Vasile Astărăstoae, replică dură pentru Sorina Pintea: Neștiință sau rea-credință

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae îi dă replica ministrului Sănătății, Sorina Pintea.
Prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae îi dă replica ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

Dr. Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, a reacționat la declarațiile fulminante ale ministrului Sănătării, Sorina Pintea, care spunea – săptămâna trecută – că „nu știe cum de au fost acreditate unele spitale” din țară. Replica este una dură: Neștiință sau rea-credință!

Dr. Vasile Astărăstoae, cunoscut un medic legist român, fost președintele Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa" din Iași, a reacționat la declarațiile fulminante ale ministrului Sănătării, Sorina Pintea, care spunea – săptămâna trecută – că „nu știe cum de au fost acreditate unele spitale" din țară. Replica este una dură: „Neștiință sau rea-credință", în scandalul acreditării spitalelor.

Este neștiință sau rea-credință?

„Am avut rețineri în a comenta activitatea doamnei Ministru Sorina Pintea. Doamna Ministru este foarte activă, bântuie prin toate colțurile țării, trimite echipe de control (ineficiente) imediat ce presa semnalează ceva, se pronunță cu privire la probleme „esențiale" cum ar fi, atitudinea unei liftiere de la un spital care, culmea, a supărat un corporatist etc. Am înțeles că „dă bine" în campania de imagine. Nu am reacționat la niciunul dintre derapajele constatate deoarece am considerat că, venind dintr-un spital direct la conducerea Ministerului, are nevoie de o perioadă de acomodare cu activitățile de management a unui sistem. În plus, erau suficienți semidocții și incompetenții care o atacau indiferent ce ar fi făcut. O declarație recentă m-a scos, însă, din starea de expectativă și m-a obligat să pun următoarea întrebare: Este vorba de neștiință sau de rea-credință?", notează prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, într-o notă pe pagina sa de Facebook.

El arată că declarațiile ministrului sunt un atac la instituție pe care o conduce și spune că nu o bănuiește de neștiință pe ministra Pintea. Ba chiar explică și de ce aceasta știa exact ce face. Redăm integral argumentația fostului președinte al Colegiului Medicilor din România. Facem precizarea că doar intertitlurile aparțin redacției. 

„Doamna Ministru declara: cum se poate ca unele dintre spitale au fost acreditate deși după opinia mea nu îndeplineau condițiile de acreditare. Și, în acest context, lansează un atac cu privire la activitatea Autorității Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

Sorina Pintea știe foarte bine ce înseamnă acreditarea

Neștiință? Sigur nu.

Doamna Ministru a fost manager de spital. Spitalul, pe care îl conducea, a fost supus acreditării. Deci știa că această acreditare se efectuează, de regulă, o dată la 5 ani. Aceste spitale au fost acreditate în prima etapă de către Comisia Națională de Acreditare a Spitatelor pe baza Standardelor de Acreditare intrate în vigoare prin Ordinul 972/2010 aprobate prin Ordin al Ministerului Sănătății. Știa că ulterior s-a constat că aceste standarde au deficiențe. De aceea CONAS s-a transformat în ANMCS, care a realizat o ediție nouă a standardelor de acreditare, aprobată prin Ordinul nr. 446/2017 Ministrului Sănătății, și care au fost acreditate internațional de International Society for Quality in Health Care, principala organizație a organismelor naționale de acreditare. S-a început o nouă evaluare în care au fost cuprinse un număr de 147 unități sanitare și s-a constatat că 23 unități îndeplinesc condițiile de acreditare, 106 îndeplinesc parțial condițiile și 18 unități sanitare nu îndeplinesc condițiile de acreditare. Decizia de acreditare a spitalelor a fost luată de către Colegiul Director al A.N.M.C.S., din care face parte și un reprezentant al Ministerului Sănătății cu drept de veto. Cu alte cuvinte, doamna Ministru trebuia să se întrebe pe ea însăși cum au fost lăsate aceste spitale să funcționeze.
Declarația ridică suspiciunea rezonabilă de rea-credință și de interese nedeclarate. Ce argumente susțin această afirmație?

Un document obligatoriu, fără de care nu se face acreditarea, este autorizația sanitară de funcționare eliberată de Ministerul Sănătății prin Direcțiile de Sănătate publică. A fost acreditat un spital care nu era autorizat? Bineînțeles că nu.
Potrivit legii 95/2006, art. 17. Lit c., Direcțiile de Sănătate Publică trebuie să controleze calitatea serviciilor medicale. A.N.M.C.S. nu a primit nicio informare referitoare la rezultatele unor astfel de controale. Doamna Ministru va apela la legea 185 art. 2, dar nu are aplicabilitate la speța în cauză. Nu era mai simplu ca Ministerul Sănătății să sesizeze A.N.M.C.S.-ul? După știința mea, până în prezent, nu există nicio solicitare a Ministerului Sănătății pentru astfel de verificări.

Se preface că nu a înțeles mecanismul

Doamna Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, se preface că nu a înțeles mecanismul acreditării. În toată lumea civilizată, acreditarea este concepută ca un audit al calității și în toată lumea civilizată majoritatea spitalelor nu obțin un punctaj de 100%. Doar centrele de excelență sunt capabile să îndeplinească 100% toate standardele. Ceea ce stabilește acreditarea este un procent minim sub care nu se poate coborî, dar și măsurile pe care trebuie să le ia unitatea spitalicească pentru a crește indicatorii de calitate.

Declarativ, Doamna Ministru se arată preocupată de siguranța pacientului, de respectarea drepturilor acestora și de calitatea serviciilor medicale. Dacă este interesată de managementul calității atunci de ce acesta trebuie să existe doar în spitale? Pentru că prin bunăvoința Ministerului și a Parlamentului, unitățile medicale din ambulatoriu, de laborator, de medicină de familie și farmaciile au fost excluse din procesul de acreditare a calității. Acestea nu sunt unități medicale? Nu trebuie să îndeplinească standarde? Sau este o decizie politică: din rațiuni electorale, pentru a nu deranja, le excludem din procesul de acreditare.

Miza ascunsă

Care este miza acestei declarații?

Pe de o parte, pierderea autonomiei ANMCS-ului. Statutul acesta de instituție profesionalizată, care cuprinde toți actorii din Sănătate, a deranjat și îi deranjează pe politruci – indiferent de culoarea politică. Prin acuzele lansate public, Doamna Ministru încearcă să arunce responsabilitatea asupra acestei instituții și să-și subordoneze ANMCS-ul pentru a-l putea controla inclusiv politic.

Pe de altă parte, o încercare de a limita numărul unităților medicale cu paturi. Raționamentul este următorul: dacă din 147 de spitale evaluate doar 23 îndeplinesc 100% standardele de calitate, ce se v-a întâmpla cu celelalte? Vor fi închise? Cine își asumă responsabilitate de a lăsa majoritatea populației fără asistență medicală spitalicească? Din câte îmi aduc aminte, una dintre temele electorale ale PSD-ului, din care doamna Ministru face parte, era cum Guvernul Boc a închis spitalele și a lăsat oamenii să moară la poarta legată cu lanț. În Programul de Guvernare, noua biblie la care se raportează atât puterea, cât și opoziția, se vorbește despre noi spitale, nu despre închiderea celor existente. Atunci s-a găsit o soluție simplă: nu investim pentru a nu îndeplini standardele de calitate, vine ANMCS-ul și nu le acreditează, iar Ministerul Sănătății cu lacrimi și durere în suflet afișate public nu are ce face și le închide. Plauzibil?

Să nu ne ia pe toți drept naivi

În concluzie, cu umilință îi recomand doamnei Ministru să nu ne ia pe toți drept naivi (ca să nu zic proști) și să se gândească înainte de a face tot felul de declarații, care conduc la o stare de neîncredere în instituțiile statului.

P.S.1: Ministerul Sănătății ar trebui să-și îndrepte atenția și asupra problemelor legate de investiții cum ar fi spitale noi. Aflam că Spitalele regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova (despre care se spunea în campania electorală că vor fi gata până în 2020), vor fi finalizate în 2023. Ținând cont de modul în care s-a implicat Ministerul Sănătății până în prezent, s-ar putea ca sa dureze construcția cât a durat ridicarea piramidei lui Keops.

P.S.2: Aflată la Iași, Doamna Ministru a declarat că Secția de arși nu se deschide deoarece nu a fost trimisă la Minister lista cu aparatura necesară. Nimeni dintre cei prezenți nu au contrazis-o deși știau că nu aceasta e realitatea. Îmi fac datoria de a o informa pe Doamna Ministru că, din 2014 și până în prezent, lista a fost trimisă de cel puțin de 7 (șapte) ori. Poate pune pe cineva să o caute în labirintul birocratic al Ministerului", conchide Vasile Astărăstoae în nota postată pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel