Zamfir (ANT), coronavirus: Programul de transplant continuă. Irinel Popescu, un centru închis temporar din motive administrative

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Transplant organe
Transplant organe

Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT) dr Radu Zamfir a explicat la Academia de Sănătate că și în timpul pandemiei de coronavirus transplantarea pacienților continuă. Acad.dr Irinel Popescu a arătat, însă, că un centru de transplant a fost nevoit să-și suspende temporar activitatea.  

„Atâta timp cât raportul risc - beneficiu este în favoarea pacientului este obligatoriu să continue” transplantul, a explicat dr Radu Zamfir, Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT), la Academia de Sănătate. 

Măsuri de protecție și impedimente

„Dinamica acestei pandemii, se observă că într-o lună s-a ajuns la 17 morți, nouă sute și ceva de infectați, ce-i drept și la optzeci și ceva de vindecați, ne obligă ca și activitatea noastră să aibă o dinamică care să se adapteze zilnic la ce se întâmplă legat de această pandemie. Sigur, activitatea de transplant se desfășoară existând niște limitări epidemiologice, limitări de ordin, cum am spus, raport risc-beneficiu pentru pacient, pentru că acesta este principalul nostru obiectiv, pe care trebuie să-l urmărim, limitări care țin de alocarea de resurse - dar aici Ministerul Sănătății este cel care face această alocare și nu am avut sincope în alocarea de resurse pentru activitatea de transplant până în momentul de față și mai sunt limitări legate de logistică, cum ar fi criza consecutivă de produși pentru transfuzie, pentru că donarea de sânge a scăzut în această perioadă. Cu această ocazie facem un apel la cetățeni să doneze sânge pentru a putea exista acești produși de transfuzie pentru oamenii bolnavi care au nevoie de el. Sigur sunt și limilitări care țin de spațiul de desfășurare a activității, de reorganizarea spațiilor de desfășurare a activității, care sunt inerfente în așteptarea acestui vârf al pandemiei. Pentru aceasta, ANT a dat niște comunicări către centrele de transplant și către pacienți, niște recomandări. Sigur, toate acestea s-au făcut după o comunicare prealablă cu Ministerul Sănătății, pentru a armoniza cu dinamica acțiunilor care se fac la acest nivel”, a spus dr Radu Zamfir. 

Un centru închis temporar, Funde i-a preluat cazuistica

Academicianul dr Irinel Popescu, realizatorul Academiei de Sănătate, a subliniat că în mod cert în această perioadă nu putem neglija restul bolnavilor. 

„Faptul că majoritatea eforturilor se concentrează pe controlul epidemiei nu înseamnă că abandonăm ceilalți bolnavi. Și aici, din ce a spus doctorul zamfir, aș reține mai întâi că un parametru important pe care trebuie să îl avem în vedere  când judecăm fiecare caz în parte, este acest raport risc/beneficiu, o să-l vedem poate și mai accentuat când vom discuta situația oncologiei. În același timp, și e foarte bine că s-a avansat această idee în cazul transplantului, ai spus că ați făcut o recomandare centrelor ca să-și continue activitatea. Pe de altă parte, și aș dori să faceți această precizare, eu știu că cel puțin unul dintre centre și-a închis activitatea din motive administrative, și care nu au depins de echipa medicală, și care decizie nu poate fi contestată. Deci, există și asemenea cazuri. (..) Aș sublinia că faptul că centrul respectiv și-a sistat activitatea din motive administrative nu are niciun impact asupra pacienților care așteaptă transplantul, pentru că centrul de la Fundeni, care funcționează în momentul de față, poate să asigure această operație și să preia și eventualele cazuri care ar fi fost transplantate în celălalt centru”, a subliniat expertul în transplant hepatic. 

„Tocmai, recomandarea a fost făcută lăsând la latitudinea centrului să-și continue activitatea sau, cum s-a întâmplat cu centrul respectiv, să-și sisteze temporar activitatea, pentru că fiecare, la fața locului, știe pe ce se poate baza și ca resurse și ca spațiu, sunt mai mulți parametri de care dpeinde această activitate, și aceștia sunt diferiți în fiecare centru”, a completat dr Radu Zamfir. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel