Vaccinul HPV: De ce aleg părinții să refuze vaccinarea?

Vaccinare
Vaccinare

Un nou studiu al datelor analizate de cercetătorii Universității de Medicină Johns Hopkins  a scos la iveală că doar o minoritate de părinți alege să nu-și imunizeze copiii împotriva papilomavirusului uman (HPV) cu transmitere sexuală. Motivul frecvent citat de medici ca o barieră în promovarea acestui vaccin era îngrijorarea părinților că vaccinarea ar încuraja sau sprijini activitatea sexuală a tinerilor. Ei bine, rezultatele au arătat că preocupările părinților care țin tinerii departe de vaccinarea împotriva HPV tind să se concentreze asupra îngrijorărilor legate de siguranță, asupra lipsei de necesitate, a cunoștințelor despre HPV și a absenței recomandării medicului.

Constatările, publicate în prestigioasa revistă Journal of Adolescent Health, i-ar putea ajuta pe oficialii din sănătate publică și pe reprezentanții societăților profesionale să dezvolte noi intervenții pentru a crește ratele de vaccinare HPV.

Vaccinul HPV a demonstrat deja promisiunea de a contribui la stoparea ratelor de cancer de lungă durată transmise de virus, incluzând 31.500 de cazuri anuale de cancer de col uterin, vagin, vulvă, cancer orofaringian și cancer anal. Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente(FDA) a aprobat în 2006 începerea vaccinării la vârsta de 9 ani pentru femei și în 2009 pentru bărbați. Dar vaccinul nu a fost recomandat pentru utilizarea la bărbați până în 2011 de către Comitetul Consultativ pentru Practici de Imunizare( grupul de experți medicali care oferă îndrumări privind vaccinurile pentru public.

Studiile la nivel mondial au arătat că vaccinul este 100% eficient și foarte sigur, FDA constatând că marea majoritate a efectelor secundare sunt minore și că beneficiile continuă să depășească evenimentele adverse.

Însă în ciuda recomandării Comitetului Consultativ pentru Practici de Imunizare (ACIP) de a include vaccinul ca parte a seriei de vaccinare de rutină pentru copii, utilizarea curentă a vaccinului împotriva HPV în S.U.A. rămâne relativ scăzută. În anul 2016, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date privind ratele de vaccinare, doar 50% dintre femeile eligibile și 38% dintre bărbații eligibili au fost vaccinați.

,,Vrem să înțelegem mai bine de ce părintii aleg să nu-și vaccineze copiii împotriva HPV, deoarece aceste informații sunt esențiale pentru dezvoltarea campaniilor de sănătate publică și pentru a crește ratele de vaccinare”, a declarat Anne Rositch, MSPH, Ph.D., profesor asistent la Departamentul de Epidemiologie de la Johns Hopkins și autoarea studiului.

 Motivele părinților de fete

 Pentru această cercetare, au fost extrase date din 2010 până în 2016 de la National Immunization Survey-Teen (NIS-Teen), la care s-au adăugat o serie de anchete anuale de monitorizare a vaccinărilor efectuate de către Centrele din SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. NIS-Teen colectează informații de la un eșantion reprezentativ la nivel național de părinți despre utilizarea vaccinului copiilor lor, iar ratele de vaccinare sunt verificate cu informațiile colectate de la medicul fiecărui copil.

În acei ani, sondajul a inclus întrebări dacă părinții plănuiau să-și vaccineze copiii impotriva HPV, dacă nu, de ce nu au ales să facă acest lucru. Echipa de cercetare a analizat răspunsurile la această întrebare specifică, pusă în fiecare an în perioada 2010-2016. În 2010, au existat răspunsuri de la 3.068 de părinți de fete și 7.236 de părinți de băieți cu vârste între 13 și 17 ani. În 2016 au existat răspunsuri de la 1.633 de părinți de fete și de 2.255 de părinți de băieți cu vârste între 13 și 17 ani. Întrebarea a fost deschisă, permițându-le părinților să-și desemneze motivele mai degrabă decât să aleagă dintr-o listă.

Rositch și colegii săi, printre care medicii Anna Beavis, și Kimberly Levinson, ambii profesori la Departamentul de Ginecologie și Obstetrică de la Universitatea de Medicină Johns Hopkins au sortat răspunsurile în categorii de "raționament", separând datele pe an și pe sexul copiilor. Ei au descoperit că pentru fete, primele patru motive pe care părinții le-au dat pentru că nu au făcut vaccinări au rămas relativ stabile între 2010 și 2016. Acestea au inclus preocupări legate de siguranță (citate de 23% dintre părinți în 2010 față de 22% în 2016), cunoștințe (14 la sută față de 13 la sută) și recomandarea medicului (9 la sută față de 10 la sută). Cei care citează lipsa de activitate sexuală a copilului s-au redus cu aproape jumătate în acești ani (19 la sută față de 10 la sută). 

Motivele părinților de băieți

 Pentru băieți, motivele de vârf menționate de părinți pentru nevaccinarea în 2010 au scăzut în timp. Acestea au inclus lipsa necesității (24% față de 22%), recomandarea medicului (22% față de 17%), cunoștințele (16% față de 14%), lipsa de activitate sexuală a copilului (16%). Cu toate acestea, preocupările legate de siguranță au crescut de la 5% în 2010 la 14% în 2016.

Beavis afirmă că descoperirile echipei de cercetare demonstrează că părinții sunt mai puțin preocupați de relația dintre vaccinul HPV și sex. Preocupările adevărate ale părinților sunt legate de siguranța și necesitatea vaccinării atât pentru băieți cât și pentru fete. Ea sugerează că medicii care administrează în mod obișnuit vaccinul împotriva HPV, inclusiv medici de de familie, obstetricieni / ginecologi și pediatri, ar trebui să se concentreze asupra faptului că vaccinul împotriva HPV are un potențial enorm de prevenire a cancerului și are un profil de siguranță puternic la peste un deceniu de administrare a vaccinului. De asemenea, acești medici pot avea mai multe șanse să se adreseze părinților și să recomande vaccinul, dacă ei înșiși înțeleg mai bine că relativ puțini părinți evită vaccinarea din cauza preocupărilor legate de activitatea sexuală.

,,Credem că toți medicii trebuie sa fie campioni ai acestei vaccinări care are potențialul de a preveni zeci de mii de cazuri de cancer în fiecare an. Oferirea unei recomandări puternice este o modalitate bună de a îmbunătăți ratele de vaccinare", a precizat  spune Beavis.

 Până la 80% dintre americanii activi sexual vor fi infectați cu HPV la un moment dat în timpul vieții, potrivit Asociației Americane pentru Sănătatea Sexuală. Majoritatea acestor infecții se rezolvă fără simptome. Cu toate acestea, HPV este transmis pe cale sexuală și poate provoca negi genitali și tumori benigne pe tractul aerodigestiv, o afecțiune numită papilomatoză laringiană. În plus, anumite tulpini pot provoca modificări ale ADN-ului care încurajează formarea de cancere atât la bărbați, cât și la femei.

Cel mai avansat vaccin împotriva infecţiei cu HPV (Human Papiloma Virus), conţine nouă tulpini şi oferă protecţie împotriva a patru tipuri de cancer şi a leziunilor precanceroase provocate de infecţia cu HPV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel