Victor Babeș.

Vezi și: "Nu toți nodulii sunt cancer!" Cătălina Poiană, despre cancerul tiroidian. Când și cum trebuie verificați nodulii

Cum se realizează operația

Operaţia de otoplastie - corectarea urechilor clăpăuge (decolate) - se practica sub anestezie locală asociată cu analgezie intravenoasă, iar durata operaţiei este de aproximativ 2 ore. Incizia se face în spatele urechii, se evidenţiază cartilajul şi apoi se modelează cu fire neresorbabile, plicaturindu-l şi apropiindu-l de cap. După ce se suturează pielea, peste urechi se aplică un pansament elastic.

Operaţia de otoplastie - corectarea urechilor clăpăuge (decolate) - se poate face şi ambulatoriu sau cu o spitalizare de 1 zi. Postoperator trebuie să se poarte un bandaj compresiv cel puţin 1 lună. Firele de sutură se extrag la 7 - 10 zile.

În cazul otoplastiei - corectarea urechilor clăpăuge (decolate) - recuperarea postoperatorie este rapidă. Copiii se pot întoarce la scoala după 1 săptămâna, iar adulţii după 2 - 3 zile.

Vezi și: Bolile cardiovasculare, locul 1 al mortalității în România. Adela Cojan: Ucigașul tăcut. 1 din 3 pacienți de peste 25 de ani are hipertensiune arterială

Beneficiile intervenției

Operaţia de otoplastie oferă pacienţilor numeroase beneficii, deoarece permite o modificare complexă a formei, mărimii şi poziţiei urechii.

Astfel, intervenţia este recomandată în următoarele situaţii:

- Partea superioară a urechii este pliata şi cade în faţă

- Urechea externă este anormal de mică

- Pliurile urechilor sunt şterse, aşa numita ”ureche în formă de scoică”

- Lobii urechilor sunt prea lungi, prea scurţi sau prea zimţaţi

- Există defecte congenitale la nivelul urechii

- Urechea externă a fost afectată de un traumatism, arată medicul ORL, Dorin Romanaț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel