Leishmanioza, boala transmisă de țânțari. Care sunt regiunile mai vulnerabile

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
leishmanioza - FOTO: Freepick
leishmanioza - FOTO: Freepick

Leishmanioza este boala transmisă de țânțari sau purici.

Leishmanioza este prezentată de un grup de maladii din rândurile bolilor protozoice şi transmisibile, provocate de diverse leishmanii, care se transmit de la animale la om mai frecvent prin intermediul țânțarilor, caracterizându-se clinic prin simptome de afectarea organelor interne, a mucoaselor, pielii, de asemenea şi prin semne de intoxicaţie.

Unde este mai frecventă

Leishmanioza este o boală parazitară care se găsește în părți ale tropicelor, subtropicelor și sudului Europei. Este clasificată ca o boală tropicală neglijată. Leishmanioza este cauzată de infecția cu paraziții Leishmania, care sunt răspândiți prin mușcătura muștelor de nisip de flebotomie, notează CDC.

Leishmanioza, boala transmisă prin muşcătura ţânţarilor şi a puricilor ce au parazitat animalele bolnave. Afecţiune gravă ce evoluează cu febră şi pancitopenie. Prevenţia se realizează prin deparazitarea externă temeinică a animalelor.

Vezi și: Vlad Ciurea, rețeta GENIALĂ anti-stres. Ce să faci dacă ești claxonat sau înjurat: Inima e mică, fundul e mare! Dă-i locul în Iad sau Rai și urează-i succes

Simptomele bolii

Unii oameni au o infecție tăcută, fără simptome sau semne. Persoanele care dezvolta dovezi clinice de infecție au una sau mai multe răni pe pielea lor. Rănile se pot schimba în dimensiune și aspect în timp. Rănile pot începe ca papule (umflături) sau noduli (bulgări) și pot ajunge ca ulcere (ca un vulcan, cu o margine ridicată și crater central); ulcerele cutanate pot fi acoperite de scabie sau crustă.

Rănile, de obicei, sunt nedureroase, dar sunt persoane care pot fi deranjate de acestea. Unii oameni au glande umflate în apropierea rănilor (de exemplu, sub braț, dacă rănile sunt pe braț sau mână).

Peste un milion de cazuri

Numărul de cazuri noi poate varia sau se poate modifica în timp și este dificil de estimat. Pentru leishmanioza cutanată, estimările privind numărul de cazuri noi pe an au variat de la aproximativ 700.000 la 1,2 milioane sau mai mult. Pentru leishmanioza viscerală, numărul estimat de cazuri noi pe an ar fi putut scădea la 100.000, dar estimările anterioare au variat până la 400.000 sau mai multe cazuri.

Cauzată de paraziți leishmania și răspândită de o mușcătură a unei flebotomimine de nisip infectate.

Vezi și: Ce se întâmplă în creier când bei VIN sau țuică. Vlad Ciurea: Se stafidește. Doza de alcool este pentru fiecare în parte

Factorii de risc includ:

- sărăcie

- malnutriție

- despădurire

- urbanizare

Boala poate fi răspândită la om prin transfuzie de sânge sau prin partajarea acelor.

Categoriile de persoane expuse riscului

Persoanele de toate vârstele sunt expuse riscului de infecție dacă locuiesc sau călătoresc acolo unde se găsește Leishamionza. Leishmaniasisul este de obicei mai frecvent în mediul rural decât în zonele urbane, dar se găsește la periferia unor orașe. Riscul de transmitere este cel mai mare de la amurg până în zori, deoarece acesta este momentul în care muștele de nisip sunt, în general, cele mai active.

Exemple de oameni care pot avea un risc crescut de infecție (în special cu forma cutanată) includ călătorii de aventură, ecoturiștii, voluntarii Corpului Păcii, misionarii, soldații, ornitologii (persoanele care studiază păsările) și alte persoane care fac cercetare (sau sunt active) în aer liber noaptea / crepuscul, mai arată CDC.

Vezi și: Vlad Ciurea, planuri mari pentru Academia Română și Liceul Șaguna, Brașov: Manifestare omagială pentru Transilvania, pentru ceea ce reprezintă Biserica Ortodoxă Creștină

Tratament

Rănile cutanate ale leishmaniozei cutanate se vindecă de obicei singure, chiar și fără tratament. Dar acest lucru poate dura luni sau chiar ani, iar rănile pot lăsa cicatrici urâte. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel