West Nile, virusul care amenință România. Care sunt simptomele și cum se transmite. Atenție la sacii de GUNOI

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
West Nile - Foto: Freepick @Saiful52
West Nile - Foto: Freepick @Saiful52

Virusul West Nile amenințată din nou România. Ce este, cum se manifestă și ce să facem să nu contactăm virusul.

Potrivit INSP, virusul West Nile amenințată din nou România, așa că trebuie să aveți mare grijă și să vă protejați de țânțari.

"Temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar", a susținut INSP într-o postare pe pagina de Facebook.

Virusul West Nile (WNV) este principala cauză a bolilor transmise de țânțari în Statele Unite continentale.  Acesta se transmite cel mai frecvent la oameni prin mușcătura unui țânțar infectat. Cazurile de WNV apar în timpul sezonului țânțarilor, care începe vara și continuă până toamna. Nu există vaccinuri pentru a preveni sau medicamente pentru a trata WNV la oameni. Din fericire, majoritatea persoanelor infectate cu VNO nu se simt rău. Aproximativ 1 din 5 persoane infectate dezvoltă febră și alte simptome. Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă o boală gravă, uneori fatală. Vă puteți reduce riscul de infectare cu WNV prin utilizarea de repelenți împotriva insectelor și purtarea de cămăși cu mâneci lungi și pantaloni lungi pentru a preveni înțepăturile de țânțari, potrivit CDC.

Vezi asta: Cum să scapi de țânțari. Trucurile simple și naturale care te vor ajuta

Virusul West Nile - Simptome


Nu există simptome la majoritatea persoanelor. Majoritatea persoanelor (8 din 10) infectate cu virusul West Nile nu prezintă niciun simptom.

Boală febrilă (febră) la unele persoane. Aproximativ 1 din 5 persoane infectate dezvoltă febră cu alte simptome, cum ar fi:

- dureri de cap

- dureri de corp

- dureri articulare

- vărsături

- diaree

- erupții cutanate.

Majoritatea persoanelor cu boală febrilă cauzată de virusul West Nile se recuperează complet, dar oboseala și slăbiciunea pot dura săptămâni sau luni.

Simptome grave la câteva persoane. Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă o boală severă care afectează sistemul nervos central, cum ar fi: encefalita (inflamarea creierului) sau meningita (inflamarea membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării).

Simptomele unei boli grave includ febră mare, dureri de cap, rigiditate a gâtului, stupoare, dezorientare, comă, tremurături, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie.

Boala severă poate apărea la persoane de orice vârstă; cu toate acestea, persoanele de peste 60 de ani prezintă un risc mai mare de boală severă dacă sunt infectate (1 din 50 de persoane). Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea, bolile renale și persoanele care au primit transplanturi de organe, prezintă, de asemenea, un risc mai mare.

Recuperarea după o boală severă poate dura câteva săptămâni sau luni. Unele efecte asupra sistemului nervos central ar putea fi permanente.

Aproximativ 1 din 10 persoane care dezvoltă o boală severă care afectează sistemul nervos central moare.

În acest sens, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) face următoarele recomandări pentru a ne putea proteja de infectarea cu West Nille:

1. Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;

2. Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;

3. Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);

4. Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;

5. Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Virusul West Nile - Diagnostic și tratament

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă prezentați simptomele descrise mai sus.

Nu există vaccin sau medicamente specifice pentru infecția cu virusul West Nile. Analgezicele fără prescripție medicală pot fi folosite pentru a reduce febra și a ameliora unele simptome.

În cazurile severe, pacienții trebuie adesea spitalizați pentru a primi tratament de susținere, cum ar fi fluide intravenoase, medicamente pentru durere și îngrijire medicală.

Dacă credeți că dumneavoastră sau un membru al familiei ar putea avea boala cu virusul West Nile, discutați cu furnizorul de servicii medicale. 

Cum se transmite virusul West Nile

 

Virusul West Nile se transmite cel mai frecvent la oameni prin mușcătura unui țânțar infectat.

Țânțarii se infectează atunci când se hrănesc cu păsări infectate. Țânțarii infectați răspândesc apoi virusul West Nile la oameni și la alte animale prin mușcătura acestora.

Într-un număr foarte mic de cazuri, virusul West Nile a fost transmis prin:

- Expunerea într-un laborator

- Transfuzie de sânge și transplant de organe

- De la mamă la copil, în timpul sarcinii, al nașterii sau alăptării.

Virusul West Nile nu se transmite:

- Prin tuse, strănut sau atingere.

- Prin atingerea animalelor vii

- Prin manipularea păsărilor infectate vii sau moarte. Evitați contactul cu mâinile goale atunci când manipulați orice animal mort. Dacă vă debarasați de o pasăre moartă, folosiți mănuși sau pungi duble de plastic pentru a pune carcasa într-un coș de gunoi.

- Prin consumul de animale infectate, inclusiv de păsări. Urmați întotdeauna instrucțiunile pentru a găti complet carnea.

Vezi și: Leishmanioza, boala transmisă de țânțari. Care sunt regiunile mai vulnerabile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel