Variola maimuței, alertă sanitară. Cum se răspândește virusul care a speriat SUA și Europa: Simptome, cauze și tratament

variola maimutei. FOTO Pexels @ Artem Podrez
variola maimutei. FOTO Pexels @ Artem Podrez

5 lucruri pe care trebuie să le știți despre variola maimuței, virusul care se răspândește rapid în SUA și Europa

Variola maimuței - o boală rară întâlnită de obicei în Africa Centrală și de Vest și la persoanele care au călătorit în aceste zone - a fost detectată în ultimele zile în SUA, Australia și în mai multe țări europene. Specialiștii descriu acest val de înbolnăviri ca fiind o răspândire "neobișnuită". 

Vineri dimineață, oficialii germani și australieni au fost ultimii care au confirmat cazuri, potrivit Insider. 

Acestea au venit după ce joi, oficialii din domeniul sănătății din New York au declarat că investighează un "posibil" caz de Variola Maimuței - a doua infecție în tot atâtea zile, după ce primul caz din SUA din 2022 a fost confirmat miercuri.

Jennifer McQuiston, director adjunct al Diviziei de patogeni și patologie cu consecințe ridicate din cadrul Centrului național pentru boli emergente și zoonotice al CDC, a declarat miercuri pentru Associated Press: "Cred că ne pregătim pentru posibilitatea apariției mai multor cazuri". 


Oamenii de știință încearcă să înțeleagă de ce variola maimuței pare să se răspândească în afara Africii Centrale și de Vest.

Variola maimuței se răspândește rar în afara Africii Centrale și de Vest

Începând de vineri dimineață, au fost confirmate cazuri de variola maimuței  (monkeypox) în: Marea Britanie, SUA, Portugalia, Canada, Suedia, Australia, Franța, Italia, Germania și Belgia.

Primul caz cunoscut al actualei epidemii de variolă a maimuțelor a fost anunțat în Marea Britanie pe 7 mai, la o persoană care a călătorit în Nigeria. Cazurile ulterioare nu au avut nicio legătură cu primul caz, iar persoanele respective nu au călătorit acolo unde variola maimuței este endemică. Numărul total de cazuri de vineri era de 20, a declarat Agenția britanică de securitate sanitară. 

UKHSA a declarat că investighează de ce o "proporție notabilă" de cazuri timpurii au fost în rândul celor care s-au autoidentificat ca fiind homosexuali, bisexuali sau bărbați care fac sex cu bărbați, deoarece variola maimuței nu este o infecție cu transmitere sexuală cunoscută. CDC a mai spus că multe cazuri "apar în cadrul rețelelor sexuale". 


Dr. Susan Hopkins, consilierul medical șef al UKHSA, a descris răspândirea într-o declarație ca fiind "rară și neobișnuită". 

Ea a declarat miercuri: "Aceste ultime cazuri, împreună cu rapoartele de cazuri din țări din Europa, confirmă îngrijorările noastre inițiale că ar putea exista o răspândire a variolei maimuțelor în cadrul comunităților noastre".


Cum se răspândește variola maimuței

Spre deosebire de COVID-19, care este foarte contagios, variola maimuței nu se răspândește de obicei cu ușurință între oameni.

Variola maimuței se răspândește prin intermediul picăturilor respiratorii mari atunci când oamenii se află în contact apropiat; prin contact direct cu leziuni ale pielii sau fluide corporale; sau prin contact indirect prin intermediul hainelor sau al așternutului contaminat.

Simptome 

Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de variolă de maimuță au simptome ușoare asemănătoare gripei, cum ar fi febră și dureri de spate, și o erupție cutanată care dispare de la sine în decurs de două până la patru săptămâni. Erupția începe pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv în organele genitale. Erupția prezintă furuncule care se umplu cu puroi și, în cele din urmă, formează o crustă și cad. 

Poate fi greu de distins între variola maimuței și alte erupții comune, cum ar fi varicela. Ganglionii limfatici umflați sunt o caracteristică distinctivă a variolei maimuței, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Dr. Inger Damon, director la Divizia de patogeni și patologie de mare risc din cadrul CDC, a declarat miercuri într-o conferință de presă: "Cerem publicului să contacteze furnizorul de servicii medicale dacă au o nouă erupție cutanată și sunt îngrijorați de variola maimuței". 

Variola maimuței bagă OMS în reuniune de urgență. Kluge: Transmiterea s-ar putea accelera

Cât de periculoasă este variola maimuței

Afecțiunea poate fi mortală în unele cazuri. 

Proporția celor care mor din cauza variolei maimuței variază între 1% și 10%, în funcție de tulpină, potrivit OMS. Cele două tulpini sunt: clada din Africa de Vest și clada din Bazinul Congo.

Potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Marea Britanie, cazurile din Marea Britanie provin din clada vest-africană, iar oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate din Portugalia au identificat aceeași tulpină, conform secvențierii publicate vineri.

Această tulpină este asociată cu un risc mai mic de deces, de aproximativ 1%, potrivit lui Paul Griffin, profesor asociat de medicină la Universitatea din Queensland, Australia.

Griffin a declarat că, deși este important să se crească gradul de conștientizare, "există mai multe considerente importante cu acest virus care înseamnă că nu trebuie să reacționăm în mod exagerat". Este relativ greu de răspândit și avem deja vaccinuri excelente și, potențial, și unele tratamente disponibile".

Primul SIMPTOM care apare la "variola maimuței". Musta, despre cum te tratezi dacă iei boala: Ține 2 - 3 săptămâni

Cum se tratează variola maimuței


Tratamentul pentru variola maimuței este în mare parte de susținere - ca în cazul tusei sau al răcelii, de exemplu. Majoritatea persoanelor se recuperează fără tratament în câteva săptămâni.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor, dar vaccinul pentru variolă poate fi folosit pentru a controla focarele.

Potrivit OMS, vaccinul împotriva variolei poate oferi o protecție de până la 85% împotriva variolei maimuțelor, iar persoanele vaccinate împotriva variolei în copilărie pot prezenta o boală mai ușoară.

Marea Britanie oferă vaccinul antivariolic unor lucrători din domeniul sănătății pentru a spori protecția, notează Insider. 

Variola maimuței, alertă sanitară. A început VACCINAREA. Protecție de până la 85%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel