Bolile cardiovasculare, locul 1 al mortalității în România. Adela Cojan: Ucigașul tăcut. 1 din 3 pacienți de peste 25 de ani are hipertensiune arterială

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
bolile cardiovasculare - FOTO: Freepick
bolile cardiovasculare - FOTO: Freepick

Prevenția în sistemul medical ar putea duce la salvarea vieților omenești. Se caută soluții pentru a resposabiliza toți factorii implicați.

Prevenția este cuvântul cheie care definește sănătatea unei persoane. Conf. Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a vorbit în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii: „Știi cât mai are de trăit inima ta?”  despre cât de importantă este prevenția. Pentru acest lucru se caută cele mai bune soluții.

Schimbări în sistemul medical

Medicii de familie sunt cei care trebuie să observe primele schimbări în starea de sănătate a pacienților. Tot ei trebuie să îi responsabilizeze pe oameni. 

”Este o schimbare de paradigmă în finanțarea sau prioritizarea finanțării sectorului de sănătate cu privire la motivarea și stimularea sectorului medicinei de familie pentru desfășurarea activității de prevenție. Deocamdată această orientare a făcut-o numai fondul finanțator prin suplimentarea fără precedent a finanțării asistenței medicale primare.

S-a produs în luna aprilie a acestui an cu dezvoltarea pachetului de servicii de bază ale medicului de familie și orientarea acestor servicii către medicina preventivă, către depistarea precoce a factorilor de risc asociați bolilor cronice cu impact asupra sănătății publice.

Urmează ca în perioada următoare ca elementul de politici și de organizare a medicinei de familie, ale ambulatoriilor de specialitate, a serviciilor de recuperare, cardiovasculare, a serviciilor de îngrijiri la domiciliu să cunoască o modificare, astfel încât tot ceea ce a însemnat prioritizarea finanțării, să se transpună și în modificări în structurile organizatorice și în distribuția resurselor umane, astfel încât programele de prevenție primară și secundară să aibă și susținere din punct de vedere legislativ”, a spus conf. Adela Cojan.

Vezi și: CNCAV se desființează. Andrei Baciu: A fost o reală onoare, o mândrie adevărată. 67 de oameni au lucrat continuu pentru a vă vaccina în siguranță

Bolile cardiovasculare, ucigașul tăcut

Unul din trei români moare din cauza afecțiunilor cardiovasculare. Acestea ar putea fi prevenite prin controale medicale regulate, care încep în cabinetele medicilor de familie. 

”Am mai trecut accesul asiguraților noștri, a pacienților cu afecțiuni cardiovasculare către serviciile sau investigațiile paraclinice, către investigațiile de înaltă performanță. În momentul de față, legislația obligă furnizorii de investigații paraclinice să realizeze planificarea pacientului în termen de maxim 5 zile de la depunerea biletului de trimitere, cu posibilitate la depunerea suplimentării valorilor de contract, la solicitarea furnizorilor care realizează aceste servicii.

Este vorba despre acele monitorizări pentru șase importante boli, și anume bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, afecțiunile ocologice, diabetul zaharat, bolile neuronale și afecțiunile neurologice.

Totul a pornit după experiența pe care am trăit-o după această pandemie, atunci când și apetitul populației a crescut în ceea ce privește adresabilitatea spre serviciile ambulatorii și serviciile de spitalizare de zi. Medicul de familie este stimulat să fie implicat, să se aplece cu mai multă conștiință asupra depistării factorilor de risc, asupra bolilor cardiovasculare.

A fost interesant un studiu pe care l-am citit recent, în care se măsurau forțele de asociere între factorii de risc și apariția bolilor cardiovasculare, boli cardiovasculare care și la noi în țară se situează pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea. Hipertensiunea arterială este principala cauză a bolilor cardiovasculare.

Specialiștii o numesc ucigașul tăcut și care nu beneficiază în țara noastră de un program dedicat de depistare precoce, de control și monitorizare. Sunt statistici mondiale care arată că unul din 3 pacienți, de peste 25 de ani, are hipertensiune arterială și o treime nu reușește să își controleze tensiunea arterială.

Țările care au dedicat și finanțat corespunzător programe de depistare precoce și control sistematizat, cu asigurarea accesului din punct de vedere economic la medicația anti-hiptertensivă au obținut rezultate foarte bune în reducerea complicației cardiovasculare, cu creșterea speranței de viață”, a mai precizat sursa citată. 

Vezi și: Lentilele heliomate, avantaje. Sunt indicate mai multor categorii de persoane

Responsabilizarea populației

S-a vorbit despre responsabilizarea populației prin aplicarea unor sancțiuni celor care nu își efectuează analize medicale. 

”Atunci când am lansat o discuție referitoare la responsabilitazarea populației asupra propriei sănătății și motivarea, stimularea acestora sau identificarea unor măsuri pentru a-l determina să se prezinte la serviciile de profilaxie primară, este cazul vaccinării, a fost o ocazie în care s-a lansat dezbatere cu privire la eventuala atenționare a pacientului în legătură cu neparticiparea la programele de profilaxie primară.

Vara aceasta vom negocia cu profesioniștii și asociațiile de pacienți pentru că pandemia ne-a arătat că fără acțiuni intersectoriale, fără colaborare și cooperare între sectoarele de activitate, nu putem crește nivelul de conștientizare al populației în legătură cu creșterea procentului pacienților care să adere la aceste măsuri de profilaxie primară”, a mai precizat conf. Adela Cojan.

Vezi și: Cum protejăm copiii de caniculă. Ciuhodaru: Nu au capacitatea de a aprecia corect pericolul

Factorii de risc, discutați cu medicii de familie

Persoanele care se prezintă în cabinetele medicilor de familie trebuie să fie atenționate despre factorii de risc pe care îi au în declanșarea unor afecțiuni, în special cardiovasculare. 

”Este discograma prevăzută în pachetul de bază din medicina de familie, există obligația pacientului de peste 40 de ani să se prezinte, o dată pe an, inclusiv pentru investigații paraclinice și aici ar trebui, cumva, ca medicii de familie să atragă atenția pacienților în legătură cu etapele pre-hipternsive, în legătură cu necesitatea schimbării stilului de viață pentru a preveni instalarea hipertensiunii arteriale, în legătură cu combaterea sedentarismului, cu combaterea factorilor de risc, ai diabetului, obezității, astfel încât să nu se ajungă la aplicarea medicației.

Multe vieți sunt salvate în medicina de specialitate, în medicina de spital. Atenția noastră este spre modernizarea derulării programului național de boli cardiovasculare, spre decontarea acestor servicii. Vorbim de indicatori de performanță. Din 16 centre de infarct câte aveam, s-au dezvoltat 21 de centre. Din discuțiile noastre reiese faptul că există interes pentru dezvoltarea acestor servicii de cardilogie intervențională, pentru serviciile de electrofiziologie. Stăm mai rău cu resursa umană, dar și aici pot fi îmbunătățite lucrurile, începând cu noiembrie, cu primul rezidențiat”, a mai precizat sursa citată.

Vezi mai multe în VIDEO

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel