Vaccinurile COVID bazate de ARNm, foarte eficiente în prevenirea infecției simptomatice în rândul personalului medical. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccin anti COVID-19. Foto: Daniel Schludi / Unsplash
Vaccin anti COVID-19. Foto: Daniel Schludi / Unsplash

Personalul medical care a făcut un regim cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech bazat pe ARNm a avut un risc cu 89% de boală COVID-19 simptomatică decât cei care nu au fost vaccinați. Pentru cei care au primit vaccinul cu două doze de la Moderna, riscul a fost redus cu 96%, arată un nou studiu. 

Vaccinurile COVID-19 bazate pe ARNm (ARN mesager) sunt extrem de eficiente în prevenirea bolii simptomatice în rândul angajaților din domeniul sănătății din mediul real, arată un nou studiu publicat în jurnalul New England Journal of Medicine (link direct studiu).

Studiul a constatat că personalul medical care a primit un regim cu două doze de vaccin COVID de la Pfizer-BioNTech avea un risc cu 89% mai mic de boală simptomatică decât cei care nu au fost vaccinați. Pentru cei care au primit regimul cu două doze de vaccin Moderna, riscul a fost redus cu 96%.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că vaccinurile păreau să funcționeze la fel de bine pentru persoanele care au peste 50 de ani, se află în grupuri rasiale sau etnice care au fost afectate în mod disproporționat de COVID-19, au condiții medicale subiacente și au o expunere mai mare la pacienții cu COVID- 19.

Eficacitatea vaccinurilor a fost, totuși, mai scăzută la persoanele imunodeprimate.

„Faptul că acest studiu a demonstrat eficacitatea vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna COVID-19 pentru a proteja angajații din domeniul sănătății - oameni care au lucrat continuu și cu un risc potențial mare de a-și îngriji prietenii și vecinii - este o afirmație majoră pentru a aborda orice scepticismul rămas cu privire la importanța vaccinării tuturor ", a spus dr. David Talan, profesor de medicină de urgență și de medicină și boli infecțioase la Școala de Medicină David Geffen de la UCLA și co-autor al studiului.

Proiectul, intitulat Prevenirea infecțiilor emergente prin testarea eficacității vaccinului,sau PREVENIRE (PREVENT), a fost realizat cu cercetători ai Carver College of Medicine de la Universitatea din Iowa. Studiul a evaluat aproape 5.000 de angajați din domeniul sănătății - 1.482 care au avut un test pozitiv pentru COVID-19 și au prezentat simptome ale bolii și 3.449 care au avut simptome asemănătoare COVID-19, dar au dat rezultate negative pentru boală. Participanții provin din 33 de centre medicale academice din SUA, inclusiv Olive View-UCLA Medical Center din Sylmar, California.

Toți participanții au completat sondaje care acoperă informațiile demografice, tipul postului și factorii de risc pentru boala severă din COVID-19, precum și starea lor de vaccinare.

Alte descoperiri ale studiului includ:

- O schemă cu două doze a oricăruia dintre vaccinurile cu ARNm a redus riscul de îmbolnăvire cu 95% în rândul persoanelor de culoare și afro-americani, 89% în rândul persoanelor hispanice, 89% în rândul persoanelor din Asia și Insulele Pacificului și 94% în rândul indienilor americani și al nativilor din Alaska, comparativ cu persoanele nevaccinate.

- Dintre toți cei care au primit o doză unică din oricare dintre vaccinurile cu ARNm cu două doze, riscul de îmbolnăvire a fost redus cu 86% în rândul persoanelor de culoare și afro-americani, 82% în rândul persoanelor hispanice, 80% în rândul persoanelor din Asia și Insulele Pacificului și 76% în rândul indienilor americani și al nativilor din Alaska, comparativ cu persoanele nevaccinate.

- Pentru persoanele obeze sau supraponderale, un regim cu două doze de vaccin ARNm a redus riscul de îmbolnăvire cu 91%; în cadrul aceluiași grup, vaccinarea parțială a redus riscul cu 76% în rândul celor parțial vaccinați comparativ cu cei nevaccinați.

- Pentru persoanele care suferă de hipertensiune, un regim cu două doze a oricărui vaccin ARNm a redus riscul de îmbolnăvire cu 92%, iar vaccinarea parțială a redus riscul cu 83% în rândul celor parțial vaccinați, comparativ cu cei nevaccinați.

- Pentru persoanele care suferă de astm, o schemă cu două doze a oricărui vaccin ARNm a redus riscul de îmbolnăvire cu  COVID-19 cu 91%, iar vaccinarea parțială a redus riscul cu 78% în rândul celor parțial vaccinați, comparativ cu cei nevaccinați.

- Pentru persoanele imunodeprimate, riscul de îmbolnăvire a fost redus cu 39%, indiferent dacă au primit o doză unică sau două doze de vaccin mARN.

- Șaizeci și două de persoane din studiu erau însărcinate în momentul în care au fost chestionate. Vaccinarea a fost de 77% eficientă în prevenirea bolii simptomatice COVID-19 la persoanele însărcinate care au primit cel puțin o doză dintr-unul din vaccinurile ARNm.

Din cauza perioadei relativ scurte de timp a studiului - din decembrie 2020 până în mai 2021 - cercetarea nu abordează cât timp vaccinurile continuă să ofere protecție împotriva COVID-19. În plus, datele au fost colectate înainte de apariția variantei Delta, astfel încât eficacitatea vaccinurilor de astăzi poate fi diferită decât ar fi față de variantele anterioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel