Virusolog român în SUA, Cristian Apetrei: întrebarea-cheie este dacă Omicron va înlocui Delta

Adisa Codruț |
Data publicării:
Diferența dintre varianta Delta și varianta Omicron a coronavirusului care produce COVID-19. Foto: www.agi.it
Diferența dintre varianta Delta și varianta Omicron a coronavirusului care produce COVID-19. Foto: www.agi.it

Virusologul român Cristian Apetrei se întreabă dacă tulpinile COVID - Omicron și Delta - se vor îmbina sau una o va surclasa pe cealaltă.

Virusologul român Cristian Apetrei, stabilit în Statele Unite ale Americii, se întreabă dacă varianta Omicorn va înlocui tulpina Delta sau dacă acestea se vor combina. Despre această din urmă idee specialiștii avertizează că virusul reieșit din îmbinarea celor două tulpini COVID se va transmite foarte repede și va avea o mare patogenitate mai mare.

”În momentul de față, întrebarea-cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezultă un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare”, susține virusologul Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh-SUA.

Potrivit acestuia, cercetările făcute de experți în medicină din Hong Kong despre Omicron arată că această din urmă variantă a infecției COVID ”s-a replicat de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta și Wuhan, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului". Iar în alveole - Omicron "se replică de 10 ori mai puțin eficient decât Delta și Wuhan, ceea ce probabil sugerează o infecție mai puțin patogenă, adică o boală mai puțin severă".

Virusologul Cristian Apetrei subliniază că severitatea unei boli e dată și de reacția organismului la infecție, nu doar de modul în care se înmulțește și se răspândește virusul, potrivit Antena 3.

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății anunță, într-un raport epidemiologic, că varianta Omicorn a infecției COVID câștigă teren în fața tulpinii Delta. Procentul cazurilor globale cu varianta Delta a coronavirusului este în scădere, pentru prima dată de când i s-a dat acest nume în aprilie, în timp ce noua variantă Omicron îşi continuă avansul, fiind deja prezentă în focarele cu transmitere comunitară, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS notează că deşi majoritatea cazurilor de infecţie cu Omicron identificate din noiembrie în peste 70 de ţări sunt asociate călătoriilor în străinătate, deja au început să apară focare de contagiere intracomunitară.

Organizaţia subliniază de asemenea că varianta Delta, care la jumătatea anului era deja dominantă la nivel global şi înainte de Omicron concentra secvenţierile în proporţie de 99,8% a cazurilor, acest procent a scăzut acum la 99,2%, potrivit estimărilor realizate de reţeaua globală de laboratoare GISAID, parteneră a OMS. Dintre 879.000 de cazuri secvenţiate de GISAID în ultimele 60 de zile, marea majoritate (872.000) au fost cu varianta Delta, însă Omicron a fost constatată deja în 3.755 de cazuri (0,4%), în condiţiile în care în urmă cu o săptămână acest procent era de 0,1%, fapt ce indică o progresie rapidă.

Actualele evidenţe, potrivit raportului, arată că varianta Omicron ia avans în faţa Delta în ce priveşte transmiterea şi o face mai rapid. Acest lucru s-a văzut nu doar în ţările cu incidenţă relativ scăzută a infectărilor cu Delta, precum Africa de Sud, prima ţară unde a fost detectată noua variantă, ci şi în ţările unde Delta reprezenta un procent înalt al cazurilor, precum Marea Britanie, se arată în raportul OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel