Vitamina D, efecte benefice în organism: ce alimente să consumi pentru a crește nivelul în mod natural

Angela Sabău |
Data publicării:
Somonul este bogat în vitamina D
Somonul este bogat în vitamina D

Vitamina D are o serie de efect benefice în organism, inclusiv scăderea riscului de cancer colorectal la persoane sub 50 de ani. Iată care sunt alimentele cele mai bogate în vitamina D.

Vitamina D este o vitamină liposolubilă care poate fi sintetizată de corpul uman. Atunci când pielea este expusă la lumina soarelui, organismul poate produce vitamina D în mod natural.

Obținerea suficientă a vitaminei D are deja atât de multe beneficii, cum ar fi ajutarea la menținerea oaselor puternice, sprijinirea sistemului imunitar pentru a funcționa cel mai bine și combaterea bacteriilor și virusurilor invadatoare.

Pentru a preveni deficiența de vitamina D. este necesară expunerea timp de 20 de minute la soare zilnic, cu peste 40% din piele neacoperită. Vitamina poate fi obținută și prin alimente sau suplimente.

„Includerea alimentelor precum ciupercile, ouăle, brânza, laptele, cerealele îmbogățite și peștele gras, cum ar fi somonul, stavridul și tonul, pot ajuta oamenii să își mărească aportul de vitamina D”, spune Nichole Giller, dietetician oncologic la Spitalul George Washington din Washington, DC, pentru werywellhealth.com. „Un nivel suficient de vitamina D are atât de multe beneficii, cum ar fi ajutarea la menținerea oaselor puternice, sprijinirea sistemului imunitar pentru a funcționa cel mai bine și lupta împotriva bacteriilor și virusurilor invadatoare”, mai spune ea.

Efortul conștient de a consuma mai multe alimente care conțin vitamina D poate ajuta la prevenirea deficienței, iar pentru femeile sub 50 de ani, ar putea contribui la reducerea riscului de cancer colorectal.

Alimente bogate în vitamina D

În timp ce anumiți factori care cresc riscul de a dezvolta cancerul colorectal sunt în afara controlului dvs. (cum ar fi genetică și vârstă), alți factori sunt modificabili. Unele opțiuni de stil de viață care vă pot reduce riscul de cancer colorectal includ:

Menținerea unei greutăți sănătoase

Un stil de viață activ

Limitarea cantităților mari de carne procesată

Evitarea fumatului și a consumului moderat sau intens de alcool

Potrivit unui studiu, pentru persoanele cu vârsta de sub 50 de ani, consumul a cel puțin 300 UI de vitamina D în fiecare zi poate fi un plus pozitiv în dietă, atunci când încearcă să reducă și riscul de cancer colorectal.

Unele combinații de alimente care conțin cel puțin 300 UI de vitamina D includ:

2 pahare de lapte, un ou și 50 de grame de brânză cheddar

100 de grame de somon

½ ceasca de ciuperci care au fost expuse la lumina UV

100 de grame de conservă de ton



 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel