Variola maimuței. Primul caz a fost detectat în Statele Unite ale Americii

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
variola maimutei - FOTO: Pexels@Kindel_Media
variola maimutei - FOTO: Pexels@Kindel_Media

Variola maimuței a fost identificată și în Statele Unite ale Americii, în Massachusetts.

Variola maimuței, boala care a apărut în Marea Britanie, iar apoi s-a extins în mai multe state europene, a fost detectată și în Statele Unite ale Americii, la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării), relatează EFE.

Este vorba de un adult care a călătorit recent în Canada, se arată într-un comunicat publicat de Departamentul de sănătate din Massachusetts.

Departamentul de sănătate din Massachusetts a făcut testele marţi pentru a detecta boala, iar experţii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au confirmat miercuri că este vorba de variola maimuţei, potrivit DC News.

Este vorba de primul caz de variola maimuţei detectat în SUA anul acesta. Statele Texas şi Maryland au raportat fiecare câte un caz în 2021, la pacienţi ce călătoriseră recent în Nigeria. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de variola maimuţei depistate în această ţară de la începutul lunii mai, în special în comunitatea de homosexuali.

Vezi și: Cataracta s-ar putea trata. Un medicament este testat pe ȘOARECI

Simptomele variolei maimuţei 

Simptomele variolei maimuţei sunt similare variolei care a fost eradicată. Acestea includ:

- Febră

- Durere de cap

- Dureri musculare, de spate

- Frisoane şi epuizare - cu o inflamare frecventă a ganglionilor şi o erupţie cutanată care începe pe faţă şi se întinde şi spre alte părţi ale corpului, în principal mâinile şi picioarele.

Vezi și: De ce a murit, de fapt, fetița de 5 ani, suspectă de hepatită misterioasă. Nu avea nici boala Wilson

Mai multe cazuri și în Europa

După Marea Britanie, Spania şi Portugalia au anunţat la rândul lor, miercuri, că au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuţei, o boală rară în Europa. Endemică în Africa de Vest, această boală virală ('monkeypox') a fost acum detectată şi în Portugalia la 'peste 20 de cazuri suspecte (...) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate', a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă. În Spania, opt cazuri suspecte au fost raportate şi 'nu au fost încă confirmate' prin teste, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Ce este variola maimuței

Variola maimuței este o boală rară cauzată de infecția cu un virus care face parte din aceeași familie virală cu variola.

”Variola este o boală infecțioasă care a fost eradicată, pentru că s-a vaccinat la nivel global și atunci a fost eradicată. Ca urmare, transmiterea ei la om este rară. Să vedem ce se va întâmpla și dacă se va transmite de la om la om. Virusul se transmite pe cale aerogenă și prin contact cu mâini murdare puse în zona nasului. Simptomele sunt respiratorii. Variola era, la om, o boală extrem de gravă, variola maimuței face parte din aceeași familie, dar este mai ușoară ca evoluție și, bineînțeles, ca orice trecere în cadrul oricărui agent infecțios, indiferent de ce virus vorbim, trecerea de la persoană la persoană sau de la individ la individ, indiferent că vorbim de om sau animal, este de natură să îi modifice structura. Orice schimbare de structură poate duce la surprize în ceea ce privește transmiterea”, a declarat pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel