Vase de sânge sănătoase: ce rol joacă cremele de protecție solară

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Statul la soare e benefic pentru femeile peste 35 de ani
Statul la soare e benefic pentru femeile peste 35 de ani

Cremele de protecție solară ar ajuta vasele de sânge să-și mențină funcția, contribuind astfel la menținerea sănătății acestora, susține un studiu.

Vase de sânge sănătoase? Cercetători de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, au descoperit o relație între razele ultraviolete (UVR) și performanța vaselor de sânge din piele, potrivit medicalnewstoday.com și site-ului Societății Americane Fiziologice.

Cercetările anterioare subliniau că UVR influențează modul în care se comportă vasele de sânge din piele: reduc nivelul de vasodilatare pe care îl mediază oxidul nitric (NO).

Ce e oxidul nitric

Funcționează ca un vasodilatator, relaxează musculatura din jurul vaselor de sânge și crește fluxul sanguin. E bine de știut că vasodilatația în piele are un rol vital în a permite corpului să-și mențină temperatura și să răspundă la stresul termic. Când corpul este prea încălzit, oxidul nitric produce vasodilatație în piele, crește fluxul sanguin și, prin urmare, căldura se pierde prin piele. Fiecare tip de celulă poate produce NO, însă pentru asta este esențială o substanță numită 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF), se explică pe medicalnewstoday.com.

Cercetătorii cred că razele ultraviolete reduc nivelurile de 5-MTHF, disponibile în piele. Autorii studiului văd în vasodilatația asociată oxidului nitric "un marker al sănătății vasculare a pielii".

Teste

13 oameni au participat la testul lor. Cercetătorii au comparat vasodilatația asociată cu oxidul nitric în pielea acoperită fie cu protecție solară, fie cu transpirație. Brațul fiecărui individ a fost expus la raze ultraviolete, iar celălalt braț a fost lăsat pentru comparație. Fiecărui participant – s-au făcut trei teste în paralel, pe brațul expus: UVR în monoterapie, UVR plus agent de protecție solară și UVR plus sudoare.

Concluzia: testarea cu UVR a arătat o vasodilatare redusă asociată cu oxidul nitric, iar când s-au aplicat creme de protecție solară înainte de expunerea la UVR, cremele au stimulat vasodilatația comparativ cu regiunile testate prin transpirație și cu brațul neimplicat în experiment.

Cercetătorii susțin că aceste creme de protecție solară îi ajută pe oamenii care petrec mult timp afară să se protejeze împotriva cancerului de piele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel