Vaccin anti-COVID pentru persoanele care se vaccinează prima dată. MS: Oferă protecție mai ales împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii.

Monika Baciu |
Data publicării:
vaccin - FOTO: Freepik
vaccin - FOTO: Freepik

Un nou vaccin anti-COVID va fi disponibil pentru persoanele care doresc să se vaccineze pentru prima dată. 

Un nou vaccin anti-COVID va fi disponibil, începând de mâine, 27 ianuarie, pentru persoanele care doresc să se vaccineze pentru prima dată.  Noua formulă a vaccinului COVID-19 va fi disponibilă începând de vineri şi pentru schema de imunizare iniţială, în cazul persoanelor care doresc să se vaccineze pentru prima dată, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Acest tip de vaccin era folosit, până în prezent, doar la revaccinare, pentru persoanele cărora li se administrase schema primară de vaccinare împotriva COVID-19.

"În urma deciziei Comitetului Naţional de Vaccinologie, în mod similar cu alte ţări europene, noul vaccin COVID-19 (Comirnaty Original / Omicron BA.4-5 - Pfizer BioNTech) va fi disponibil începând de mâine, 27 ianuarie 2023, şi pentru persoanele care doresc să se vaccineze pentru prima dată. Până în prezent, acest tip de vaccin era folosit doar la revaccinare, pentru persoanele cărora li se administrase schema primară de vaccinare împotriva COVID-19", informează, joi, Ministerul Sănătăţii.

Vaccinul COVID-19 Cominarty Original / Omicron BA.4-5 - Pfizer BioNTech este adaptat pentru a oferi o protecţie mai largă faţă de tulpina originală şi faţă de subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5. Acesta oferă protecţie mai ales împotriva complicaţiilor şi formelor grave ale bolii.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, noul vaccin împotriva COVID-19 este disponibil la medicii de familie sau în centrele de vaccinare.

Vezi și: Leacul pentru cancer, în lucru. Dina: Pandemia este o oportunitate. Validează dezvoltarea acestei tehnologii și pentru alte arii terapeutice

Vaccinarea anti-COVID, redusă în România

Vaccinul împotriva coronavirusului are o eficacitate sporită. Acesta reduce spitalizările în cazul îmbolnăvirilor. 

”Peste 3,7 miliarde de doze de vaccin Pfizer BioNtech au fost administrate din cele 6 miliarde produse într-o perioadă atât de scurtă. Este o realizare extraordinară a lumii științifice, academice, medicale. Un lucru extraordinar. Una este să produci, și alta să îl faci să fie disponibil la nivelul cât mai multor oameni. 

Din punct de vedere al ratelor vaccinale, la nivel european, rata cu schema primară este de 75%, mult mai scăzută la ultima variantă de vaccin, la cel bivalent, dar, totuși mult mai mare decât cel din țara noastră, unde rata la schema primară este de 42% și semnificativ mai mică la primul booster, la al doilea booster, asta în timp ce autoritățile CDC, Centrul de Control al Bolilor European, OMS continuă să recomande vaccinarea împotriva COVID-19 ca una din principalele măsuri de limitare a dezastrului pe care această pandemie continuă să îl producă”, a mai precizat sursa citată. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel